Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   mp3 do telefonu (https://forum.cdrinfo.pl/f5/mp3-telefonu-43445/)

Magda 26.11.2004 13:38

mp3 do telefonu

Pewnie już było, ale przez mojego wrzaskuna nie mam czasu dokładnie poszukać... :)

Pytanie jest takie - Jakim programem zmniejszyc objętość pliku mp3 żeby dało się znośnie słuchać za pomocą tel. kom. a jednocześnie żeby nie zajmował zbyt dużo miejsca?

nimal 26.11.2004 13:41

dowolnym do konwertowania audio
np cooledit albo easy cdda extractor (modul converter)
proponuje zaczac od obnizenia bitratu do np 128 (na telefonicznych sluchaweczkach i tego nawet nie wyciagniesz) oraz probkowania gdzies w okolice 22 - powod jak wyzej :) jak stero Ci wisi to jeszcze zmien na mono :)

Magda 26.11.2004 15:06

Dzięki! Ale gdzie to zrobić w CoolEdit_Pro bo w Edit-Convert Sample Type trochę zmieniłam (mono i 22050) to zaczeło się kaszanić...

zYxMa 26.11.2004 15:20

Ja polecam Sound Forge http://download.sonypictures.com/cur...ndforge70b.exe Powiedz mi jeszcze jaki masz telefonik :D

Cytat:

Napisany przez Magda
Ale gdzie to zrobić w CoolEdit_Pro bo w Edit-Convert Sample Type trochę zmieniłam (mono i 22050) to zaczeło się kaszanić...

Nic nie zmieniaj, tylki bitrate ;)

Cytat:

Napisany przez nimal
(na telefonicznych sluchaweczkach i tego nawet nie wyciagniesz)

Nimal ja na swoim bez problemu wycisne 320 kbps ;) teraz robią takie sprzęty, że się w pale nie mieści ;)

Magda 26.11.2004 15:28

NEC e616v

zYxMa 26.11.2004 15:33

Masz do niego jakąś karte pamięci? Jeśli tak to ile MB?

Magda 26.11.2004 15:36

Cytat:

Napisany przez zYxMa
Nic nie zmieniaj, tylko bitrate ;)

Ale nie wiem gdzie w CoolEdit zmienic to bitrate... :(

Pamięć dopiero zamówiona leci :) 128 MB.

zYxMa 26.11.2004 15:46

Cytat:

Napisany przez Magda
Ale nie wiem gdzie w CoolEdit zmienic to bitrate... :(

Może po prostu zapisz mp3 jako... i tam wybierz 128kbps, Nie wiem, bo nie korzystam z tego progsu. Lepszy jest ten co Ci podałem ;)

Cytat:

Pamięć dopiero zamówiona leci :) 128 MB.
Mniej więcej 1 mineta w mp3 w 128kbps zajmuje 1MB wiec mniej więcej zmieści Ci się 123MB muzy na karcie :D

(tylko się nie zdziw jak w telefonie będzie Ci pokazywało, że Twoja karta ma pojemność 125MB - to normalne ;) )

Magda 26.11.2004 16:40

Cytat:

Napisany przez zYxMa
Może po prostu zapisz mp3 jako... i tam wybierz 128kbps, Nie wiem, bo nie korzystam z tego progsu. Lepszy jest ten co Ci podałem ;)

Teraz działa :) A za moment zobaczę ten program polecany przez Ciebie.

Dzięki!

P.S. A tak na marginesie to jest coś podobnego do MID-ów?

Magda 26.11.2004 18:06

Nawet mnie cukierkiem nie poczęstowałeś... :(

ZiP 26.11.2004 21:09

Też mam ten sam telefon i mam do Ciebie jedno ważne pytanie - czy masz do niego działające słuchawki stereo?? Bo ja mam tylko zestaw handsfree który był w zestawie (jedna słuchawka). Próbowałem słuchawki od Nokii 5510 - i działa tylko jedna. Mam poważne wątpliwości czy ten telefon ma w ogóle wyjście stereo?
BTW zauważ, że telefon nie obsługuje plików powyżej 5 MB.

Muszę również dodać, że zmniejszenie częstotliwości próbkowania NIE zmniejszy rozmiaru pliku. O rozmiarze pliku decyduje bitrate. Tak więc jeżeli ustawisz bitrate 128 kbps, to jedna sekunda będzie zajmowała zawsze 128 kbit, niezależnie od ustawionej częstotliwości. Polecam ustawić kodowanie mono, ewentualnie joint stereo.

Stanowczo odradzam kompresję MP3 Pro. W ogóle odradzam tego kompresora, zarówno jeżeli chodzi o kodowanie do zwykłego MP3, jak i MP3 Pro. Polecam natomiast zwykły kodek Lame. Sam korzystam z niego poprzez plugin do Nero.

zYxMa 26.11.2004 22:27

Cytat:

Napisany przez Magda
Nawet mnie cukierkiem nie poczęstowałeś... :(

Magda nie było mnie ;)

Jak tam Sound Forge? Spróbowałaś już? :)

Magda 27.11.2004 13:49

Cytat:

Napisany przez ZiP
Też mam ten sam telefon i mam do Ciebie jedno ważne pytanie - czy masz do niego działające słuchawki stereo?? Bo ja mam tylko zestaw handsfree który był w zestawie (jedna słuchawka). Próbowałem słuchawki od Nokii 5510 - i działa tylko jedna. Mam poważne wątpliwości czy ten telefon ma w ogóle wyjście stereo?
BTW zauważ, że telefon nie obsługuje plików powyżej 5 MB.

Muszę również dodać, że zmniejszenie częstotliwości próbkowania NIE zmniejszy rozmiaru pliku. O rozmiarze pliku decyduje bitrate. Tak więc jeżeli ustawisz bitrate 128 kbps, to jedna sekunda będzie zajmowała zawsze 128 kbit, niezależnie od ustawionej częstotliwości. Polecam ustawić kodowanie mono, ewentualnie joint stereo.

Stanowczo odradzam kompresję MP3 Pro. W ogóle odradzam tego kompresora, zarówno jeżeli chodzi o kodowanie do zwykłego MP3, jak i MP3 Pro. Polecam natomiast zwykły kodek Lame. Sam korzystam z niego poprzez plugin do Nero.

Polecam stronę: http://www.nec.hk.pl/ i forum na niej. Wydaje mi się że właśnie tam czytałam o słuchawkach.

Magda 27.11.2004 13:50

Cytat:

Napisany przez zYxMa
Magda nie było mnie ;)

Jak tam Sound Forge? Spróbowałaś już? :)

Posłodziłam, ale jeszcze nie miałam czasu tego potestować. :)

rosol 27.11.2004 17:46

Bardzo łatwo zmienia się też bitrate w nero. Mozesz dodac do listy duzo plikow i automatycznie przerobia sie wszystkie

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:35.