![]() |
Samsung TS-H552 - PROBLEMY
Witam!
Wczoraj tata zrobil mi niespodzianke i zakupil mi nagrywarke DVD Samsung TS-H552. I tu zaczely sie schody: 1) Mam płyty DVD+R Mediastore (z hipermarketu) o predkosci x4, a moja nagrywarka wykrywa je jakby byly DL i nagrywa tylko x2,4 ! Dlaczego?? 2) Poki co chcialem nagrac 2 plyty i obydwie plyty nie dograly sie do konca. Po prostu w polowie nagrywania write error i koniec :-/ Moze spotkal sie ktos kiedys z podobnymi problemami i ma sposoby, zeby je rozwiazac?? Z gory dzieki :) |
Cytat:
Jakim programem nagrywasz ? Jak Nero to ściągnij uaktualnienie ze strony www.nero.com. (do 6.6.x.x) Jak podpięta nagrywarka? Powinna być master na osobnym kanale, Dma włączone ? |
Cytat:
Nagrywam Nero 6.6.0.0, bo do nagrywarki dali mi oprogramowanie Pinacle, ale nie chce sie uruchomic po zainstalowaniu. Nagrywarka byla podpieta na master na osobnym kanale i wlasnie te bledy wyskakiwaly, teraz probuje na slave na tasmie razem z dyskiem! A DMA mam wlaczone dla wszystkich urzadzen! EDIT : Podlaczenie nagrywarki razem z dyskiem pomoglo i poskutkowalo poprawnym nagraniem dvd :) Ale dalej pozostaje pytanie dlaczego plyte o predkosci x4 widzi mi w nero jako x2.4 (taka predkoscia nagrywarka nagrywa double layer) |
Cytat:
A jaki system, jak Xp to wyłącz jescze windowsowe nagrywanie płyt. Ewentualnie zainstaluj sterowniki ASpi http://www.clonecd.net/aspi.htm. Poszukaj na forum na temet twojej nagrywarki pewnie coś było. Ja stawiam na płyty mediastory to loteria czasem zdażają się znośne egzemplarze ale zazwyczaj to cienizna. |
Jeżeli Mediastore - to tylko DVD+R x4
Ale tylko te zielone od Plasmon :taktak: Reszta to kicha - odpuść sobie :taktak: Jeżeli chcesz coś do 2zł To weź lepiej Espery DVD+R z Geant 12.99zł za cake10 Albo Vobis DVD+R x 4 - ta partia jest także od Plasmon Tym razem Plasmon zabłysnał :D Zresztą to tylko przykłady płytek :taktak: |
verbatim +R 4x - 2,40pln
platinum +R 8x - 1,75pln ladnie sie :ognicho: |
Cytat:
:) |
Jako student informatyki postanowilem wprowadzic w zycie swoje przypuszczenia i zmienilem tasme IDE na nowke i kupilem plytke Imation DVD-R i wszystko nagralo sie idealnie :D
Najprawdopodobniej byla to wina kabli, poniewaz gdy przegrywalem qmplowi stuff na dysk podpiety wlasnie pod ta tasme, to nie zawsze wszystko chcialo dzialac! Nagrywarka CDRW tez przerywala i kopala plyty, a podpieta byla pod ta sama tasme! Na szczescie juz problem rozwiazany :P Dzieki wielkie za pomoc! |
Przylacze sie do tego watku. Dorwalem ta nagrywarke wczoraj. I tak z czystej ciekawosci zaczalem na niej nagrywac. I tu wielka lipa... Plyte DVD, gdzie nagrane bylo ca.2,5 GB pali ...20 minut :( Podgralem nowy bios TS05, system (Win XP Pro PL SP2) zainstalowany jest na czysto, Aspi dograne, kable nowki malo uzywane (sprawdzane na 3 roznych egzemplarzach), nagrywarka podpieta jako master na pierwszym kanale (ktos tak dziwnie podpial), DMA 2 (raportowane przez Windows). Acha i jeszcze jedno plyta MSI pod LGA 775 (dysk podpiety jako master na IDE). Co moze byc przyczyna takiego zachowania. Mam w domciu Litka 1633 z biosem BS0R i jest supero.
|
Zapomnialem dodac ze nagrywalem na plytkach DVD-R TDK 4x (zarowno na Liteonie jak i na Samsungu). PS. Dzisiaj biore Samsunga do domu (do tej pory testowalem ja w firmie). Zobaczymy jaki bedzie rezultat...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:42. |