![]() |
Ano właśnie, w dzisiejszych czasach warto zwrócić uwagę na ceny :taktak:
|
W dzisiejszych czasach od strony elektrycznej od 2004 roku nie zmieniło się zupełnie nic, ale jednocześnie zmieniło się wszystko ;)
W dalszym ciągu możesz sobie zrobić instalację dokładnie taką, jaką byś zrobił wtedy i będzie zgodna z normami. Możesz też stworzyć inteligentny dom z kilkusetmodułową rozdzielnicą plus dodatkową szafą rack od mediów. A najlepiej, żebyś rozejrzał się po tym, co dziś można, odrzucił to, co jest Ci niepotrzebne i z tego co zostanie stworzył koncepcję tego co chcesz (a następnie zdziwił się lub nie, w zależności od życiowego doświadczenia, dlaczego to tak drogo wychodzi :haha:) |
Jakieś porady na co warto jest zwrócić uwagę w dzisiejszych czxasach?
|
Polecam Autocada z nakładką do projektowania sieci. Miałem to na studiach ale kiedy padł twardziel straciłem nakładkę. Poszukaj a znajdziesz.
|
Cytat:
|
Cytat:
Pewnie, że jak taką instalację projektuje projektant za kasę, to wyliczy nawet spadki, bo przecież trzeba coś zrobić, żeby było widać, że za coś kasę bierze ;) |
Cytat:
Tylko zrozum on to prawdopodobnie potrzebuje do szkoły i nie potrzebne mu te spadki napięcie i takie różne rzeczy, które są potrzebne w domu w prawdziwej instalacji ;) Pozdro |
Cytat:
|
autocad :)
tym nie tylko elektrykę zaprojektujesz :) nawet gdzieś tam na symbole elektryczne |
Był jakiś gotowiec do malowania schematów elektrycznych - coś oparte na CAD. Spytaj może na www.elektroda.pl
|
Cytat:
I takie nasze szkolnictwo... ale nauczyciele pierwsi do protestów i domagania się podwyżek !! |
No troche tego w zeszycie jest (8 str) + (14str) regulaminu pracowni elektronicznej :| + jeszcze jakieś schematy płytek, które lutowałem :buu: :|
|
Cytat:
Jeśli tak, to musi być jakiś nauczyciel leser... toż to zupełnie bez sensu. Od tego jest poradnik. Owszem, nauczyciel powinien wymagać znajomości podstawowych symboli ale bez sensu jest w zeszycie je rysować. Na co to komu ?? |
ehh, Dziekuje :piwo:, ale juz troszkę tego mam w zeszycie :)
|
Ilość załączników: 1
kilka symboli graficznych...
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:03. |