Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Projektowanie instalacji elektrycznej... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/projektowanie-instalacji-elektrycznej-43667/)

grzeniu 16.01.2023 14:16

Ano właśnie, w dzisiejszych czasach warto zwrócić uwagę na ceny :taktak:

Jarson 16.01.2023 13:55

W dzisiejszych czasach od strony elektrycznej od 2004 roku nie zmieniło się zupełnie nic, ale jednocześnie zmieniło się wszystko ;)

W dalszym ciągu możesz sobie zrobić instalację dokładnie taką, jaką byś zrobił wtedy i będzie zgodna z normami. Możesz też stworzyć inteligentny dom z kilkusetmodułową rozdzielnicą plus dodatkową szafą rack od mediów. A najlepiej, żebyś rozejrzał się po tym, co dziś można, odrzucił to, co jest Ci niepotrzebne i z tego co zostanie stworzył koncepcję tego co chcesz (a następnie zdziwił się lub nie, w zależności od życiowego doświadczenia, dlaczego to tak drogo wychodzi :haha:)

jks 16.01.2023 13:25

Jakieś porady na co warto jest zwrócić uwagę w dzisiejszych czxasach?

Air 01.12.2004 16:07

Polecam Autocada z nakładką do projektowania sieci. Miałem to na studiach ale kiedy padł twardziel straciłem nakładkę. Poszukaj a znajdziesz.

gallus 01.12.2004 15:58

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Tylko zrozum on to prawdopodobnie potrzebuje do szkoły i nie potrzebne mu te spadki napięcie i takie różne rzeczy, które są potrzebne w domu w prawdziwej instalacji ;)

Pozdro

BINGO :spoko:

Proton 01.12.2004 09:25

Cytat:

Napisany przez energetykSA
Jeżeli spadki napięcia itd .są ci nie potrzebne to weź się lepiej za pisanie wierszy lub śpiewanie - igrasz z ogniem .To są ważne parametry dla istalacji jeszcze dochodzi skuteczność zerowania. Daj sobie na "s" program to nie wszystko jeszcze dochodzi wiedza.

Nie wyolbrzymiałbym tych spadków napięć w instalacji domowej, a tym bardziej w jakimś mieszkaniu. Wszędzie obwody krótkie, obciążenie też małe. Ja rozumiem, że sztuka tego wymaga, ale spokojnie można to pominąć robiąc projekt dla siebie w ramach zaoszczędzenia czasu, bo z doświadczenia wiadomo, że spadki nie przekroczą 5% w takiej instalacji.
Pewnie, że jak taką instalację projektuje projektant za kasę, to wyliczy nawet spadki, bo przecież trzeba coś zrobić, żeby było widać, że za coś kasę bierze ;)

Piterniel 01.12.2004 09:16

Cytat:

Napisany przez energetykSA
Jeżeli spadki napięcia itd .są ci nie potrzebne to weź się lepiej za pisanie wierszy lub śpiewanie - igrasz z ogniem .To są ważne parametry dla istalacji jeszcze dochodzi skuteczność zerowania. Daj sobie na "s" program to nie wszystko jeszcze dochodzi wiedza.

Tylko zrozum on to prawdopodobnie potrzebuje do szkoły i nie potrzebne mu te spadki napięcie i takie różne rzeczy, które są potrzebne w domu w prawdziwej instalacji ;)

Pozdro

energetykSA 01.12.2004 09:11

Cytat:

Napisany przez gallus
Panowie, nie tak ambitnie :), mi wystarczy programik, którym zaprojektuje wnętrze domu z przewodami, licznikiem, urządzeniami domowymi, oraz gniazdami oświetleniem itp, spadki napięcia itd mi nie potrzebne ;)

Igloo 01.12.2004 08:32

autocad :)
tym nie tylko elektrykę zaprojektujesz :)
nawet gdzieś tam na symbole elektryczne

Wojtek Toruń 01.12.2004 01:13

Był jakiś gotowiec do malowania schematów elektrycznych - coś oparte na CAD. Spytaj może na www.elektroda.pl

Proton 30.11.2004 22:40

Cytat:

Napisany przez gallus
No troche tego w zeszycie jest (8 str) + (14str) regulaminu pracowni elektronicznej :| + jeszcze jakieś schematy płytek, które lutowałem :buu: :|

To wspólczuję takiego nauczyciela. Albo jest leń wybitny, któremu nie chce się nic, albo sam niewiele potrafi i dlatego wymyśla na lekscjach pisanie regulaminu i symboli... czego on w ten sposób nauczy ??!!
I takie nasze szkolnictwo... ale nauczyciele pierwsi do protestów i domagania się podwyżek !!

gallus 30.11.2004 22:36

No troche tego w zeszycie jest (8 str) + (14str) regulaminu pracowni elektronicznej :| + jeszcze jakieś schematy płytek, które lutowałem :buu: :|

Proton 30.11.2004 22:28

Cytat:

Napisany przez gallus
ehh, Dziekuje :piwo:, ale juz troszkę tego mam w zeszycie :)

Hmmm, to teraz nauczyciele zamiast solidnych podstaw elektryki uczyć, to na lekcjach symbole rysują i każą do zeszytów przerysowywać ??
Jeśli tak, to musi być jakiś nauczyciel leser... toż to zupełnie bez sensu. Od tego jest poradnik. Owszem, nauczyciel powinien wymagać znajomości podstawowych symboli ale bez sensu jest w zeszycie je rysować. Na co to komu ??

gallus 30.11.2004 22:11

ehh, Dziekuje :piwo:, ale juz troszkę tego mam w zeszycie :)

Maciej 30.11.2004 22:09

Ilość załączników: 1
kilka symboli graficznych...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:03.