![]() |
Szybko opróżniający sie bufor nagrywarki :(
Mam plextora 12x 1,1 GHz athlona asusa na raid 100 256 mb i baracude III. wszustkie urządzenia na osobnych pasach i to działa pod XP. Przy 9x bufor był na 100% full a pod XP przy prędkośic 12X spada mi do zera i załancza sie burn proff
płyta sie niejara ale przy audio mogą wystąpić minimalne uchybienia (np trzaski). Wszystko jest zainstalowane ok. Używam Nero (nowy). Prawdopodobnie to wina dysku bo z niego np zgrywam filmy. Ale niewiem co mam zrobić żeby zwiększyć szybkość i żeby nieopróżniał mi się bufor nagrywarki. Za podpowiedzi z góry dzięki. |
Cytat:
To mi wyglada na to ze nie masz wlaczonego DMA ale moge sie mylic (pozory myla, albo masz cos zle skonfigurowane lub antywir w tle) |
Płytki audio najlepiej wypalać z prędkością 4x, max 8x wtedy jest najlepsza jakość powyżej mogą być trzaski na niektórych CD.
|
Masz Ci los... też odpowiedź. Jaki związek mają trzaski na niektórych nagrywanych z wyższymi prędkościami płytach z załączaniem się BP i opróżnianiem bufora?
Co do WinXP: nie mam, nie używam - ale faktycznie objaw wygląda na nieuaktywnione DMA. Może brak odpowiednich sterowników BusMaster do płyty ? Pozdro.6 |
Mialem to samo w Nec 7700 i pomogło ustawienie PIO a nie DMA
|
Spróbuj ustawić DMA, zoptymalizować HDD, z którego lecą dane, wyłaczyć programy działające w tle (np. Antywirusy, itp.. Podłącz HDD i nagrywarkę na jednej taśmie. Wyłacz SystemRestore. Używaj NERO... Co do Audio CD nagrywaj w trybie SAO / DAO i z prędkością nie większą niż 8x, na pożądnych nośnikach - nie bedzie trzasków.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:04. |