Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Toshiba SD-R5372B vs NEC ND-3500A vs Pioneer DVR-108 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/toshiba-sd-r5372b-vs-nec-nd-3500a-vs-pioneer-dvr-108-a-43751/)

MERLIN82 29.12.2004 10:52

Najlepiej pożycz od kumpla i wtedy u siebie przetestuj. Ja zakupiłem Liteona 16 i nagrywał lecz potem nie chciał nagranych płytek czytać.wtedy zdecydowałem się dopłacić i wziąłem Pioneer 108 i jest wporzo. Nic nie szwankuje. A u kumpla ten Liteon działa bez problemu, paranoja. Jak widzisz ze sprzętem jest jak z kobietami- wszystko zależy od konfiguracji. Lepiej dopłać, niż później biegać z reklamacją.

laska83 29.12.2004 02:16

tak jedziecie po toshiibie ze 80% sprzetu CD/DVD kozysta z patentow tej firmy dlatego miedzy innymi napedow toshiby jest tak malo bo firma bez problemu utrzymoje sie ze sprzedazy tych patentow a co do samej firmy to ja mam cd z 1999r i nie dawno mi "padl" a przez ten okres czytal wszystkie plytki nawet taki ktorych inne firmy nie chcialy czytac wiec na korekcje nei nazekalem wogule no i malo ktory naped tyle wytrzyma (czesto uzywany),
potem porzyczalem rozne napedy od znajojmych a ostatnio nawet wpadlo mi w 'lapska" combo Toshiby i tu znowu mie ta firma zaskoczyla :D (pozytywnie) i nastepny naped jaki kupie to bedzie napewno Toshiba
PS
kolega z klasy tez ma nagrywarke tej firmy i ma takie samo zdanie jest adminem i widzial wiele napedow
pozdro
all fajne forum

VIZZARD 07.12.2004 23:50

Cytat:

Napisany przez DanielP
Co ciekawe najlepsza korekcje maja zjezdzane tu LiteOny :)

Dlatego tak ważne jest

Do czego ma służyć ta nagrywarka :taktak:

Czy do super nagrywania

Czy do łamania zabezpieczeń

Czy do ...

Nie ma super uniwersalnej :nie:

Zawsze coś kosztem czegoś

Ci co mają np. Liteon DVD-ROM w kompie - stawiają na jakość zapisu

Bo zabezpieczeniami zajmuje się inne urządzenie :mruga:

Jeżeli natomiast ma być to jedyny napęd w kompie

Trzeba logicznie i umiejętnie przestudiować całokształt atrybutów poszczególnych modeli

I na podstawie tej dopiero dokonać wyboru :taktak:

Bo przecież co dobre i potrzebne jest dla jednego - dla drugiego wcale być nie musi :nie:

DanielP 07.12.2004 09:47

Cytat:

Napisany przez darantus
Napisany przez DanielP
-Ale jak znam Toshibe, to korekcje bedzie miala nędzna -
czytałes w zyciu jakis test o sprzęcie optycznym... o Toshibie... jak to wyglada u niej korekcja błędów, raczej w kazdym znajdziesz coś pozytywnego w tej sprawie...zgadzam sie z VIZZARDEM -posiadam DVD Toshiby i jak pisałem gdzies wyzej czyta wszyskie płytki kazdej marki....

Czytalem i to nie jeden.
Prosze spojrzec jaka jest korekcja u Toshiby.

http://www.cdrinfo.pl/artykuly/Recen...AG/strona4.php

Toshiba jest jednym z najgorszych nagrywarek jesli chodzi o korekcje.
Tylko tak zachwalany tu NEC oraz TDK jest od niej jeszcze gorszy.
Co ciekawe najlepsza korekcje maja zjezdzane tu LiteOny :)

Po co mi nagrywarka, ktora nawet dobrze (bez bledu) nie bedzie potrafila plytki skopiowac, albo danych aidio zgrac ? A wiadomo ze stary naped CD nie przeczyta mi zabazpieczen gier i muzyki (wiec z niego nie bede zgrywal !).

Tylko mam nadzieje, ze w tym nowym modelu korekcje poprawia.
Ale to wyjdzie w testach, na ktore juz ie moge sie doczekac !

VIZZARD 03.12.2004 01:19

Cytat:

Napisany przez Fantomas
No, ja też mam Toshibę SD-1712 z biosem J004 - niestety korekcja CD duuużo słabsza niż leciwej nagrywarki LG x16

I tu kolejny przykład na zależność od posiadanego egzemplarza :taktak:

Ja nie mogę powiedzieć tego o swoim :nie:

Bardzo dobrze też radził sobie przy ripowaniu audio :taktak:

Prawie tak samo dobrze jak Liteon 52327S :D

VIZZARD 03.12.2004 01:15

Cytat:

Napisany przez joolo
Taa, a potem w ch** tematów typu: help!! bo moj liteon.. (...).

Zapomniałeś dodać, że zaraz po tym pytaniu jest następne:

"A nie wiecie gdzie się go włącznik? Bo nie mogę znaleźć" :smutny:

A chwilę przed tym pytaniem jest:

"Wczoraj tata kupił mi nagrywarkę" ^_^

DanielP 02.12.2004 22:59

No tyle zeby kupic Neca, Pionka, Benqa czy Toshibe to mam.
Plexy to juz dla mnie za drogie, ale czytalem tez ze Plexy spadly na psy.
Ale wiadomo, ze chce sie pieniadze spozytkowac mozliwie najlepiej, aby nie zalowac.

Co do korekcji to zalezy mi na niej, bo wiadomo, ze nagrywarka DVD bedzie miala o wiele nowsze strategie odczytu niz te napedy ktore posiadam. Z pewnoscia odczyta poprawnie wiecej zabezpieczonych gierek. Ale jak korekcja bedzie kulawa, bo moze odczytac z bledami. Mialem tak kilka razy ze swoja stara nagrywarka Yamaha - z bledami odczytala nawet kilka idealnie nowych plytek i potem co to nagralem na CDRy nadawalo sie do kosza. A jak plyty byly choc lekko porysowane, to juz wogole mozna bylo zapomniec :)

A wlasciwie co to takiego dobrego w Benq'ach ? Wogole nie bralem tego napedu pod uwage, a chyba sporo ludzi je zachwala.

Fantomas 02.12.2004 20:23

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No! Tego raczej nie można powiedzieć o DVD-ROMach Toshiby

Sam mam SD-M1712 i raczej nie narzekam na korekcję błędów :nie:

No, ja też mam Toshibę SD-1712 z biosem J004 - niestety korekcja CD duuużo słabsza niż leciwej nagrywarki LG x16. Korekcja DVD to dla mnie zagadka, bo nie mam z czym porównać - jakoś czyta. Inna sprawa, że wychowałem się na czarnych płytach gramofonowych i nauczyłem się ich szanowania (co przeniosło się na płyty CD i DVD) więc raczej na mich płytach rys nie ma - poza tymi, które specjalnie zrobiłem do testowania napędów :)

Miłego dnia
PS. Zakup DVD to dla mnie wybór między NEC 3520 a BenQ 1620 PRO (skłaniam się ku napędowi firmy BenQ)

terpilowski 02.12.2004 19:23

Cytat:

Napisany przez DanielP
Nie napisza na pudelki, ze "Korekcja x100 %" :D

100% to nawet spirytus nie ma :)
nie goraczkuj sie tak bardzo.
ja bym bral pionka 108 lub neca 3500 lub 3520
jak masz kase to sobie nie zaluj :)
nie kazdy ma tak dobrze.

DanielP 02.12.2004 19:15

Otoz to - nie ma co wymagac od prawie najtanszych napedow na rynku, aby jednoczesnie byly najlepsze :) W koncu z jakiegos powodu ta cena jest nizsza...

A co do korekcji bledow, to uwazam, ze powinien byc to najwazniejszy parametr napedu i nagrywarki. Bo co z tego, ze szybkosci sa wysokie, jak przy okazji beda problemy z odczytem plikow. A niestety w testach napedow albo sie korekcje testuje "po łebkach", albo tez wcale. A ciezko wymagac aby plytka ktora ma kilka lat wygladala jak nowa.

Tylko ze korekcji nie da sie "zaprezentowac" na pudelku i w zwiazku z tym nie jest to parametr marketingowy - jak 48xSpeed, 16xSpeed, 5xDoubleLayer... itp :) Nie napisza na pudelki, ze "Korekcja x100 %" :D

joolo 02.12.2004 16:35

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Jeżeli weźmiemy te trzy napędy

I porównamy je pod kątem korekcji błędów

To bezapelacyjnie wygra Liteon 832 :taktak:

:D

Taa, a potem w ch** tematów typu: help!! bo moj liteon.. (...).

Pioneer jes wporzo - polecam .

DanielP 02.12.2004 12:05

[QUOTE=czytałes w zyciu jakis test o sprzęcie optycznym... o Toshibie... jak to wyglada u niej korekcja błędów...[/QUOTE]

Moze teraz Toshiba sie poprawila, ale kiedys bylo z tym kiepsciutko. Czytalem testy na CDRInfo, i Toshiby mialy z tym duze problemy. Dobrze jakby to sie poprawilo, bo sam na to licze.

darantus 02.12.2004 08:39

Napisany przez DanielP
-Ale jak znam Toshibe, to korekcje bedzie miala nędzna -
Z SZACUNKIEM DLA TWOJEJ OSOBY ale cos tu nie tak...czytałes w zyciu jakis test o sprzęcie optycznym... o Toshibie... jak to wyglada u niej korekcja błędów, raczej w kazdym znajdziesz coś pozytywnego w tej sprawie...zgadzam sie z VIZZARDEM -posiadam DVD Toshiby i jak pisałem gdzies wyzej czyta wszyskie płytki kazdej marki....

namor 02.12.2004 00:44

Cytat:

Napisany przez DanielP
No wiadomo, ze lepiej jakby BS byl :)
Nie musze kupowac JUZ TERAZ, wole poczekac az sie sytuacja wyjasni i bedzie wiadomo cos wiecej. Moze juz lada dzien bedzie w koncu ten test Toshiby.
Ale jak znam Toshibe, to korekcje bedzie miala nędzna :))) A czy ma BS, to tez nie wiadomo...

myślę że bitsetting w Pionieerze jest raczej zbędny, nie wiem jak jest u innych ale u mnie wypala dobrze na "+" jak i na "-" i nie muszą to być markowe nośniki tak więc jeżeli stacjonarka nie czyta jednego z formau to zawsze mamy do wyboru drugi
w przypadku płyt DL bitsetting jest w tedy załączony automatycznie ,spawdzone i nagrane płyty chodzą na wszystkich stacjonarkach

VIZZARD 02.12.2004 00:38

Cytat:

Napisany przez DanielP
Ale jak znam Toshibe, to korekcje bedzie miala nędzna

No! Tego raczej nie można powiedzieć o DVD-ROMach Toshiby

Sam mam SD-M1712 i raczej nie narzekam na korekcję błędów :nie:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:22.