Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Toshiba SD-R5372B vs NEC ND-3500A vs Pioneer DVR-108 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/toshiba-sd-r5372b-vs-nec-nd-3500a-vs-pioneer-dvr-108-a-43751/)

DanielP 01.12.2004 20:44

Toshiba SD-R5372B vs NEC ND-3500A vs Pioneer DVR-108

Witam wszystkich ! :)

Przymiezam sie do zakupu "smażalni", ale jeszcze nie zdecydowalem sie ktora kupic. Na pewno bede chcial kopiowac filmy DVD, kopiowac gierki, nagrywac plyty DVD i CDR z danymi oraz extractowac plyty Audio. Obecnej nagrywarki CDRW sie pozbede, wiec ta DVD bezie robila prawie za wszystko. Powinna miec dobra korekcje bledow.

No wiec do wyboru mam :
- Toshiba SD-R5372B
- NEC ND-3500A
- Pioneer DVR-108

Ceny sa dosc podobne, wiec na cenie mi nie zalezy. Chodzi o jakosc.
Wole 50 zl doplacic, niz potem zalowac :)
Ktory naped polecacie ? Prosze o "za i przeciw".

Obecne dyskusje na forum o tych napedach sa dsc malo konkretne i nie bardzo pomagaja mi w wyborze nagrywarki.

Dzieki za pomoc !
DanielP

namor 01.12.2004 21:07

na początek proponuje to http://forum.cdrinfo.pl/announcement.php?f=15

Cytat:

Napisany przez DanielP
Przymiezam sie do zakupu "smażalni", ale jeszcze nie zdecydowalem sie ktora kupic...

polecam smażalnie ryb - ponoć dobry interes

a tak już poważnie to wybrał bym Pioneer DVR 108

DanielP 01.12.2004 21:28

I weź sie tu czlowieku czegos dowiedz, jak wlasnie TAKIE odpowiedzi tu przewazają.

VIZZARD 01.12.2004 21:41

Cytat:

Napisany przez DanielP
Witam wszystkich ! :)

Przymiezam sie do zakupu "smażalni", ale jeszcze nie zdecydowalem sie ktora kupic. Na pewno bede chcial kopiowac filmy DVD, kopiowac gierki, nagrywac plyty DVD i CDR z danymi oraz extractowac plyty Audio. Obecnej nagrywarki CDRW sie pozbede, wiec ta DVD bezie robila prawie za wszystko. Powinna miec dobra korekcje bledow.

No wiec do wyboru mam :
- Toshiba SD-R5372B
- NEC ND-3500A
- Pioneer DVR-108

Ceny sa dosc podobne, wiec na cenie mi nie zalezy. Chodzi o jakosc.
Wole 50 zl doplacic, niz potem zalowac :)
Ktory naped polecacie ? Prosze o "za i przeciw".

Obecne dyskusje na forum o tych napedach sa dsc malo konkretne i nie bardzo pomagaja mi w wyborze nagrywarki.

Dzieki za pomoc !
DanielP

Jeżeli weźmiemy te trzy napędy

I porównamy je pod kątem korekcji błędów

To bezapelacyjnie wygra Liteon 832 :taktak:

:D

DanielP 01.12.2004 21:46

Ta... ale mnie interesuja nagrywarki DLx4 :)
Za jakis czas nie bedzie mi sie chcialo czekac godziny na nagranie plytki DL.
Z tych 3 modeli ktora ma najlepsza korekcje ?

VIZZARD 01.12.2004 22:28

Cytat:

Napisany przez DanielP
Ta... ale mnie interesuja nagrywarki DLx4 :)
Za jakis czas nie bedzie mi sie chcialo czekac godziny na nagranie plytki DL.
Z tych 3 modeli ktora ma najlepsza korekcje ?

O Toshibie właściwie mało co wiemy

A z pozostałych dwóch - przeważają opinie

Że lepszą korekcją dysponuje Pioneer :taktak:

Tylko nie wiem czy na Pioneerze działa w końcu bitsetting

Było info o modyfikowanym biosie obsługującym bs

Ale nikt tego nie potwierdził :nie:

Chyba, że na zagranicznych forach

No i chyba, że ci bs nie jest potrzebny :mruga:

DanielP 01.12.2004 23:27

No wiadomo, ze lepiej jakby BS byl :)
Nie musze kupowac JUZ TERAZ, wole poczekac az sie sytuacja wyjasni i bedzie wiadomo cos wiecej. Moze juz lada dzien bedzie w koncu ten test Toshiby.
Ale jak znam Toshibe, to korekcje bedzie miala nędzna :))) A czy ma BS, to tez nie wiadomo...

VIZZARD 01.12.2004 23:38

Cytat:

Napisany przez DanielP
Ale jak znam Toshibe, to korekcje bedzie miala nędzna

No! Tego raczej nie można powiedzieć o DVD-ROMach Toshiby

Sam mam SD-M1712 i raczej nie narzekam na korekcję błędów :nie:

namor 01.12.2004 23:44

Cytat:

Napisany przez DanielP
No wiadomo, ze lepiej jakby BS byl :)
Nie musze kupowac JUZ TERAZ, wole poczekac az sie sytuacja wyjasni i bedzie wiadomo cos wiecej. Moze juz lada dzien bedzie w koncu ten test Toshiby.
Ale jak znam Toshibe, to korekcje bedzie miala nędzna :))) A czy ma BS, to tez nie wiadomo...

myślę że bitsetting w Pionieerze jest raczej zbędny, nie wiem jak jest u innych ale u mnie wypala dobrze na "+" jak i na "-" i nie muszą to być markowe nośniki tak więc jeżeli stacjonarka nie czyta jednego z formau to zawsze mamy do wyboru drugi
w przypadku płyt DL bitsetting jest w tedy załączony automatycznie ,spawdzone i nagrane płyty chodzą na wszystkich stacjonarkach

darantus 02.12.2004 07:39

Napisany przez DanielP
-Ale jak znam Toshibe, to korekcje bedzie miala nędzna -
Z SZACUNKIEM DLA TWOJEJ OSOBY ale cos tu nie tak...czytałes w zyciu jakis test o sprzęcie optycznym... o Toshibie... jak to wyglada u niej korekcja błędów, raczej w kazdym znajdziesz coś pozytywnego w tej sprawie...zgadzam sie z VIZZARDEM -posiadam DVD Toshiby i jak pisałem gdzies wyzej czyta wszyskie płytki kazdej marki....

DanielP 02.12.2004 11:05

[QUOTE=czytałes w zyciu jakis test o sprzęcie optycznym... o Toshibie... jak to wyglada u niej korekcja błędów...[/QUOTE]

Moze teraz Toshiba sie poprawila, ale kiedys bylo z tym kiepsciutko. Czytalem testy na CDRInfo, i Toshiby mialy z tym duze problemy. Dobrze jakby to sie poprawilo, bo sam na to licze.

joolo 02.12.2004 15:35

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Jeżeli weźmiemy te trzy napędy

I porównamy je pod kątem korekcji błędów

To bezapelacyjnie wygra Liteon 832 :taktak:

:D

Taa, a potem w ch** tematów typu: help!! bo moj liteon.. (...).

Pioneer jes wporzo - polecam .

DanielP 02.12.2004 18:15

Otoz to - nie ma co wymagac od prawie najtanszych napedow na rynku, aby jednoczesnie byly najlepsze :) W koncu z jakiegos powodu ta cena jest nizsza...

A co do korekcji bledow, to uwazam, ze powinien byc to najwazniejszy parametr napedu i nagrywarki. Bo co z tego, ze szybkosci sa wysokie, jak przy okazji beda problemy z odczytem plikow. A niestety w testach napedow albo sie korekcje testuje "po łebkach", albo tez wcale. A ciezko wymagac aby plytka ktora ma kilka lat wygladala jak nowa.

Tylko ze korekcji nie da sie "zaprezentowac" na pudelku i w zwiazku z tym nie jest to parametr marketingowy - jak 48xSpeed, 16xSpeed, 5xDoubleLayer... itp :) Nie napisza na pudelki, ze "Korekcja x100 %" :D

terpilowski 02.12.2004 18:23

Cytat:

Napisany przez DanielP
Nie napisza na pudelki, ze "Korekcja x100 %" :D

100% to nawet spirytus nie ma :)
nie goraczkuj sie tak bardzo.
ja bym bral pionka 108 lub neca 3500 lub 3520
jak masz kase to sobie nie zaluj :)
nie kazdy ma tak dobrze.

Fantomas 02.12.2004 19:23

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No! Tego raczej nie można powiedzieć o DVD-ROMach Toshiby

Sam mam SD-M1712 i raczej nie narzekam na korekcję błędów :nie:

No, ja też mam Toshibę SD-1712 z biosem J004 - niestety korekcja CD duuużo słabsza niż leciwej nagrywarki LG x16. Korekcja DVD to dla mnie zagadka, bo nie mam z czym porównać - jakoś czyta. Inna sprawa, że wychowałem się na czarnych płytach gramofonowych i nauczyłem się ich szanowania (co przeniosło się na płyty CD i DVD) więc raczej na mich płytach rys nie ma - poza tymi, które specjalnie zrobiłem do testowania napędów :)

Miłego dnia
PS. Zakup DVD to dla mnie wybór między NEC 3520 a BenQ 1620 PRO (skłaniam się ku napędowi firmy BenQ)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:05.