![]() |
połączenie komputera z TV
Witam,
łączyłem komputer z moim TV dwoma kabelkami: chinch-chinch (video) i chinch-jack (audio) dźwięk przez taki kabel to stereo, mam karte sześciokanałową i amplituner podłaczony do TV, CZY MOŻNA W JAKIŚ SPOSÓB POŁĄCZYĆ AMPLITUNER Z KOMPUTEREM? chodzi mi o oglądanie filmów z dźwiekiem 5.1 tak żeby to rzeczywiście było 5.1 a nie stereo... :) |
Ilość załączników: 1
Musisz zerknąć w panelu sterowania i w efeky dźwiękowe.
Tam powinna być opcje do ustawienia dźwięku. Przy ustawieniu dźwieku 5.1 wykorzystuje się wyjście na słuchawki oraz wejście mikrofonowe. Pozosrtaje tylko odpowiednio połączyć. U mnie to wygląda tak. |
no wlasnie w jaki sposob polaczyc? jakimi kabelkami? do kompa wchodza trzy jacki (mikrofon, wejscie i wyjscie dziala razem jako wyjscie) tylko gdzie podloczyc drugi koniec kabla? w jakie wejscie w amplitunerze i czy to maja tez byc trzy jakies wejscia??
|
masz szesciokanalowa karte to sie dowiedz jak masz ktore glosniki na wyjsciach podlaczac - gdzie przod, gdzie tyl a gdzie centrum z wooferem - to musisz wiedziec
jak rozumie cyfrowego wyjscia nie masz - wtedy bys kupil tylko jeden kabel (za to dosc drogi - kolo 100pln chyba ze uzywany i/lub niefiormowy) wiec potrzebujesz 3 kabli jack-chinch i podlaczasz front do frontu itd warunki - karta musi miec 3 wyjscia analogowe jak pisalem wyzej, a amp musi miec 6 wejsc analogowych jak ktorys warunek nie spelnony to sie nie da wejscia na amp zawsze sa opisane - zreszta ciezko je pomylic - 6 wtyczek chinch obok siebie w wiekszosci modeli, z czego 3 czerwone i 3 czarne, podpisane parami F (front), R lub S (tyl) C/S (woofer i central) |
czyli z jednej strony potrzebuje 3 jacki z drugiej 6 chinchów, to sie da kupić:) tylko własnie mam problem co z czym połączyć? skąd mam wiedzieć która koncówka np idzie do wejścia oznaczonego Front, która do Rear itp.... niestety nie mam instrukcji od karty dźwiekowej, no to chyba bede musiał metodą prób i błędów ? :)
trudno, jutro spróbuje, dzieki. pozdrawiam. |
Cytat:
Ja tam nie mam zadnej instrukcji. |
tez mam to w panelu :)
|
Jaki aplituner (jakie wejścia) jaka dźwiękówka (jakie wyjścia)??
|
wyjścia jack a wejścia w amplitunerze chinch (6 wejsc lewy prawy tylny itp itd)
Wiem że ustawić mozna w panelu sterowania na 6kanalow ale chodzi mi o sposób łączenia z amplitunerem |
Cytat:
|
dokladnie musi byc opisane jakie to sa wejscia chyba ze to sa wyjscia a wejscie masz tylko cooxialne lub cyfrowe
|
normalne wejścia chinch (Front Left i Right, Rear Left i Right, Center, Subwofer) to są jedyne chinche, moge w takim wypadku połączyć ampli z komputerem? w komputerze są trzy wyjścia, czy jest obojętne do którego wejścia w amplitunerze dam drugą końcówke kable? :) a wogóle w taki sposób da sie połączyć to?
wcześniej łączyłem normalnie, tzn jack do kompa a do ampli dwie koncówki chinch (wejścia front left i right, czerwony do czerwonego i bialy do bialego :)) Teraz kabelków przybyło, tzn jest trzy jacki (włożone do kompa) i 6 chinchów, ale teraz co do subwofer, co do rear, co do front i co do center???? i własnie z tym mam problem Sorki jeżeli pogmatwałem. |
Cytat:
|
dokladnie :)
front to przod , rear to tyl central to centralny a subwoofer to wiadomo :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:54. |