![]() |
Jak nagrac srednik na CD?
Witam
Po nagraniu na CD plikow i katalogu o nazwie "DivX ;-)" (tylko to w cudzyslowie) okazalo sie, ze jest "DivX _-)". Srednik zamienil sie na podkreslenie. Uzywam Nero 5044. Probowalem zmienic opcje, ale bez rezultatu. Jezeli nagrywam pakietowo, InCD, to jest dobrze. Ktos podpowie jak to rozwiazac? -- Pozdrawiam Zbynek, sp2scf@priv4.onet.pl sp2scf@polbox.com |
Cytat:
|
Oczywiscie, ze bylo wlaczone. I wylaczone tez. Nie pomaga.
Pozdrawiam. Zbynek Ltd. |
Cytat:
Poproboj powlaczac iso, jolit i to co jest w zakladce nero odnosnie czcionek... Jak nie pomoze to sire nie da ale to jest dziwne ze sie nie ... (nie nagrywalem srednikow i nie wiem/) |
Cytat:
Może spróbuj zmienić wersję NERO na 5.5.x.x. (z tendencją rosnącą). Pozdrawiam |
Witam
Na razie zainstalowalem nowszego Nero 5.5.2.4. Bez zmian. Z nowym WinOnCD na razie dam sobie spokoj. Musialbym go sciagac. -- Pozdrawiam Zbynek, sp2scf@priv4.onet.pl sp2scf@polbox.com PGP key: 0xBA56CA3E |
Wersja Nero nie ma znaczenia. Postępuj w następujący sposób:
1. nowa kompilacja lub kontynuacja -> zakładka Opcje ISO -> Zestaw znaków ISO 9660 oraz "ptaszek" przy Joliet Warto też zaznaczyć pominięcie ograniczeń ISO 2. Menu Widok -> Jak oryginał 3. Menu Plik -> Zapis na CD -> zakładka Opcje ISO jak przy pkt. 1 Jeśli spełnisz te warunki to MUSI być ok :-) |
Niestety nie dziala. U Ciebie jest dobrze?
Moje dodatkowe opcje przy tworzeniu Nowego: a) Poziom 1 ISO b) Tryb 1 |
Niestety nie dziala. U Ciebie jest dobrze?
Moje dodatkowe opcje przy tworzeniu Nowego: a) Poziom 1 ISO b) Tryb 1 Pozdrawiam |
Jak nagrac srednik na CD? - Chyba sie nie da.
Czesc
No to na koniec dodam, ze chyba nic z tego nie wyjdzie. O ile sobie przypominam, to srednik jest jednym ze znakow specjalnych DOS-a. Zaden z tych znakow nie moze wystepowac w nazwie pliku ISO na plycie CD. W formacie UDF, czyli w zapisie pakietowym, jak wspomnialem nie bylo tego problemu. Ciekawe, ze Window$ dopuszcza srednik, jako jedyny ze znakow specjalnych, do nazwy pliku. Pod DOSem i tak widac go jako podkreslenie. Na koniec dodam, ze jak spotkam autora DivX;-)a, to mu wp... za takie jaja z porzadnych ludzi;-) Oczywiscie, ze moge (i musze) zmienic nazwe katalogu i plikow i bedzie po problemie. Ale nie tedy droga. -- Pozdrawiam Zbynek, sp2scf@priv4.onet.pl sp2scf@polbox.com PGP key: 0xBA56CA3E |
Zbynek miałeś rację nie działa, aż sprawdziłem. A dałbym sobie głowę uciąć. Ja już chyba z przyzwyczajenia używam poziom 2 ISO, Tryb 2/XA ale to nic nie pomogło. Tak prawdę mówiąc to nie wiem czemu pisząc do Ciebie myślałem o myślniku a nie o średniku (chyba mnie zamuliło czy co?). A co do autora Dvix ;-) to może nie jemu a autorom Nero trzeba wp... bo w formacie UDF jest ok jak piszesz.
|
Temat ciekawy wiec warto by troche sie pobawic.
Z tego co znalazlem to zgodnie z norma nie ma prawa dzialac w ISO Level1 bo: * A filename may not contain more than eight d-characters. d-characters The character set used in ISO 9660 Level 1 filenames, if the standard is strictly adhered to (which is not always necessary). Consists of capital A to Z, digits 0 to 9, and the underscore symbol ( _ ). A tak jako ciekawostka wedlug normy za to powinno dac sie srednik umiescic w nazwie plyty bo: a-characters The character set used in the ISO 9660 Volume Descriptors . It consists of capital A to Z, digits 0 to 9, and the following symbols: (space) ! " % & ' ( ) = * + , - . / : ; < ? > _ Udalo mi sie nagrac ; pod linuxem. Byl tam widziany i wszystko bylo ok. Ale pod winda klapa, bylo widac _ zamiast ;. Ustawilem troszke nie tak jak chcialem ale nie chce mi sie juz dzisaj bawic bo pozno sie robi |
Z mojego podwórka donoszę, że jeśli nie ustawię dla trybu 1 ustawienia znaków ISO 9660 to player MP3 wogóle nie rozpozna płytki nie mówiąc o odczytaniu plików.
Można oczywiście kombinować z ustawieniami Trybu 1 wybierając np znaki ASCII, ale kompatibilność z systemem który to ma odczytać jest pomniejszona. Dla przykładu podaję co można zobaczyć w oknie DOS: [DOS IN WIN] C:\>echo 1 > "11;22.txt" [DOS IN WIN] C:\>dir 11?22.txt Wolumin w stacji dysków C: WIN98SE Numer seryjny woluminu: 18E9-2051 Katalog C:\ 11_22~1 TXT 4 11-07-01 9:18a 11;22.txt 1 plik(ów) 4 bajtów 0 katalog(ów) 864,407,552 bajtów wolnych [DOS IN WIN] C:\> Wniosek jest taki, że to nie wina NERO ani WINDOWS lecz zaszłości z poczciwego MS-DOS'a. pzdrwm darbakan |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:17. |