Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Stacjonarne odtwarzacze DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f5/stacjonarne-odtwarzacze-dvd-43833/)

sunrise 03.12.2004 09:04

Stacjonarne odtwarzacze DVD

Już sam nie wiem :smutny:
Wszyscy producenci zaczęli juz produkować odtwarzacze DVD z divx -em.
Tylko, że któregoś dnia próbowałem odtworzyć film z napisami w odtwarzaczach dostępnych teraz na rynku (Philips, Samsung, Thomson, Grundig) - niestety żadnemu się to nie udało (chodzi tu o napisy).

Jak to w końcu jest? :|

nimal 03.12.2004 09:07

bo zle firmy wybrales do testow
sprobuj belwood, kiss, manta :)

maj3 03.12.2004 09:08

bo masz napisy pewnie w txt

napisy przerobić do standardu jaki obsł. dvd
a to jest w instrukcji

Smartek 03.12.2004 09:43

Cytat:

Napisany przez nimal
bo zle firmy wybrales do testow
sprobuj belwood, kiss, manta :)

oby nie mante i kiss'a - kissa mialem, przereklamowany badziew..., a o mancie duzo sie naczytalem - afera z brakiem progressive scan, wyjsciem RGB = robienie ludzi w konia..., zostaje bellwood lub pioneer - bellwooda mialem, ale w kwietniu, wiec nie bylo nowych softow [90% zadowolenia :)], a pioneer odtwarza qpel/GMC i czytalem duzo pozytywnych opinii - nie wiem jak jest z nim w praktyce..., zapraszam do mojego tematu na forum napisy org :) - opisalem cala moja przygode ze stacjonarnymi odtwarzaczami DVD/DIVX
http://napisy.org/showthread.php?s=&threadid=10453
pozdro ;)

andrzejj9 03.12.2004 22:39

Kurcze, ostatnio co chwila mam do czynienia z problemami dotyczącymi napisów w DVD stacjonarnych. Przyznam, że sam jeszcze u siebie tego nie rozwiązałem, ale też specjalnie się tym nie bawiłem. W każdym razie słyszałem o czterech możliwych rozwiązaniach:

1) Napisy muszą mieć rozszerzenie .txt (zależy od modelu DVD)

2) Napisy muszą mieć rozszerze .rst (czy .trs nie pamiętam już, jakoś tak)

3) Muszą mieć tą samą nazwę, jak odtwarzany film

4) Muszą być w tym samym katalogu.

Nie próbowałem jeszcze nic z tego u siebie, ale z tego, co wiem z różnych opinii, to któraś z tych opcji zawsze działa :)

Smartek 04.12.2004 00:25

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Kurcze, ostatnio co chwila mam do czynienia z problemami dotyczącymi napisów w DVD stacjonarnych. Przyznam, że sam jeszcze u siebie tego nie rozwiązałem, ale też specjalnie się tym nie bawiłem. W każdym razie słyszałem o czterech możliwych rozwiązaniach:

Nie próbowałem jeszcze nic z tego u siebie, ale z tego, co wiem z różnych opinii, to któraś z tych opcji zawsze działa :)

.srt jak juz :) - konwertuje sie SubtitleTool'em najlatwiej :)...

Ad 3) - czesto tak wlasnie musi byc...
Ad 4) - patrz. pkt. 3 :]
pozdro ;)

Zelea 04.12.2004 00:28

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

andrzejku...

jest jeszcze cos takiego...

napisy sa w roznych formatach... i nie mowie o rozszerzeniach...

ale o tym np:

{15} bla bla {18}

(0:00:01) bla bla (0:00:02)

i takich formatow zdaje sie jest 6...

mozna kazdy plik z napisami przerobic... najlepiej jest nagrac 6 razy plytke RW i sprobowac... jesli plik tylko czyta TXT a nie czyta normalnie to mysle ze wlasnie w tym problem...

andrzejj9 04.12.2004 07:14

Cytat:

Napisany przez Zelea
najlepiej jest nagrac 6 razy plytke RW i sprobowac... jesli plik tylko czyta TXT a nie czyta normalnie to mysle ze wlasnie w tym problem...

I tak pewnie właśnie dzisiaj poeksperymentuję, bo Kaed się ściągnęła, a chciałbym to też z ojcem obejrzeć, więc napisy by się przydały :)

Maciej 04.12.2004 08:13

W manualu odtwarzacza DVD/DivX powinno być napisane jaki format tekstu odczytuje.
Skonwertować pilk .TXT do odpowiedniego formatu przeważnie są to .srt i .smi programem subtitle workshop, nazwa filmu i tekstu powinna być taka sama.

tengu 04.12.2004 08:57

Czasowy to microDVD a nazwy tego klatkowego nie pamiętam :(
A z odtwarzaczy DVD/DIVX to polecam tego BELWOODA, mam w domu od października i wszystko jest OK. Musiałem tylko przekonwertować jeden film (JIN-ROH) bo był w kodeku 3.20 i odtwarzał się bez dźwięku :(, no i czekam kiedy będzie firmaware który będzie mógł obsługiwać RMVB :D.

PLUSY:
1. Jakość obrazu DVD - bardzo dobra (chyba że ktoś ogląda 10 cm od ekranu film to zauważy różnicę między Bellem a czołówką), DIVX - dużo zależy od samej jakości DIVXA - ale bez powodów do narzekań.
2. Czyta polskie ogonki - w txt,srt i czymś jeszcze (bin chyba ??? )
3. Nawet nieźle wygląda - jeśli komuś odpowiada dość klasyczny wygląd
4. Nie jest ciężki jak na swoje gabaryty - mógłbym rzec jest dość przenośny (ale slim to to nie jest)
MINUSY:
1. Nie radzi sobie z VIDX Q-PEL
2. Ostatnio rzadko dochodzą nowe FW z obsługą nowych kodeków.
3. Mam coś z pilotem (nie zawsze reaguje na klawisze, czasem trzeba parę razy nacisnąć)
4. Dokładność montażu nie jest chyba mocną stroną tego odtwarzacza (szpara pomiędzy napędem a "lustrzaną powierzchnią" jest większa u góry a mniejsza na dole [chyba że tak ma byC ?] i wydaje mi się że cały ten panel jest odrobinę krzywo założony ale może się czepiam)

Smartek 04.12.2004 12:21

Cytat:

Napisany przez tengu
....
A z odtwarzaczy DVD/DIVX to polecam tego BELWOODA, mam w domu od października i ....

tez mialem bellwooda, ale w kwietniu - dobry sprzet... teraz polecilem znajomym, kupili, uzywaja i nie duzo narzekaja :).. ja siedze na xboxie i juz nie mam obaw czy film jest w Qpel'u/GMC czy RMVB/HDDIVX ;]

pozdro ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:52.