![]() |
Zmiana biosu w LiteOn LTR 1210B - LKU6 - jak to zrobic?
mam nagrywarke LiteOn LTR 1210B i orginalny bios lku6
probowalem wszystkich biosow dostepnych na cdrinfo od ls22 do najnowszego tylko ten ls22 nie sprzeciwial sie ze nie moze byc nadpisany na aktualny bios ale zanim doczegos doszlo wysypuje sie i niedochodzi do abgrejdu wszystkie programy dzialające w tle wylączalem a takze dma w windowsie i adma w biosie mam plyte na bx440 i juz nie wiem jak zaktualizowac bios wiem napewno za trzeba zaktualizowac je kolejno moze nie wszystkie pokolei ale napewno conajmniej ten jeden np. ls22 zanim dojde do tego najnowszego ale z tym ls22 tez cos nie idzie wiec tym bardziej z tymi nowymi ktore od razu wykrywją ze nie ma odpowiedniego biosu niech ktos cos poradzi jesli oczywiscie jest zorientowany w temacie i juz zaktualizowal bios w tej nagrywarce z wersji lku6 na jakąkolwiek inną wersje i niech podesle ten bios lub linka dostepu do niego |
Dobra rada - nic nie zmieniaj, bo żaden dostępny bios raczej pasować nie będzie.
Dlaczego ci się tak spieszy do upgrade'u? |
CHCE ZMIENIC BIOS ZE WZGLEDU NA TO IZ NAGRYWARKA NIE ROZPOZNAJE WSZYSTKICH NOSNIKOW NP. CDR-80 PLATINIUM DOPIERO PO 2-3 MINUTACH JAK PRZESTAJE KRECIC I ODCZYTYWAC NOSNIK BEZ REZULTATU WŁĄCZAM NERO A TEN TAKZE NIE JEST W STANIE ROZPOZNAC NOSNIKA PO PEWNEJ CHWILI ZAPODAJE NAGRYWANIE I NAGRYWARKA ZACZYNA NAGRYWAC, NAGRYWA Z SUKCESEM ALE SAMA NIE POTRAFI TAKZE ODCZYTAC NAGRANEJ PLYTKI (INNE CDROMY TAK NAGRANĄ PLYTE ROZPOZNAJĄ I ODCZYTUJĄ) A Z INNYMI NOSNIKAMI NARAZIE PROBLEMU NIE MA
I CALKIEM PRAWDOPODOBNIE ZE AKTUALNIEJSZY BIOS LIKWIDUJE TE BLĘDY ODCZYTU(ROZPOZNAWANIA) NIEKTORYCH NOSNIKOW NP. MOJA PRYWATNA NAGRYWARKA 4X4X32X LG NIE MA Z NIMI ZADNYCH PROBLEMOW ALE ONA Z ZADNYMI NOSNIKAMI AJK NARAZIE NIE MIALA PROBLEMOW I NACINALA NA WSZYSTKIM I ROZPOZNAWALA I CZYTALA WSZYTKO TO CZEGO NAWET INNE CDROMY NIE RUSZALY I WLASNIE DLATEGO CHCE ZAKTUALIZOWAC BIOS BO GDYBY WSZYSTKO BYLO OK. NAPEWNO BYM SIE BAWIL W ZMIANY BIOSU |
Jeśli masz taką możliwość to podaj datę produkcji tej nagrywarki.
Sam kiedyś miałem LiteOn'a 12101B (pierwszego z biosem LS15 sierpień 2000 a potem drugiego - z biosem LS38 luty 2001) ale nigdy nie miałem problemów, żeby nie rozpoznawał płyt. Po lterkach w nazwie biosu sądzę, że jest to albo jakiś bardzo nowy model tej "nierdzewnej" nagrywarki albo jakiś stary egzemplarz, który nie rozpoznaje nowszych nośników. Tak się składa, że mam wszystkie wersje biosów LiteOn dostępne od lutego 2001 do nagrywarki (12x i nie tylko - na wypadek gdyby ktoś pytał) i nie spotkałem się z numerem LKxx. |
data produkcji to czerwiec 2001 roku
kupiona 3 października |
Cytat:
dlugo czekala na swojego,hm moze wczesniej juz ktos ja lyknol i mial problem iwyladaowala w sklepie,az ty ja teraz lyknoles i widze ze tez nie zamieszka uciebie zbyt dlugo:))))))))))) |
Tak już jest, leży gdzieś w magazynkach. W styczniu 2001 udało mi się kupić napęd z sierpnia 2000.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:36. |