![]() |
Dwie karty z tym samym mac adresem
Witam wszystkich. Mam pytanie, czy wie może ktoś, jeżeli w sieci lokalnej znajdą się dwa komputery z kartami sieciowymi o tych samych mac adresach ,to czy będzie możliwość jednoczesnego korzystania z internetu czy się pogryzą? I czy na serwerze będzie to widoczne? Dzięki za ewentualne odpowiedzi.
|
Oczywiście że sie pogryzą. Nie bez potrzeby każda siecówka ma wgrywany jedyny na świecie numer mac.
|
Cytat:
A jest jakiś dobry sposób, żeby móc korzystać z dwóch komputerów na raz, w sieci lokalnej, nie musząć wykupować dodatkowego abonamentu? |
Router?
|
Moze wystarczy kupic sieciowke za 20 zl... Albo jezeli jest taka mozliwosc to wpisac do karty inny MAC.
|
masz opcje 2 jak dla mnie...
jesli komputery sa blisko w miare od siebie to mozesz kupic router i na tym jednym IP podpiac te dwa komputery a nawet jak kilka innych by sie jeszcze znalazlo to moglbys i kilka innych podpiac... :> albo zrobic udostepnienie polaczenia internetowego... z jednego komputera na drugi... |
A jest możliwość udostępnienia połaczenia sieciowego na drugi komputer za pomocą COM'a albo LPT ?? jeśli tak to jaka by była prędkość?? teraz na obecnym łączu wyciągam ~10 kb/s
|
Cytat:
|
Router to najlepiej Planet ADE-4000 lub Thomson SpeedTouch 510v4 (mozliwosc podlaczenia 4 kompów)
|
Cytat:
|
nie, router jest jak komputer :)
|
Router - fajna sprawa tylko troche kosztuje, taniej by bylo kupic taniego kompa (na allegro mozna poskladac sprzet P-233MHz, mobo, ram i grafika za jakies 30zł) i na nim rozdzielać łącze.
A wracając do mojego pytania ;) jest możliwość udostępnienia połaczenia sieciowego na drugi komputer za pomocą portów COM'a albo LPT , bez karty sieciowej? jeśli tak to jaka by była prędkość?? teraz na obecnym łączu wyciągam ~10 kb/s. |
ja mam do sprzedania kompa za 50zł, karta graficzna S3Savage, dysk 2GB, CD 24x, karta sieciowa, Pentium 100mhz, 32 Mb RAM
|
Cytat:
katastrofa do konfiguracji... ja bym polecil taki na jakim sam siedzialem sporo D-Link 504T jest prosciutki w konfiguracji... ale ten Planet podobno tez latwy... ale bron Boze ten Thompson... :bicz: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:57. |