![]() |
Lite-on 52327s - zawieszanie :(
Witam!Mam od niedawna problem z Liteonem 52327s...Mianowicie-zaraz po włączeniu kompa wszystko jest w porządku , ale w którymś momencie (nie wiem dokładnie kiedy)okazuje sie że po włożeniu do niego płyty napęd jej nie widzi...Co dla mnie dziwne poprzez Nero i Isobustera mogę podejrzeć jej zawartość , wielkość...Dodam że po ponownym rozruchu kompa znowu wszystko jest ok ale na jakis czas...Próbowałem juz przeinstalowania ASPI(force 1.7) , resetowania kanałów podstawowego i pomocniczego , zamieniałem taśmy , kable zasilające...Nie przeinstalowywałem jedynie WinXP i wolałbym tego uniknąć ;) Nagrywarka pracuje jako master na osobnym kanale...Nie próbowałem tez konfiguracji żeby pracowała jako slave na tej samej taśmie co HDD(słyszałem że tego nie lubią ;))Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?Oprócz serwisu Liteona rzecz jasna :) Z góry dziękuję za wszystkie propozycje i odpowiedzi :)Pozdrawiam!
|
na wszystkich plytach?
czyszczenie lasera warto tez sprawdzic na innym kompie czy dziala - jak tak to wina softu, jak nie to spawary |
Jak już wisi to na wszystkich...Czy czyszczenie płytą czyszczącą wystarczy?Nagrywarka jest jeszcze na gwarancji więc wolałbym jej nie rozkręcać...
|
masz gwarancje wiec sprawdz ja jeszcz na innym kompie i dawaj do serwisu - oni zrobi to lepiej, moze wymienia jak trzeba bedzie, a ty sie nie nadenerwujesz niepotrzebnie kombinacjami
|
QS0E5A dla modelu LTR-52327S moze pomoze jeszcze cieply
http://www.liteonit.com/ODD/English/...del=LTR-52327S |
Niestety zmiana na QS0E5A nic nie dała!Przeczepiłem też na chwilkę rw jako slave na ide1 razem z hdd - ale czy to kanał podstawowy czy pomocniczy niewiele to zmienia...Zauważyłem natomiast jeszcze dwie rzeczy : jeśli płyta jest cały czas w napędzie nie ma tych problemów...Po przełączeniu jej w tryb PIO też znikają - ale to tylko PIO - wiadomo jaki to tranfser...Może to cos komuś mówi?Kłopoty ze sterownikami odpowiedzialnymi za DMA?Pozdrawiam:)
|
No cóż okazało się że to nie nagrywarka...Na innym kompie chodzi bez problemów a inna spawara na moim kompie się zawiesza...Przeinstalowałem system (zainstalowałem tylko kilka sterowników od modemu itp-żadnego innego softu i dalej się zawiesza :(Teraz to już zupełnie nie wiem gdzie szukać :( Pozdro :)
|
hm, dalsze mozliwosci to np niestabilny zasilacz, walnieta tasma, "gryzienie" sie z drugim napedem z tej tasmy, "wbudowane" gryzienie sie z winda (wylacz nagrywanie wbudowane w winde i daj forceaspi 1,7 - moze to pomoze...)
|
jak mój kolega Nimal podpowiada ...sprawdż na innej taśmie IDE.
|
Forceaspi 1.7 cały czas mam zainstalowane (choć bez niego też się wiesza :/) , nagrywanie w windzie wyłączone od początku - na innej taśmie też się zawieszała ( normalnie nie ma się z czym gryźć bo chodzi sama na taśmie jako master-ew.jedynie wtedy kiedy podłączyłem ją na innej taśmie razem z hdd - ale niczym się to nie różniło :( )Pozostał jedynie zasilacz - sprawdziłem napięcia - nie są może super rewelacyjne ale tragiczne też nie...Pozostało szukac dalej...Dzięki za odpowiedzi i rady -Pozdro:)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:28. |