![]() |
LiteOn 1653s a płytki DVD-R i DVD+R
:wsciekly: Witam.
Kupiłem wczoraj nagrywarkę LiteOn 1653s. Nówka, żadnych zmian biosu itp. Zainstalowałem ją w systemie szybko i bez kłopotu. Nagrywa mi bez problemu płyty CD-R, CD-RW, DVD-RW i DVD+RW. Mam kilka płyt DVD MediaStore DVD-R x 4 i Esperanza DVD-R x 4. Nic nie mogę na nich nagrać (nawet wykonać symulacji). Mam najnowsze Nero 6.6.0.3. Płyty wykrywane są bezproblemowo jako czyste o zadanej pojemności. Także ClonDVD nie chce nic nagrywać. Co to może być ? Myślę, że sprzętowo i softwarowo jest wszystko zainstalowane OK - przecież coś nagrywa. HELP. |
Cytat:
Radze ich nie używać :) |
Czyli cóż, nie ma szans na nagrywanie na tych płytkach? Jutro kupię Verbatimy - może pomoże. W sumie to by mi nie pasowało - czasem potrzena jest możliwość nagrywania na "byle czym". Może inny soft?
|
To trzeba zmienić nagrywarke :(
|
Cytat:
|
ja mam cos podobnego z neciem 3500,
kupilem go wczoraj, plyty cd typu smiec nagrywa i czyta bez problemu, natomiast jak chce wypalic dvd+r i dvd_rw platinium to sie zwiesza nero przy buforowaniu plikow czy to moze tez z powodu plyt czy moze jest jakis blad w oprogramowaniu czy nagrywarce, moze zmiana biosu na nowszy cos zmieni?? uzywam oryginalnego 2,16... PaTru |
Cyżby (zmiana nagrywarki) to była jedyna możliwość nagrywania na "byle czym" - ciekawe. Czy ogólnie podobny problem występuje w innych nagrywarkach? Znajomy ma jakiegoś starszego LiteOna (nagrywarkę DVD) i nagrywa mu na przysłowiowym "byle czym".
|
Cytat:
|
Cytat:
Może pomoże :) |
Cytat:
|
Cytat:
Wgraj ten bios http://liteon.neostrada.pl/1633S.BS0K.sfx.exe |
Cytat:
|
czy zmiana biosu w nagrywarce moze spowodowac utrate gwarancji?? pewanie lamerskie pytanie ale chcialbym wiedziec....
|
Cytat:
|
Cytat:
ale litka PRAWIE zawsze da sie postawic na nogi i nagrywamy na plytkach z predkosciami zalecanymi, bo nie zawsze zmniejszenie predkosci wychodzi na dobre jakosci nagrania na nosniku |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:31. |