Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   płyta główna? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/plyta-glowna-44184/)

polakT 09.12.2004 15:48

napislaem ze mam 256 ale nie napisalem ze dzialalo jakis czas na 2x256 + 1x128 MB, az do momentu gdy kumpel naprawil kompa :( (na jakims ECS :D)komp byl wydajniejszy pod xp w grach prawie zero roznicy :(

Ormianin 09.12.2004 13:58

Cytat:

Napisany przez Don Laser
@Ormianin , no nie ma reguły to tylko sprzęt.
Gigabyte też zaczął oszczędzać nie rozbudowując tak jak inni np. układów zasilania impulsowego dla złącza AGP np.. [...]

Mas zracje, ale ta oszczednosc spycha Gigabyte w kierunku gorszych produktow za wysoka cene, bo jesli obecne plyty tej firmy sa na poziomie Asrocka czy ECS, to ja wole wydac mniej a miec podobna jakosc... niestety, 2 razy reklamacja plyty Gigabyte doprowadzila do tego ze mam ECSa sprawnego! :przybij5:

Don Laser 09.12.2004 13:40

@Ormianin , no nie ma reguły to tylko sprzęt.
Gigabyte też zaczął oszczędzać nie rozbudowując tak jak inni np. układów zasilania impulsowego dla złącza AGP np..
Z tym że jakby patrzeć wstecz to prawie każda firma ze sprzętem jakąś wpadkę miała, ma lub...bedzie miała, to tylko sprzęt - może zawieść w kazdej chwili
Ja jadę w tej chwili na Ga7-VT600 1384 - wziąłem ją właśnie ze wzgledu głównie na te dodatki no i interesowała mnie stabilność.
Jak narazie jest ok z tym, że płyta nie dla overclockerów, no coś tam podkręcic się da, ale niemożność zablokowania na stałe AGP/PCI dyskwalifikuje ją do kręcenia.

Ormianin 09.12.2004 12:17

Cytat:

Napisany przez Don Laser
Teraz tez mam Gigabyte'a juz pod inny procesor - postawiłem na tą firmę własnie ze względu na stabilność - do tej pory sie nie zawiodłem.

A ja mam wrazenie ze Gigabyte nie jest juz taki sam super jak kiedys te starsze modele, spotykam sie czesto z opiniami ze te plyty szybko padaja obecnie, byc moze zalal nas chlam i odpady z zachodu, trudno powiedziec, moja ostatnia na KT133 byla stabilna jak skala, ale nowka na KT400A padla po miesiacu, podobnie jak wielu innym z mojej okolicy...

EPOX musze przyznac to bardzo dobry produkt

Don Laser 09.12.2004 11:39

Miałem jakiś czas temu Gigabyte'a BX2000 na Slot 1 w nim PentiumIII 500Mhz.
Napiszę tylko tylke : zarówno Win98 jak i później XP miałem bez zwisów i problemów ok roku bez formatu (w styczniu przeważnie go robiłem, ale potrzeby nie było).
Płyta stabilna jak skała BIOS najnowszy umozliwiał włozenie do niej (oczywiście przez przejściówkę) Tulalatina i obsługiwała dyski do najwyższej pojemności przewidzianej na ten chipset .
Sam czasami byłem zdziwiony jej stabilnością.
Mam ją zresztą do teraz - zastanawiam się czy nie postawić jakiegoś drugiego komputera - by nie łazić za daleko :mruga: .
Z Asusami też miałem do czynienia, ale coś w nich po kilku latach za szybko puchły kondziorki i trzeba by najpierw sprawdzić przed zakupem.
Teraz tez mam Gigabyte'a juz pod inny procesor - postawiłem na tą firmę własnie ze względu na stabilność - do tej pory sie nie zawiodłem.

Ormianin 09.12.2004 10:00

Cytat:

Napisany przez nimal
hm, az mnie przestraszyles ze mi pamiec szwankuje, wiec sprawdzilem - byly tez apollo ze slot1 http://www.tomshardware.pl/motherboa...sb-133-02.html
reszta - prawda :)

Racja! :> Ale ja i tak polecam na slot 1 BXa ! :mruga:

nimal 09.12.2004 09:09

hm, az mnie przestraszyles ze mi pamiec szwankuje, wiec sprawdzilem - byly tez apollo ze slot1 http://www.tomshardware.pl/motherboa...sb-133-02.html
reszta - prawda :)

polakT 09.12.2004 09:09

jaka plyta

ja bym proponował pod pIII i celerona plytke abit st-6 na intelowski i815EP, osobicie taka posiadam, komputer mi sie przez 4 lata nie wieszal, jedynym co bylo ostatnio problemem to kurz ale wyczyscielem i problemy sie skonczyly. od siebie polecam.... kazdy jednak ma inne zdanie

co mam w kompie to raczej firmowe podzespoly i nie sprawiaja problemow

ps. plyta jest dos wydajna. a procesor sam z siebie podkrecil sie 20MHz. pomimo ze jest wszystko jak powinno byc, dobrze sie na niej podkreca.

Cytat:

Ale VIA Apollo 133 nie byl chyba na slot 1 tylko na socket 370, byly wprawdzie wczesniej konkurencyjne VIA i ALI i SIS ale szkoda je polecac, bo wydajnosc w tamtych czasach byla kiepska

Po BXie wyszedl i810 na slot 1 i potem i815 na socket 370, ale nie dorownywal niestety BXowi... implementowano w mostku poludniowym rozna obsluge peryferow i dyskow ATA-66 w tym czasie, z pamiecia to trudno mi sie wypowiadac... kto mial 512 RAM w tamtym czasie?! Zdaje sie ze mozna bylo wsadzic wiecej ale pamiec nie byla cache-owana
przed BX - ZX wszelkiej masci, ale nie polecam
Pamiec, osobiscie mam 256 ale juz niedluga chyba dokupie cos, instrukcja na i815 mowi o 3x256

Ormianin 09.12.2004 09:02

Cytat:

Napisany przez nimal
bx tylko do starych akcesoriow (choc ich stabilnosc jest legendarna)
wydajnosc apollo pro byla podobna, a lepiej bylo z obsluga nowszych (na tamte czasy) peryferiow, no i wiecej pamieci szlo wlozyc (do poltora giga, 3x512)
po bx wyszedl jeszcze jeden chip intela (razem z apollo pro, tez obslugiwal ata100) ale pameici tylko 512 obslugiwal, co juz wtedy bywalo zabwane do niektorych zastosiowan - nazwy chipa nie pamietam

Ale VIA Apollo 133 nie byl chyba na slot 1 tylko na socket 370, byly wprawdzie wczesniej konkurencyjne VIA i ALI i SIS ale szkoda je polecac, bo wydajnosc w tamtych czasach byla kiepska

Po BXie wyszedl i810 na slot 1 i potem i815 na socket 370, ale nie dorownywal niestety BXowi... implementowano w mostku poludniowym rozna obsluge peryferow i dyskow ATA-66 w tym czasie, z pamiecia to trudno mi sie wypowiadac... kto mial 512 RAM w tamtym czasie?! :) Zdaje sie ze mozna bylo wsadzic wiecej ale pamiec nie byla cache-owana
przed BX - ZX wszelkiej masci, ale nie polecam

nimal 09.12.2004 08:14

bx tylko do starych akcesoriow (choc ich stabilnosc jest legendarna)
wydajnosc apollo pro byla podobna, a lepiej bylo z obsluga nowszych (na tamte czasy) peryferiow, no i wiecej pamieci szlo wlozyc (do poltora giga, 3x512)
po bx wyszedl jeszcze jeden chip intela (razem z apollo pro, tez obslugiwal ata100) ale pameici tylko 512 obslugiwal, co juz wtedy bywalo zabwane do niektorych zastosiowan - nazwy chipa nie pamietam

Ormianin 09.12.2004 08:05

Cytat:

Napisany przez starylamer
Siemka

Czy moglby mi ktos doradzic ktora plyta na slot1 pod pentiumy PII/PIII jest najlepsza? Najlepiej na chipsecie intela. Dzieki wielkie.

Pozdrawiam

Stare czasy, ale jesli najwydajniesza to tylko szukaj na intelowskim chipsecie BX, ... Epoxy, Asusy i Abity wtedy byly gora (zreszta jak zawsze)

memorando 09.12.2004 06:47

Cytat:

Napisany przez starylamer
Siemka

Czy moglby mi ktos doradzic ktora plyta na slot1 pod pentiumy PII/PIII jest najlepsza? Najlepiej na chipsecie intela. Dzieki wielkie.

Pozdrawiam

abit papa

starylamer 09.12.2004 02:53

płyta główna?

Siemka

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:53.