Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LITEOON 1653S -Jak świeci dioda w czasie pracy (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteoon-1653s-jak-swieci-dioda-czasie-pracy-44188/)

SLAWMOR 09.12.2004 09:25

LITEON 1653S -Jak świeci dioda w czasie pracy

pytanie banalne,ale mnie zastanawia czy zmienia się kolor świecenia diody w czasie jej pracy- dokładniej mówiąc przy nagrywaniu.W moim egzemplarzu jest tak -DVD -RW mruga zielonym -----DVD+RW świeci ciągle zielonym-CDR mruga zielonym.DVD+R mruga zielonym.Z posiadanych informacji wiem że starsze modele zmieniały kolor świecenia.PYTANIE kieruję do posiadaczy tych napędów I ZNAWCÓW TEMATU .proszę o szybką odpowiedz -zostało mi 2 dni na ew.wymianę-potem serwis.

tengu 09.12.2004 09:32

Tak to już jest z 1633S jest tak samo :) nic nie zmieniaj jest ok - amber (pomarańcz) mruga tylko wtedy gdy jest żle przeflashowany (ma to chyba oznaczać problem z biosem prawda ??? ). Tak zrobiono z liteonem na pewno od modelu SOHW-1213S ale może i już wcześniej tak było, tego akurat nie wiem

Chociaż wystarczyło tylko poszukać

icemac 09.12.2004 10:38

@tengu
wczesniej bylo tak no i jest w poprzednich modelach _51 i 8_2

zielona - odczyt
czerowna - wypalanie (swiecenie ciagle), mruganie podczas flashowania
pomaranczowa - zle przeflashowanie i nagrywanie przy niepelnym buforze

Artik-pl 09.12.2004 11:24

U mnie podczas nagrywania miga na zielono rownomiernie (podobnie jak bylo w napedach TEAC) podczas odczytu zielono

tengu 09.12.2004 11:52

No właśnie nie byłem pewien - a teraz tylko zielona (przy nagrywaniu mruga przy odczycie ciągle się pali) i amber przy błędzie flashowania. Fajnie by było, żeby było jak kiedyś :)

mekong 09.12.2004 12:47

Cytat:

Napisany przez SLAWMOR
pytanie banalne,ale mnie zastanawia czy zmienia się kolor świecenia diody w czasie jej pracy- dokładniej mówiąc przy nagrywaniu.W moim egzemplarzu jest tak -DVD -RW mruga zielonym -----DVD+RW świeci ciągle zielonym-CDR mruga zielonym.DVD+R mruga zielonym.Z posiadanych informacji wiem że starsze modele zmieniały kolor świecenia.PYTANIE kieruję do posiadaczy tych napędów I ZNAWCÓW TEMATU .proszę o szybką odpowiedz -zostało mi 2 dni na ew.wymianę-potem serwis.

Zgadza się, w przypadku tego litka kolor diody jest tylko kolor zielony ( :buu: ), za wyjątkiem flashowania - a szkoda... Co do "migania" diodki" w zależności od nagrywania danej płytki (+/-R/RW), to tak zastanawiam się: czy przypadkiem nie jest to związane z trybem CAV, CLV czy Z-CLV? ???

kiewas 09.12.2004 12:53

Czyżby LiteOn na diodach zaczął oszczędzać?? :D

Artik-pl 09.12.2004 13:04

Chyba tak bo to beznadziejny pomysl.Diody sa 3 kolorowe wiec czemu nie wykozystac tej zalety Miałem liteony od modelu cdrw 24x chyba wszystkie modele i ostatnio obserwuje pewne cofanie się w rozwoju jak i w napędach cdrw jak i dvd

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:03.