Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   1633 problem z buforem (https://forum.cdrinfo.pl/f15/1633-problem-buforem-44201/)

Jerry from hell 09.12.2004 14:29

1633 problem z buforem

Gdy wypalam płytke w nero (6.0) i przypadkowo oprózni sie bufor odczytu z twardziela a zaraz potem bufor nagrywarki to nagrywarka staje no bo zadziałał Smart burn. I nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że po zapełnieniu bufora odczytu nagrywarka dalej stoi, dioda miga jak przy paleniu.... i tak przez najbliższe 20 minut. Nie da sie nic zrobić tylko przerwać nagrywanie a co za tym idzie płytka ląduje w koszu. Na ostatnie 50 płytek 8 poszło w kosz. Takiego problemu nie ma na płytkach DVD bo dzieje sie to tylko na CDR. NIewiem czy to wina płytek (Hawk) czy też nowego biosu (BS0R) chociaż na starszym bodajże BS0K było tak samo.

Bufor sie opróżnia bo działa mi w tle kilka programów typu Emule, DC++ itp. Na tych 50 płytek tylko przy 8 zdarzyła mi sie taka sytuacja bo p[rzy pozostałych 42 płytkach nie opróżnił sie bufor i wszystko chodziło ok. Gdy pale w Alcohol'u to nie widze żeby coś sie działo złego chociaż też w tle śmigaja sobie te programiki a mimo tego bufor jest ok. Przedtem miałem Lotka 811 i też paliłem na tym samym nero i nie było problemów. Może ktos wie o co chodzi.

Jeszcze dane:
Pentium IV 2.4: 512 ram: 160gb WD Cawiar: dma włączone,

Może ktoś tez tak miał i jakoś sobie poradził.

Help me! PLIS!

icemac 09.12.2004 14:34

dobra rada zmien nosniki :tak!:

przy wypalaniu na hawkach jest "troche" odpadow - jak trafisz na "dobra" partie ;)

Jerry from hell 09.12.2004 14:41

I jeszcze jedna sprawa op której zapomniałem.

Kupiłem ostatnio kilkanaścia płytrk DVD SUPRATEC. Na 15 nagranych (albo na 15 które chciałem nagrać) chodzi 7. Tu objaw był taki że nagrywało sie normalnie a podczas zakańczania płyty wychodził błąd i napis że NIE MOŻNA ZAKOŃCZYĆ W TRYBIE DAO i w kosz. No to wziąłem swoje 5 verbatimów, nagrałem i wszystko okej. Żadnych problemów. Czy to wina nośników czy jednak patrząc na poprzedni mój post to jednak wina nagrywarki.

Aha. Płytka SUPRATEC DVD-R kosztuje 1.10 :-)

icemac 09.12.2004 14:44

litki lubia "plusy" i to markowe

daj sobie spokoj z jakimis wynalazkami

pal na veerbach, tdk platinumach 8x - wszystko +R

Jerry from hell 09.12.2004 14:59

Ja wiem że "litki lubią plusy" ale DVD sharp nie lubi :-) a nagrywam siostrzyczce i musi być na DVD-------R :-)

icemac 09.12.2004 15:01

to nagrywaj markowe minusy, lub zmien bitsetting z +R na -ROM podczas nagrywania

Jerry from hell 09.12.2004 15:34

Okej okej tylko że w zasadzie to chodziło mi dlaczego po opróznieniu bufora i zatrzymaniu nagrywarki, nagra nie startuje dalej. Własnie jak to pisze padła mi płytka DVD-R Supratec. Wiem że to chała ale co jest przyczyną wieszania sie litka.

Jerry from hell 09.12.2004 16:04

Właśnie zrobiłem test na płytce TDK+RW i to samo. Gdy tylko opróżni sie bufor odczytu zaraz potem bufor nagrywarki, nagra staje, bufor odczytu napełnia sie i na tym koniec. Chyba padła nagra. Zrobie jeszcze format c: i sprubuje na innym systemie. Tego mam XP prof SE2.

I nic nie pomaga. JEśli ktos jest tak miło to niech podeśle mi linka jak wrócić do biosu wcześniejszego. Może jeszcze to pomoże. A jak nie to ide do servisu. Z góry dzięki. Nerka

P.S. Chyba że ktoś ma jeszcze inne pomysły?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:33.