Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zgrywanie z kamery cyfrowej na dysk?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zgrywanie-kamery-cyfrowej-dysk-44294/)

roman01 10.12.2004 22:42

Zgrywanie z kamery cyfrowej na dysk??

Mam pytanko slyszalem ze zgranie obrazu na dysk przeez zlacze FireWire na dysk filmu zajmuje bardzo duzo miejsca, a jak to wyglada przez karte TV np.: WinFast z kamery od razu do DivX?
Jak to jest z tym zgrywaniem?

kiewas 10.12.2004 22:43

Na pewno było o tym nie raz. poszukaj

no i polecam www.google.pl

roman01 10.12.2004 22:48

temat zamkniety dostalem przeynajmniej koknretna odpowiedz

kiewas 10.12.2004 22:54

Sorki.

Miałem kiedyś kontakt z kartą tv, można tam było zgrywać obraz bezpośrednio do DivXa (kompresja w locie). Obraz z kamery cyfrowej zgrywany przez firewire zajmuje tyle miejsca bo jest w formie słabo kompresowanej - czyli w mpegu2.

Resztę niech dopowiedzą koledzy z kamerami i z kartami..

roman01 10.12.2004 22:58

No wlasnie i tak sie zastanawiam czy jest sens inwestowac w karte Fire Wire czy dobra karte TV np Winfasta XT2000 z mozliwoscia zgrywania obrazu do od razu do skompresowanego formatu

Wawelski 11.12.2004 11:16

Zgrywanie z kamery cyfrowej przez kartę TV, to tak, jakbyś przegrywał płytę CD przystawiając mikrofon do głośnika - nie ma sensu. Duża strata jakości, wymagany wydajny sprzęt (bo całą kompresję odwala procek a musi zdążyć w czasie rzeczywistym). Od razu do divx to nie najlepszy pomysł, bo lepszą jakość uzyskasz przy 2-pass kodowaniu, a tego nie da się zrobić w locie - no i procek musi mieć ze 2GHz (nie mylić z 2000+).
Z kamery cyfrowej to tylko połączenie cyfrowe (FW albo USB - zależy co ma kamerka). Wtedy film jest kopiowany jak plik - żadnej straty jakości, rekompresji i znacznie szybciej. Potem sobie montujesz taki film i dopiero na koniec kompresujesz do czego chcesz z dowolnymi ustawieniami - tak jesteś w stanie uzyskać najlepszą jakość.
Oczywiście do zabawy z video zawsze warto mieć duużoo szybkiej powierzchni dyskowej (najlepiej jakiś RAIDzik).
Jeszcze co do kupna karty FW - ja bym nie kupował samej karty. Już wolałbym nabyć taki interface przy okazji upgrade sprzętu. Wiele MB (a dostajesz do tego wydajniejsza platformę, SATA, SoundStorm czy inne bajerki praktycznie za darmo) czy innych kart rozszerzeń (niektóre dźwiękowe czy AIW) mają FW

roman01 11.12.2004 12:02

Dzeiki za info w takim razie co to jest:
1. Co to jest połaczenie cyfrowe jak to nzawales Wawelski "FW"?
2. Jakie modele innych kart moglbys zaoferowa ktore posiadaja w sobie FireWire?

maj3 11.12.2004 12:04

Cytat:

Napisany przez roman01
No wlasnie i tak sie zastanawiam czy jest sens inwestowac w karte Fire Wire czy dobra karte TV np Winfasta XT2000 z mozliwoscia zgrywania obrazu do od razu do skompresowanego formatu

oj ale piszesz sorry bzedety za pomocą dv1394 można zgrywać bezpośrednio do divxa, mpeg-1, mpeg-2 ,dv lub innego dpwolnego formatu z kamery, wszystko zalezy jakiego softu uzywasz
chcesz zgrywac do divxa to uzyj np. drdivx łatwy prosty program do capturingu bezposredio do divxa :bicz: :bicz: :bicz: :bicz: :bicz:

roman01 11.12.2004 12:16

Dobra dobra my tu gadu gadu a mnie ciagle nurtuje pytanie jakie konkretnie inne modele kart posiadaja w sobie "wbudowana" karte WireFire

maj3 11.12.2004 12:27

Cytat:

Napisany przez roman01
Dobra dobra my tu gadu gadu a mnie ciagle nurtuje pytanie jakie konkretnie inne modele kart posiadaja w sobie "wbudowana" karte WireFire

np. moje
Creative Audigy Player Sound Car :spoko: ma dv1394
ba b.duza liczba płyt głownych ma takie gniazdka
zreszta kontroler dv1394 można kupic jako karte pci za kikadziesiąt pln na dododatek dostaje się za te many jakiś prosty program do capturingu, edycji :pirat:

Wawelski 11.12.2004 12:51

Cytat:

Napisany przez roman01
Dzeiki za info w takim razie co to jest:
1. Co to jest połaczenie cyfrowe jak to nzawales Wawelski "FW"?
2. Jakie modele innych kart moglbys zaoferowa ktore posiadaja w sobie FireWire?

1. Odpowiedź na pierwsze pytanie masz w drugim ;) FW to FireWire :)
2. Np:
Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS Platinum Pro czy Ati AIW 8500. Do sporo płyt głównych.
Jak myślisz o wymianie płyty głównej - to ja bym poszedł w tym kierunku. Jeżeli potrzebujesz też karty TV - to AIW8500 jest optymalnym wyborem (oczywiście jeżeli nie potrzebujesz superwydajnej karty graficznej - ta ma wydajność lepszą od R9200).
http://allegro.pl/show_item.php?item=36480613

Dodatkowo AIW (wszystkie) mają sprzętową kompresję do MPEG - więc gdybyś zgrywał z TV czy innego analogowego źródła to nie potrzebujesz tak silnego procka.

Napisz jaki masz sprzęt i czy w najbliższym czasie zamierzasz robić upgrade.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:16.