![]() |
nowy dysk i co... ?? :(
witam
od jakiegos tygodnia mam nowy dysk... wszystko za sprawa tego ze padl mi zasilacz (juz 4 w ciagu 6 lat) a on pociagnal za soba dysk... :( stwierdzilem ze nie moze tak byc wiecej wiec kupilem cheaftec'a 360 i mam z glowy... zmienilem tez dysk... wpierw kupilem sobie WD 160 7200 8mb cache (bo mialem juz 4 WD i wszystkie byly wrecz swietne)... ale dupa... byl taki glosny ze chodzil jak conajmniej 5 letni dysk no koszmar... wymienilem i podczas zmiany chcialem wziasc najlepszy jaki widzialem w testach czyli Hitachi... ale ze fabryka na Wegrzech sie wysypala jakosciowo wiec kicha... do tego oprocz ze byl glosny tez zwalnial mi strasznie komputer... widze to najlepiej kiedy wlacze osiolka... i zalacze film... po chwili odrazu gubie synchronizacje miedzy obrazem a audio... :| mam nowy system rzecz jasna stawiany juz 3 razy zeby wykreslic opcje ze to wina systemu... sprawdzalem update biosa do plyty nie ma juz do niej supportu... wogole nie wiem czy to pisac wszystko czy nie juz i tak sie niezle rozpisalem... ale ze spac nie moge to wyrzale sie Tutaj chyba :) zmiana biosu... hm... wyszukalem znalazlem... mialem datowany na 27 maj 2003 na stronie producenta pisze ze wypuscili jeszcze jeden potem 8 grudnia 2003 po zmianie okazuje sie ze to ten sam czyli tylko pomieszli cos z datami... :| a dysk myslalem ze moze zmienie firmware... ale nie ma... sa jakies pod dosa i pod win 2k... ale ja mam XP... a ha i partycje mam 3 zadna nie przekracza 100 GB... wszystkie w fat32 na ntfs'ie bylo duzo gorzej... tzn gorzej zamulal... czy cel 1.7 GHz 256 ramu i plyta no nie za ciekawa wiem ale coz zrobic... na via... shuttle'a... czy to za slaba konfiguracja... mialem wiele dyskow w tym komputerze... wszystkie do 120 GB chodzily pieknie... a teraz mam juz drugi dysk 160 GB i to samo z tym ze ten co teraz mam a mam Samsung'a tez muli... mniej znacznie niz tamten WD ale jednak... ktos ma jakis pomysl... nie zmienie plyty bo nawet jak wezme pensje to nie wezme za to plyty + procka w miare dobrych... nie wiem nic... no help :help: z gory dzieki za wszelkie rady... i sorry za taki post :mruga: |
A ja sobie kupiłem właśnie to odrzucone przez ciebie hitachi (co prawda piszą na folii 128GB czyli ma ok 119GB :P ) i nie narzekam, może chodzić Langet, film i kopiowanie naraz a płytę mam ECS K7S6A, czyli też nie za ciekawą. Athlonik XP 1700+ jest szybszy od Celka 1,7 ale chyba nie aż tak bardzo. Stawiałbym szybciej na chipset płyty ale nie mam pojęcia (Akurat chipset SiS 745 pod AMD tej firmie dość wyszedł), ja bym jednak spróbował z intelem, a jakbyś zmieniał na Athlona to nie bieżjednak tego SISa są lepsze chipsety np. VIA (u AMD bardzo dobry pod Intela nie bardzo :( ), albo NVidia
|
Cytat:
Przy 256 to już o wiele lepiej Win 2k się spisuje (a może 2k3?) Cytat:
Cytat:
Powodzenia w zmaganiach :papa: |
Może bez sensu ale sprawdź na innym kompie :)
Win xp może nie chodził u mnie najszybciej ale 256 ramu mu starczało z czego zostawało 128 do mojego użytku.... Inaczej jest z 2k3 teraz mam około 70% wolnego :spoko: :) |
DMA włączone?
|
nie no panowie... to jest tak...
mialem XP juz dlugo tzn mam... wpierw mialem 128 MB Ram'u bo wolalem kupic mniej niz jakas gorsza czesc do kompa bo lepiej dokupic niz wymieniac... teraz mam 256 wiem ze malo... ale na 80 albo 120 dysku... wszystko pieknie naprawde... a teraz ta 160 i wielki walek... :| na innym kompie hm... to jest opcja tyle ze ciezka... moge w sumie na drugim komputerze u brat w pokoju ale troche zachodzu bedzie nawstepny weekend moze sie uda... chyba nic innego juz nie moge zrobic... :| zadnego innego biosu oprogramowania firmware'u nie widzialem a szukalem... i kicha jak nie wiem co... jak cos to trudno pewnie machne reka i przezyje chociaz tak nie zwyklem robic... bo to troche zakrawa na kpiny jak dla mnie ale i tak malo co jestem w domu a ze za pol roku zmieniam komputer to moze przezyje sam nie wiem sie okaze... albo nie wiem juz... |
jak na mój gust to płyta nie bardzo sobie radzi z dyskiem. może przesadziłeś z pojemnością? 160 MB to może byś zbyt wiele.
|
Cytat:
|
a próbowałeś kopiować pod dosem (smartdrv 4000)?
często pomaga zmiana w biosie hddX (X to litera kontrolera z twardzielem) na diabled i wyłączenie. |
nie kupowac do starych płyt
dysków pow.137GB a jak juz sposób obejścia kupić kontroler SATA na pci i poprzez przejściówke podłaczyc dysk ata moze problem zniknie |
Cytat:
Mam nadzieję, że do tworzenia partycji nie używałeś PM? Jak tak - to tu upatruję rozwiązanie Twoich problemów. 8 ) |
czytam i musze sie zgodzic z wypowiedzia "maj3" do starszych plyt duze dyski sie nie nadaja niby dziala ale komp jakos dziwnie powoli zaczyna chodzic;) mysle ze moze to byc tez wina chipsetu. jednym slowem wymiana plyty i tyle..
|
Cytat:
|
napisalem ze lepiej pozbyc sie plyty, bo jakos nie mam zaufania do chipsetow via, wiekszosc to slabe konstrucje szcz. pod intela. pod athlony jest pare fajnych ale.... po intela to raczej sie kupuje jakies intelowskie konstrukcje. wybor kazdy ma.
przy okazji plyty mozna wymienic procka i wtedy bedze lepsza maszynka, ale to kazdy robi co chce |
Cytat:
mam UDMA 5... co do 32 bitowego dostepu do dysku ustawianego w biose to powiem ze nie wiem o co chodzi ale zaraz sie dowiem... partycje na tym dysku to kolejno C 5,5 GB D 50 GB i E 95 GB (i ta ostatnia to najwieszka partycja jaka mam na wszystkich 3 dyskach lacznie...) a co do sterownikow do plyty to mam owszem i to najnowsze... przecierz bez nich ani rusz... myslalem ze moze chodzi ze wogole jakas pojemnosc dyskowa jest za duza... bo mam w koncu w komputerze 280 GB teraz... ale jak zostawilem tylko ten dysk to tak samo... ntfs'a jak zrobilem to bylo jeszcze gorzej... :| Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a z plytami na via pod intela jest mniej problemow niz z samym intelem... tak przynajmniej ja to odczuwam naprawiajac rozne sprzety... :ysz: ktos ma jeszcze jakis pomysl ?? zaraz sprawdze w biosie ten dostep 32 bitowy co pisal Ormianin nie mam juz sam zadnych pomyslow... :( :help: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:41. |