![]() |
Problem z nagranymi płytkami na Pioneerze 108
Witam!
Szukalem troszke na Waszym forum, ale jest tyle informacji, ze juz sie gubie - takze wole zalozyc osobny watek. Mam do Was - ekspertów - parę pytań. Ostatnio nabyłem sobie wypalarkę Pioneera 108. Firmware zaktualizowany do najnowszego. I tak - na poczatku nagralem 2 plytki DVD+R i 2 DVD-R. Wypalalem obrazy *.iso w Nero 6. Plytki ktorych uzywalem byly od Verbatima. Prędkość Nero ustawił max (czyli x16). Co sie stalo? Ano po tygodniu 2 plytki nagrane na DVD-R po prostu padły (a nagrane byly dobrze 2 czy 3 razy instalowalem bez problemow to co na nich bylo). Po tym czasie nagrywarka nawet w ogole jednej z nich nie widziala. A naped LiteOn (czytnik DVD) niby widział, ale raz przegrywał pliki, raz nie, a potem już w ogole mial zawartosc plytki 'gdzieś'. Natomiast plytki wypalone DVD+R x12 chodza do dzis bez problemow. Moje pytania: 1. o co chodzi? czy wina nieczytania (przestania czytania) plyt jest to ze byly nagrywane w max. szybkosci? Wiem ze DVD powinno nagrywac sie na jak najwolniejszych ustawieniach, ale to byly moje 1 plytki DVD. Jesli min. szybkosc, to po cholere producenci nagrywarek robia nagrania x16, skoro po tygodniu przestaja sie (markowe) plytki czytac? 2. teraz bede nagrywac pare filmow DIVX. jak je nagrac? zawsze uzywalem Nero Burning Room, ISO, przenosilem pliki z jednej zakladki do drugiej i Burn. Ale moze Wy poradzicie mi cos innego do nagrywania paru filmow DivX na 1 plytke? 3. skoro format DVD+R chodzi do dzis, to czy lepiej go uzywac? Troszke mnie to dziwi, jako ze Pioneer byl zalozycielem formatu DVD-R, a teraz lepiej czyta plytki konkurencyjnego formatu. Serdecznie dziekuje za odpowiedzi i mam nadzieje, ze rozwiejecie moje watpliwosci. |
Jakość nagrania zależy od wielu czynników.
Pierwszym to wielkość błędów TE i FE płytki. Nie ma jednakowej płytki. Podobieństwo kończy się na rodzaju nośnika. Błędy TE i FE mogą zdiagnozować obecnie tylko dwa napędy. To Plextor i BenQ 1620. Tak przetestowaną płytkę optymalnie można nagrać tylko na dwóch napędach. BenQ 1620 z biosem B7P9 i Philips 1640P z biosem P 2.4. Tylko te dwa napędy posiadają zmienne aktywne OPC na całej powierzchni nagrywanej płytki. Pozostałe napędy albo nie mają aktywnego OPC lub tylko strefowe OPC. Pioneer 108 nie ma aktywnego OPC. Ma podobne rozwiązanie Smart Laser Driver. I dlatego Masz takie problemy. Nigdy napęd ten nie wypali płytki z optymalną jakością ponieważ nie dokonuje w czasie rzeczywistym pomiaru błędów TE i FE. Odsyłam do tematu o BenQ 1620. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=43421 :) |
Slawek - jestem laikiem w sprawach DVD. Widzialem porownania tego Benq, i widzialem Twoje testy. Jednak co faktycznie opisane przeze mnie problemy oznaczaja? Palic w x4?
|
Prędkości nagrywania 12-16x nie polecam.
Optymalne to 4-8x. Proponuję kupić kilkanaście różnych płytek i nagrać i tu uwaga tym samym plikiem w różnych prędkościach. Przetestować na błędy PI/PO programem DVDInfopro od wersji 3.47. http://www.dvd-recordable.org/module...content&id=106 Nośniki które mają najmniejsze błędy należy uznać za optymalne dla Twojego napędu. I tylko na nich nagrywać. To jedyna słuszna metoda. :taktak: Do wypalania polecam DVD Decryptera. :) |
Dzieki za info. W prz. tygodniu posprawdzam! Aha, odpale ten program ktory podales do sprawdzania nagrancyh DVD. Dam Ci znac jakie bledy maja te DVD-R.
|
Cytat:
Slawek no nie przesadzaj znowu. "[...] I dlatego Masz takie problemy. Nigdy napęd ten nie wypali płytki z optymalną jakością ponieważ nie dokonuje w czasie rzeczywistym pomiaru błędów TE i FE. [...]" Bzdury. Aktywny pomiar jakosci plyty na calej jej powierzchni jest na pewno plusem i w przyszlosci bedzie prawdopopdobnie stosowany, jednak stwierdzenie jw. jest lekka przesada. Wyobraz sobie ze przed wspanialym Benq rowniez byly nagrywarki dvdr i testy nagranych na nich plyt pokazuja ze sa one nagrane w sposob rewelacyjny. A to ze zamiast PI na srednim poziomie 1-2 maja 3-4??? I Ty uwazasz ze taka plyta nie jest nagrana w sposob optymalny?^_^ Wiesz do standardu (czyli 280 jesli dobrze pamietam) spoooro im brakuje. Co wogole Ty uwazasz za optimum??? A wiec Kruku33: 1) jakie to byly plytki i na jakim podkladzie (podklad sprawdzisz np w dvdinfopro, albo dvddecrypterze). 2) kupuj raczej plytki lepszej jakosci, chociaz ja ostatnio nagrywam na esperanzach 4x od aml (-) i nie mam do tej pory z nimi najmniejszych problemow. 3) Pamietaj ze to producent napedu ustala strategie nagrywania dla kazdej plytki i fw moze zezwal na zapis 16x, ale plytka moze miec np. certyfikat tylko dla np 8x. Generalnie nie polecam nagrywania z predkosciami 12 i 16x (nawet wspanialy Benq w 90% nie poleca nagrywania plytek z certyfikatem 8x z wyzszymi predkosciami:jezyk:) . Roznica czasowa jest (pomiedzy 8 a 16x) chyba okolo 4 minut a roznica w jakosci zapisu moze byc ogromna. Napisz jakie nagrywales plytki. Masz swietna nagryware wiec musi dobrze palic - z tym ze nie zawsze 16x :tak!: |
Cytat:
Kolega @Kruku33 opisuje dokładnie że jedne się czytają drugie nie. To jest potwierdzenie. Nie ma jednakowych płytek. Dlatego tak różnie się nagrywają. Nie uważam napęd Pioneer za zły napęd. Ale istnieją lepsze konstrukcje, a testy to potwierdzają. Ile wypalonych jest dobrze przypadkowo płytek bez dobierania nośników ? Napędy są dwusystemowe. To dlaczego źle wypalają np. minusy a lepiej plusy. Czy to jest prawidłowe. Nie. BenQ 1620 wypala jednakową jakością wszystkie typy płytek z DL włącznie. Dlaczego. To już opisałem i nie tylko ja. Wiem że trudno się z tym faktem pogodzić. Nie było dla mnie problemem zakupu Pioneer'a. Zawsze piszę, że najważniejsza dla mnie jest jakość. I szybko zamienię BenQ na inny napęd jeżeli będzie lepiej nagrywał. Obecnie takiego napędu nie ma. :taktak: :) |
Witam.
Realok - zrobilem testy PI/PO w DVDinfopro i wyniki sa niesamowite. Plyty Verbatim 4,7GB. To co pokazuje DVDiP dla plyty DVD-R. Region information N/A not a DVD-VIDEO Media code/Manufacturer ID MCC 02RG20 Format Capacity 2.37GB(2.55GB) Book Type DVD-R Media Type DVD-R Manufacturer Rated Speed 8.0x 11080KBps Available Write Descriptor CLV 12.0x 16620KBps Available Write Descriptor CLV 8.0x 11080KBps Available Write Descriptor CLV 6.0x 8310KBps Available Write Descriptor CLV 4.0x 5540KBps Write Strategy Speed 4.0x 5540KBps 2x Speed OPC beta 09 2x Speed OPC power 0D 2x Write Strategy field 1 13 87 78 80 2x Write Strategy field 2 88 80 00 00 00 00 4x Speed OPC beta 05 4x Speed OPC power 15 4x Write Strategy field 1 0D 10 0B 0A 4x Write Strategy field 2 98 08 0F 0B 4x Write Strategy field 3 80 00 00 00 4x Speed OPC beta multi-pulse 07 4x Speed OPC power multi-pulse 19 4x Write Strategy field 4 15 A7 88 75 4x Write Strategy field 5 99 BC AA A2 20 22 4x Write Strategy field 6 00 00 D0 00 00 Data area starting sector 30000h Data area end sector 12FB1Fh Linear Density 0.267um/bit Track Density 0.74um/track Number of Layers 1 pobawilem sie troche toolem DVDinfopro i jakie wyniki? Test Po/Pi Plyta DVD-R: avg PI - 346, Po Avg - 277 Plyta DVD+R: avg Pi - 1, Po - 1. Chyba to o czyms swiadczy. Realok: jeszcze jedno - fakt zwrocilem teraz na to uwage, te Verbatimy sa dostosowane do nagrywania x8 :ups: |
@Slawek - Twoje podejscie do tematu - Kolega pyta sie dlaczego padly mu - a + dzialaja, opisuje problem. Twoja odpowiedzia jest wyklad na temat TE i FE plytki, oraz udowadniasz jak wspanialy jest Benq. Nie odpowiadasz na temat. W Twoich odpowiedziach drazni mnie to, ze sa one do siebie bardzo podobne-we wszystkich zachwalasz Benq i wyzszosc tego napedu nad innymi. Po zapoznaniu sie z testami KILKU osob potwierdze to - Benq 1620 jest dobrym napedem, z pewnoscia jednym z najlepszych, jesli nie najlepszym oczywiscie (zalezy od kryteriow).
Dlaczego nie spytasz sie kolegi na jakich plytkach nagrywal? A jezeli bylyby to Verbatim pastel + i np jakis Hawk -? Czy w tym momencie dziwne byloby padniecie plytek? Ty od razu przechodzisz do napedu i wychwalasz Benq. Co to da koledze Kruku33? Nie obraz sie bo nie taki jest cel mojej wypowiedzi. Chce Ci poprostu pokazac ze wychwalanie Benq i opowiesci o TE i FE nie zawsze sa potrzebne. @Kruku33 - Pokazales info na temat verbatima -. Czy on przypadkiem nie jest certyfikowany na 4x? Z tego co pamietam to verbatimy z mcc 02 byly wlasnie 4x. 8x byly bodajze z mcc 03. Nic dziwnego ze padly jesli nagrywales je 16x (chociaz to dziwne bo naped pokazuje max 12x). A na czym jest +? To tez verbatim? Moja rada - pal maksymalnie 8x - do czasu az pojawia sie plytki certyfikowane na 16x (juz widzialem takie ale jeszcze sa drogie). Jak pisalem wczesniej roznica w czasie jest niewielka (pomiedzy 8 a 16-jakies 4 minuty, a 4 a 16 jakies 8 minut) wiec czy palisz az tak duzo zeby sie spieszyc? Dla mnie optimum to 4x i bardzo zadko pale 8x (ostatnio wogole). Uwazam ze przy nagrywaniu 4x naped powinien palic bez problemow praktycznie wszystko. Tak wiec nie spiesz sie a bedzie ok. Podaj dane nt +. |
Cytat:
sam widziales ze litek, nec bez zadnych pomiarow potrafi tak samo dobrze nagrac plyte co benq wiec nie przesadzaj z tym zachwtyem aapropo benq. wiesz tak samo jak ja zalozyl bym temat jak zmienie teraz w tym tygodniu palnik i uwazal bym ze jest najlepszy bo ma to i tamto mierzy to i tamto. ale to jest nie wazne wazna jest jakosc nagrania i tak jak wczesniej pisalem napedy bez takich bajerow wypalaja tak samo dobrze :piwo: tym milym akcentem koncze :) |
Cytat:
a przetestowales wszystkie napedy dostepne na swiecie - nie wiec nie mozesz powiedziec ze nie ma masz benq i pali ci dobrze to ok ale nie mow ze jest taki super , hiper i wogole najlepszy bo tak nie jest :) |
Cytat:
Moje wypowiedzi są na temat i bardzo szczegółowe. Odpowiedź bez uzasadnienia nic nie wyjaśnia. Mówienie że Verbatim jest dobry a inna płytka jest gorsza to najprościej. Może troszeczkę więcej. Nagrać jednakowym plikiem, porównać i pokazać innym. Tak właśnie robię. Co w tym złego i dlaczego to Cię drażni. To że opisuje fakty i napęd który dobrze wypala. Nec tak bardzo chwalony okazał się tylko dobrym napędem. Mam i używam. Porównuje wypalone płytki. Mogę zrobić porównanie. I pryśnie mit o tym napędzie. To nie bajki tylko rzeczywistość. Czy opisuję prawdę. Można sprawdzić. Kupić i nagrywać. I wszystko będzie jasne. Ten napęd nie tylko ja zachwalam. Wszyscy na każdym Forum są mile zaskoczeni. A wyniki. 99/100. O czym to świadczy? Ja się tylko dzielę swoim doświadczeniem i potwierdzam testami. To jedyna słuszna droga. Pisać można wszystko. Ale należy potwierdzić testami. I wątpliwości wtedy nie ma. Cytat:
Świat nie kończy się na Sławku i BenQ. Ale testują też inni inne napędy. I opisują. Takich wyników nie osiąga żaden z dotychczas testowanych napędów. A testy dotyczą nie tylko wybranych nośników. Napęd BenQ nie jest moim przypadkowym zakupem. Każdy kupuje napęd w/g własnego przekonania. Chętnie poczytam testy na naszym Forum innych napędów. Napisałeś o nowym temacie i słusznie. Bo na Forum jest niewiele informacji o tym napędzie. Opisz wszystko. Zachwalaj i popieraj testami. Mnie to nie przeszkadza a wiedzy nigdy za dużo. Czekam na testy Plextora 716A. Wypadną dobrze to zamienię w miejsce Nec'a. :) |
@Kruku33 - Pokazales info na temat verbatima -. Czy on przypadkiem nie jest certyfikowany na 4x? Z tego co pamietam to verbatimy z mcc 02 byly wlasnie 4x. 8x byly bodajze z mcc 03. Nic dziwnego ze padly jesli nagrywales je 16x (chociaz to dziwne bo naped pokazuje max 12x).
A na czym jest +? To tez verbatim? Moja rada - pal maksymalnie 8x - do czasu az pojawia sie plytki certyfikowane na 16x (juz widzialem takie ale jeszcze sa drogie). Jak pisalem wczesniej roznica w czasie jest niewielka (pomiedzy 8 a 16-jakies 4 minuty, a 4 a 16 jakies 8 minut) wiec czy palisz az tak duzo zeby sie spieszyc? Dla mnie optimum to 4x i bardzo zadko pale 8x (ostatnio wogole). Uwazam ze przy nagrywaniu 4x naped powinien palic bez problemow praktycznie wszystko. Tak wiec nie spiesz sie a bedzie ok. Podaj dane nt +.[/QUOTE] Ocz macie racje, od razu mysllem ze to przez szybkosc (choc wyplaone plyty + z ta szybkoscia chodza b.dobrze - to byly takze Verbatimy). Nie spieszy mi sie z wypalaniem - ale to byly, jak pisalem moje pierwsze DVD, a Nero ustawil max. szybkosc - dopiero pozniej to zauwazylem :) teraz zmniejsze do szybkosci certyfikowanej, albo x4. Oto dane nt plyty 'bezproblemowej' DVD+R: Region information N/A not a DVD-VIDEO Media code/Manufacturer ID MCC 003 Media Product Revision Number 00h Format Capacity 1.28GB(1.37GB) Book Type DVD+R Media Type DVD+R Manufacturer Rated Speed 8.0x 11080KBps Available Write Descriptor CLV 12.0x 16620KBps Available Write Descriptor CLV 8.0x 11080KBps Available Write Descriptor CLV 6.0x 8310KBps Available Write Descriptor CLV 4.0x 5540KBps Data area starting sector 30000h Data area end sector A3DDFh Linear Density 0.267um/bit Track Density 0.74um/track Number of Layers 1 Aha - w niformacjach widze tylko x12, ale to info dotyczace plyty a nie nagrywarki. Na nosniku Verbatim jest napisane x8 certified. |
@Kruku33
możesz podać jaką masz wersje biosu w nagrywarce |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:45. |