![]() |
Zapomniałem napisać że używanego kupował ;)
|
Panasonic z 3xccd kosztuje od 3 600 zl, a sony ok. 8-10 tys. Ale Panasonika nie widzialem, a sony jest cool!
|
gdzieś koło 3000 ;)
|
Cytat:
|
Znajomy kupił sony z 3xccd (nie wiem jaki to model ale było drogie), do tego poskładałem mu kompa z mozna powiedzieć profesjonalną kartą Pinnacle DV500 plus i jakość poprostu wymiata. TVP może sie schować :D i do tego karta daje możliwość obróbki w czasie rzeczywistym (nie trzeba renderować materiału).
|
Mam kamerke Sony HC18 0,8 mpix to ok. 768x520 (taki mam zrzucany obraz), ale rozmawialem z kumplem ktory sie zna na kamerach cyfrowych i powiedzial mi ze on nie widzi roznicy moedzy 0,8 mpix a 1 mpix, i nie warto przeplacac. Lepiej warto wydac kase na 3xccd.
A poza tym pokazywale kumplowi obraz zrzucony w/w kamera jak bylo szarawo i powiedzial ze bardzo dobrze sobie radzi przy malym oswietleniu (zreszta czytalem ze Sony to najlepsze kamery na slabe oswietlenie - kosciol, pokoj, itd. ) Za ta kamere dalem 2500 zl, a wiem ze model HC16E jest za ok 2100 i rozni sie niewiele (dobiero wchodzil na rynek jak kupowalem HC-18, i nie chialo mi sie czekac na niego). Zrzucal material na DVD i jest rewelacja, jak pokazuje znajomym to im szczeka opada (jakosc jak z filmu DVD - prawie). |
Cytat:
|
A w takim razie kamera 0.8 MPix w jakiej rozdzielczosci nagrywa obraz?
|
Bym napisał www.google.pl ale tego nie zrobie (ups!) ;)
1.0 Mpix to rozdzielczosc matrycy czyli X px * Y px=1 Mpix(1Mpix=1000000px) (nie pamietam dokladnie proporcji ale 1 Mpix to około 1152x684 ) |
Nie wiem, jak to jest z kamerami cyfrowymi, ale zapewne tak samo, jak w aparatach, więc na przykład 1 mega pixel (1.0mpix) oznacza rozdzielczość filmowanego obrazu około 260 na 320 pixeli, czyli jak na moje oko, dość nędznie. To już w swoim aparacie cyfrowym (Panasonic FZ-20) mam wyższą bo coś około 300 na 400, a służy on przecież przede wszystkim do robienia zdjęć.
|
Kamery cyfrowe i matryca ???
Co nam dają i co oznaczają przy zakupie kamery ich matryce np.: 0.8Mpix czy 1.0mpix i inne ?
Czy macie moze jakąś na oku jeszcze lepszy model kamery od Kamera MiniDV MV700i czy 730i Canon'a |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:42. |