![]() |
Mam dysortograie.
|
Chyba z ortografii też trzeba Ci pomóc? 8 )
|
Dobra wszystko jest ok
Tylko musicie mi pomuc przy biosie. |
Cytat:
Napęd kosztuje 40-45,-zł Sprawdź swój napęd u kumpla. Sprawdź swoją tasiemkę u kumpla. Sprawdź czy BIOS widzi napęd. Sprawdź czy dobrymi końcami podłączyłeś tasiemki (czerwony przy czerwonym). Sprawdź w BIOSie opcje zamiany napędów (swap flopy? albo cos takiego). I napisz, będziemy myśleć dalej. 8 ) |
Skoro nie czyta to chyba oczywiste że nie działa? Przy obecnych cenach 10-15 zł za napęd, kupno nowego to nie jest duży wydatek.
|
Padly 2 napedy??
|
Cytat:
To masz odpowiedź: jak nie czyta dyskietki u kumpla to padł napęd. 8 ) |
piny sa w pozadku. Jak podlaczylem flop kumpla to wyglada na to ze dziala ( zapala sie dioda jak odczytuje ) ale nie potrafi odczytac dyskietki.
|
Cytat:
Czy przy instalacji nowego dysku odlaczales tasme od Flopa?? Ja kiedys mialem takie cos i okazalo sie ze nie 'trafilem' dokladnie tasma w piny we Flopie i mialem takie same objawy jak ty. A moze przy wkladaniu tasmy do Flopa zagiales piny?? Sprawdz sobie to - moze pomoze :) Pozdrawiam!! |
Ale czego na 90% sprawna. Wez ja najlepiej do kumpla i podlacz u niego dyskietke za pomoca tej tasiemki i wtedy bedziesz mial 100% pewnosc.
A co do kontrolera to podepnij jeszcze inna stacje dyskietek i sprawdz. |
Awaria flopa odpada , tasma jest na 90 % ok zaislanie dochodzi
hmmmm nie wiem jak zrobic kontroler a w biosie nic nie szkankuje ( jak na moje ) |
trudno doradzic, jesli to nie awaria flopa, to albo tasma, albo kontroler, zle ustawienie w biosie, oraz nieprawidlowe zasilanie ... tez moze byc
|
No czekam na wasz odzew.
|
Epox
Via KT 600 FSB 400 AGP 8x DDR 400 SATA |
A w biosie nic nie namieszales... nie wylaczyles kontrolera na plycie glownej? Czasem FDD wchodzi w kolizje z innymi urzadzeniami na szybnie ISA, napisz cos wiecej o plycie glownej jaka posiadasz itp.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:19. |