![]() |
Sieci bezprzewodowe
Witam
Mam oto problem, ponieważ postanowiłem z kumplami wykupić łacze 1Mb i podzielić to na 3 osoby metodą bezprzewodową. Więć mam pytania: 1. Jaki router byłby najbardziej dodpowiedni do rozdzielenia łącza. 2. Bluetooth/radiową metode wybrać dla osób mieszkających w jednym bloku w odległości jednej klatki. 3. Jakie karty sieciowe i kontrolery wybrać Narazie to tyle Z góry dziękuje za odpowiedź. |
Ja jestem w sieci radiowej. Mam karte sieciową Planet WL 8305 no i spoko, żadnych problemów, z tym ze ja mam podłączoną do tego antene parabolke. Ale bez dodatkowej anteny zasieg tej karty w wolnej przestrzeni to ok 300 metrów.
Ogólnie w w tej sieci w której ja jestem to chyba wszystkie karty sa firmy Planet, wiec chyba sa dobre. |
Najlepiej zeby taki ruterek mial mozliwosc przypisywania IP dla mac'a karty sieciowej.
duzo dobrego slyszalem o ruterkach firmy D-Link najlepiej w standardzie g sobie wezcie. Tam transfer jest do 54Mb. A karty D-Link 520+ tanie i tez dobre. Pozdro |
Moja cała sieć (90osób) oparta jest na routerach D-Link 900-AP+, i różnych antenach (panele, BabuYagi, i jakieś parabole) stosowane w zależności od odległości wszystko się sprawuje dobrze, jeżeli chcesz coś takiego to powinny Ci wystarczyć takie D-Link'i i jakieś anteny panelowe :)
PS ale może lepiej będzie Wam założyć jakiegoś małego LAN'a ?? |
LAN, hmm mieliśmy kiedyś i zawsze był problem, np. burza czeba było wszystko wyłańczać(oczywiście jak kable były na budynku), a po klatkach schodowych nie uda nam się nie zgodzi się spułdźielnia:(
To teraz mam inne pytanie a więć router wystarczy ale czego mam użyć jako nadajnika?? |
zatanow sie jeszcze nad tym kablem... taniej lepiej mniej problemow... mniej awari... nie zalezy od warunkow pogodowych... a odleglosci jak mowisz masz nie duze to kabla malo... no i z okablowaniem taniej by wyszlo... chyba... bo nawet nie wiem jakie ceny teraz...
no chyba ze nie mozesz... to wtedy wiadomo... a co do router'a to dobry by byl jakis z kontrolowaniem przepustowosci na dane IP... |
Cytat:
Wszystko zależy od tego, jakie odległości, czy może coś zakłócać sygnał no i od tego ile masz na to kapusty || pozdr. |
http://lanforum.net/index.php?
http://forum.osbridge.pl/index.php http://www.interline.pl/forum/index.php Poczytaj również te fora ;) |
Cytat:
a zawsze kable na klatce mozna ladnie zamaskowac i koszt jest zdecydowanie mniejszy :) |
Turboni czy tak naprawde mniej awari??
Siec bezprzewodowa nei wiem czy by nam az tak bardzo drogo wyszlo |
Cytat:
najtaniej napewno wyjdzie po kablu ale musisz sam sie zorientowac w cenach i policzyc ile wyjdzie wam na glowe do wylozenia kasy edit: a lacze to neo czy cos innego ? |
wiesz jak ja mam puszczona siec ??
szybami wentylacyjnymi... nie sadze zeby u Ciebie w bloku ich nie bylo... na klatkach nic nie widac... wogole spoldzielnia nic nie wie... i niech tak zostanie :) hehe i nie boje sie wtedy ze musze wylaczyc komputer bo idzie burza czy cos... |
Cytat:
|
Cytat:
|
A ja tam nie mam problemów ze spółdzielniami :D Bo mam mieszkanie własnościowe ( i wszyscy w mojej klatce też) więc do kabli się nikt nie czepia. Poza tym mam połączone 2 sieci mostkiem radiowym, po drugiej stronie do serwera DSL i wszystko śmiga elegancko :D Najważniejszy jest dobry sprzęt i dobry admin :D
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:15. |