![]() |
Jak nagrac duzy plik na kilku płytkach.
Witam Forumowiczów.
Obrabiam w domu wesele znajomego i mam ok 8 GB filmu w DVD. Chciałbym to nagrac na 2 płytkach w standarcie DVD ale tak abym nic nie starcił z funkcjonalnosci menu, tzn, klikam na ikonke obrazująca fragment filmu z drugiej plytki i "system " mi prosi o włozenie drugiej plytki. Dodam ze bawiłem sie Pinocle i Ulead ale tam tego nie znalazłem (przyjemnie sie robi menu w tych programach) :mruga: . Za pomoc wielkie dzieki |
A nie lepiej byłoby Ci nagrać to na jedną płytkę DL ??
|
Cytat:
- masz w odtwarzaczu DVD1, wybierasz z menu rozdział od 1 do 10 - wszystko jest OK. - wybierasz rozdział 11 wyświetla się info: włóż DVD2 (rozdział z animacją takiego napisu) - wkładasz DVD2 i oglądasz rozdział 11, jeśli oglądasz do końca wszystko po kolei wszystko jest OK. - jeśli jednak chcesz teraz przełączyć się na rozdz. 15 za pomocą menu (nie przeskakując pilotem rozdz. po rozdziale, co byłoby załóżmy możliwe), ponieważ menu jest na DVD1, musisz włożyć tą właśnie płytę, która to z kolei przełączy cię na rozdział 15 na DVD2 !, odstawiasz więc totalną żonglerkę płytami Sądzę, że byłoby to zupełnie niepraktyczne i raczej bez sensu (ale to tylko moje wyobrażenia). Proponuję Ci takie rozwiązanie. Masz 8 GB filmu w DVD (mpeg-2). Dzielisz sobie film na 2 połówki np.: programem TMPGEnc, opis jak to zrobić : http://www.divx.howto.pl/modules.php...e&pid=7&page=4 , wybierasz tylko oczywiście MPEG-2. Następnie robisz authoring programem np.: TMPGEnc DVD Author opis: http://www.cdrinfo.pl/artykuly/tda1.5 lub jakimkolwiek innym, tworząc oddzielne menu dla DVD1 i 2. Jest to rozwiązanie moim zdaniem dużo leprze. Ostatecznie jeśli upierasz się przy tym aby w menu DVD1 była zawartość całości imprezy możesz zrobić takie menu, w którym będą wypisane wszystkie rozdziały ale do tych z płyty 2 nie będzie można się przełączyć. Mi by się to jednak nie podobało. Zapewne możliwe jest również zapętlenie ostatniego rozdziału, składającego się z animacji napisu np.: ***8222;Proszę włożyć DVD2***8221;, choć ja na razie nie spotkałem się z taką możliwością (zazwyczaj można zapętlić tylko wszystko), do tego po włożeniu DVD2 nie wyskakiwało menu z tej płyty ale od razu ruszała dalsza część przyjęcia, a dopiero wybranie pilotem opcji menu by je wywoływało. Jest to jak najbardziej do zrobienia we wcześniej wspomnianym już programie TMPGEnc DVD Author. Zachowana by była niejako ciągłość pokazu. Polecam jednak zrobienie 2 oddzielnych menu. W końcu taka metoda jest przeważnie preferowania i uważam, że jest dobra. Ja zawsze piszę w tytule menu pierwszej płyty np.: Ślub Magdy i Wojtka płyta DVD_1/2 albo DVD_1 z 2 (dla 2 płyt) i wszystko wiadomo. Pozdrawiam. |
mozesz to zrobic w clonedvd2
|
Cytat:
|
W DVDFab 2.56 jest taka opcja dzielenia na dwie plytki DVD wraz z Manu. Po podziale Menu występuje na DVD 1 i DVD 2.
Po podziale będzie tak jak chcesz - @KaliGrzes '' Chciałbym to nagrac na 2 płytkach w standarcie DVD ale tak abym nic nie starcił z funkcjonalnosci menu, tzn, klikam na ikonke obrazująca fragment filmu z drugiej plytki i "system " mi prosi o włozenie drugiej plytki.'' Można pobrać program tu http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=4330121314 |
prosze o pomoc
Witam nie moge nagrac na dvd skopiowanego na kompa z płyt fimu z wesela na płyty. wesele jest nagrane w formacie " dvd video recorder video ts"... prosze o podanie jakiegos programu i wyjasnienie jak co wykonać który by ułatwił nagranie płyt zgóry dziekuje
|
Pewnie płyta ma ryskę, albo kropkę?
Znajdziesz na forum, jak to skopiować. :taktak: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:54. |