Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Podróbki AthlonaXP 2800+ (https://forum.cdrinfo.pl/f5/podrobki-athlonaxp-2800-a-44512/)

comptom 14.12.2004 09:55

Podróbki AthlonaXP 2800+

Witam wszystkich, którzy czytają ten post.

Mój problem jest następujący: w sobotę na giełdzie w Wa-wie kupiłem w/w procesor, mimo tego, że słyszałem o przeróbkach Sempronów na Athlony. Po uruchomieniu kompa zaczął się wydobywać dziwny dźwięk - po zatrzymaniu na chwilę (palcem) wiatracza doszedłem do wniosku, że to spod wiatraka te dziwne dźwięki.

Czy ktoś ze sprzętowców widział/słyszał podobne rzeczy??

Ormianin 14.12.2004 10:19

Cytat:

Napisany przez comptom
Witam wszystkich, którzy czytają ten post.

Mój problem jest następujący: w sobotę na giełdzie w Wa-wie kupiłem w/w procesor, mimo tego, że słyszałem o przeróbkach Sempronów na Athlony. Po uruchomieniu kompa zaczął się wydobywać dziwny dźwięk - po zatrzymaniu na chwilę (palcem) wiatracza doszedłem do wniosku, że to spod wiatraka te dziwne dźwięki.

Czy ktoś ze sprzętowców widział/słyszał podobne rzeczy??

Moze to nie spod wiatraczka? Choc przyznaje ze wiatrak tez moze generowac jakis dziwne dzwieki

comptom 14.12.2004 11:14

Po zatrzymaniu wiatraczka palcem.........słychać jakieś odgłosy spod radiatora!!! :help:

Ormianin 14.12.2004 11:47

Cytat:

Napisany przez comptom
Po zatrzymaniu wiatraczka palcem.........słychać jakieś odgłosy spod radiatora!!! :help:

Nigdy nie slyszalem o takim fakcie aby procesor generowal samoistnie jakies dzwieki, jesli nastepuje taka sytuacja, to prawdopodobnie drga sam radiator pod jakims wplywem...? dziwne... jestes pewny ze te dzwieki pochodza od procesora... opisz te dzwieki

yahol 14.12.2004 13:08

Co prawda nie slyszalm, o przerobkach, ale wiem ze Semprony sa wykrywane jako Athlony na wielu, wielu plytach. I tak juz jest.

Co do dzwiekow, sam radiator ani procesor nie sa w stanie generowac zadnych dzwiekow! No po prostu tak maja ze nie moga i juz!

Jednyne co mi przychodzi do glowy, to lekkie trzaski przy gwaltownym, naprawde gwaltownym wzroscie tempeatury na procesorze i radiatorze.

I tylko tyle.

Tyle ze w takim przypadku procek poszedl by byl w niebyt.

O! mam pomysl!
Moze miedzy prockiem a radiatorem masz tasme termoprzewodzaca!?
I to ona tak manifestuje swoja obecnosc?

Ormianin 14.12.2004 13:29

Cytat:

Napisany przez yahol
Co prawda nie slyszalm, o przerobkach, ale wiem ze Semprony sa wykrywane jako Athlony na wielu, wielu plytach. I tak juz jest.

Co do dzwiekow, sam radiator ani procesor nie sa w stanie generowac zadnych dzwiekow! No po prostu tak maja ze nie moga i juz!

Jednyne co mi przychodzi do glowy, to lekkie trzaski przy gwaltownym, naprawde gwaltownym wzroscie tempeatury na procesorze i radiatorze.

I tylko tyle.

Tyle ze w takim przypadku procek poszedl by byl w niebyt.

O! mam pomysl!
Moze miedzy prockiem a radiatorem masz tasme termoprzewodzaca!?
I to ona tak manifestuje swoja obecnosc?

Watpie aby to pasta, bo niby jak? jak smalec, tluszczyk na patelni skierczy? Niech napisze nam o istocie tych dzwiekow.

Y@nkee_PL 14.12.2004 14:48

przecież Sempron to tylko jądro Athlona XP, a więc nie ma prawa być mowy o przeróbkach z Semprona na Athlona :cisza:
w swojej historii AntekXP miał 3 jądra, ale nadal był to Anthlon XP :)

a te dźwięki spod proca to do X-Files się nadaje, naprawdę dziwne ;)

comptom 14.12.2004 15:29

Dzięki za odpowiedzi.

Co do dźwięków, to chyba muszę nagrać.

A co do podróbek:
znalazłem w necie takie ceny procków:
AMD PROCESOR AMD ATHLON XP 2800+ cena:808.27zł
AMD Sempron 2800+ BOX cena:470zł
AMD ATHLON 2800 XP+/333 MHz SOCKET A cena:576,22 zł
AMD ATHLON BOX 2800 XP+/BARTON SOCKET A cena:636,88 zł
- swojego kupiłem za 400zł. Chyba opłaciłoby się przerobić i sprzedać Semprona za cenę XP??

pozdr. - do jutra może coś wymyślimy :piwo:

kraluk 14.12.2004 15:38

Cytat:

Napisany przez comptom
Chyba opłaciłoby się przerobić i sprzedać Semprona za cenę XP??

Szczerze mówiąc, bardziej prawdopodobne jest to, że ten twój procek jest to 2500+@2800+... A dlaczego nie może to być Sempron to już Yankee pisał.

epol 14.12.2004 17:13

Cytat:

Napisany przez comptom
Dzięki za odpowiedzi.

Co do dźwięków, to chyba muszę nagrać.

...

Athlony od Sempronow sie roznia taktowaniem. Dlatego jest inna cena.

A z tymi dzwiekami to dziwne. Radiator i procek nie sa w stanie generowac odglosow.

Ziele 14.12.2004 17:59

Wydaje mi sie to jednak wentylator. Niektóre są sterowane impulsowo i takie wydaja odgłosy jak się je zatrzyma na siłe.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:07.