![]() |
jak wyjaśnić pojęcie - nagrywarka dwuwarstwowa?
Proszę o pomoc, chcę wiedzieć, co oznacza termin - nagrywarka dwuwarstwowa. Kiedy warto ją kupić, jaką polecalibyście uczniowi do zastosowań domowych?
|
ja pier**** :klnie: jeszcze bardziej
http://forum.cdrinfo.pl/search.php ale tak w skrocie nagrywa plytki dwuwarstwowe :> |
zaraz padnie pytanie czym sie rozni dual layer od double layer ||
|
[QUOTE=icemac]ja pier**** :klnie: jeszcze bardziej
dziękuję, ale jak już skończysz powyższe zajęcie, to czy mimo wszystko mógłbyś pomóc mi i oświecić mnie w kwestii zasady działania nagrywarki dwuwarstwowej. |
1. google istnieje
2. bylo 3. to nagrywara ktora obsluguje plyty dwuwarstwoe - jak juz napisal kolega ICE ;p a te plyty to taki fajne: maja po jednej stronie (plyta dvd, w przeciwienstwie do cd, moze miec obie strony zapisywalne!) dwie warstwy w ktorych przechowywane sa dane - zewnetrzna polprzezroczysta oraz wewnetrzna laser jedzie nagrywanie od srodka plyty (normalnie), dochodzi do krawedzi zewnetrznej, zmienia ogniskowanie na druga warstwe i nagrywa dalej od krawedzi do srodka - przy odczycie jest podobnie skutek - plyta DVD9 (zonaczenie plyty dwuwarstwowej) jest prawei dwa razy pojemniejsza nic DVD5 (jednowarstwoa) a nie trzeba zmieniac strony (czyli recznie przekaladac plyty) plyty DL sa na razie bardzo drogie (ponad 30PLN) ale tanieja nie ma sensu kupowac nagrywarki bez tej funkcji bo roznicy w cenieni nie ma, ale jeszcze pol roku funkcja ta bedzie niewykorzystana z uwagio na dostepnosc i ceny plyt next time - use google |
nimal -dziękuję
1. szukałam, gdybym znalazła tobym tutaj nie smęciła 2. przeglądałam archiwum, dopiero później zarejestrowałam się aby otrzymać odpowiedź merytoryczną od ludzi znających zagadnienie 3. i o to mi chodziło, rozumiem, że piszesz jak do niemoty, ale ok. |
jak widzisz nimalowi jeszcze czasami zdzarza sie odpisac na temat :>
|
|
do legion
podany przez ciebie link uswiadomił mi, że: -Świety Mikołaj (6.12.2004)postanowił sprezentować wiele nagrywarek, stąd ruch na forum i nowe pomysły na jego organizację (przynajmniej powtarzanych tematów, a temat - co kupić - będzie wracał i należy do tego podejść z serdecznością) - może napisanie artykułu o nagrywarkach dwuwarstwowych i umieszczenie go na stronie głównej byłoby rozwiązaniem, marzyłoby mi się - zrzut i objaśnienie itd, ale pewnie za dużo chcę? Większość spotykanych materiałów w sieci to reklama, a nie tłumaczenie istoty zagadnienia (jak? po co? dlaczego?) sie rozpisałam, dziekuję Wam :papa: , muszę jeszcze dotrzeć do jakiegoś schematu takiej nagrywarki |
bambus - tu masz dokladniej
ale to zanzczaj ze wiesz co to jest i chcesz szcegoluy techniczne - wtedy nie bedziemy sie nabijac http://www.cdrlabs.com/articles/index.php?articleid=30 Ice - czaem pisze tez nie na temat :P |
Cytat:
|
|
Cytat:
|
opcja SZUKAJ - znam ją, a "taki jak ja" - no, ten taki...
życzy radosnych swiat Bozego Narodzenia i pomyslnosci w Nowym Roku |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:34. |