Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   "Pan Tadeusz" - geneza, interpretacja tytułu powieści Mickiewicza (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pan-tadeusz-geneza-interpretacja-tytulu-powiesci-mickiewicza-44596/)

ZiP 16.12.2004 16:00

Cytat:

Napisany przez Predi
@ZiP z tego co mi wiadomo to nikt nie roztrzasa tego dlaczego wlasnie "Pan Tadeusz" - po prostu sobie chory Mickiewicz tak uroil i tak nabazgral (chyba, moge sie mylic)

Nauczycielka właśnie wymagała tego, żeby to dokładnie opisać - bo w sumie to dlaczego akurat Pan Tadeusz, a nie Pan Jacek albo Pani Zosia? :)
Napisałem to co mi podpowiedzieliście i moje argumenty chyba nie do końca przekonały nauczycielkę polskiego, ale jakoś wybłagałem ocenę bdb. Jeszcze raz dzięki :cool:

Predi 16.12.2004 13:28

@ZiP z tego co mi wiadomo to nikt nie roztrzasa tego dlaczego wlasnie "Pan Tadeusz" - po prostu sobie chory Mickiewicz tak uroil i tak nabazgral (chyba, moge sie mylic)

epol 16.12.2004 10:53

Cytat:

Napisany przez memorando
ja siedze na tapczanie i czytam coś grubegoooo a zona pisze za mnie co każę ;p

A ja juz myslalem, ze z Toba cos nie tak, ze np zmieniles orientacje seksualna ;)
:piwo:

memorando 16.12.2004 08:49

Cytat:

Napisany przez mr_spock
hmm... rozdwojenie jazni? ;)

ja siedze na tapczanie i czytam coś grubegoooo a zona pisze za mnie co każę ;p

mr_spock 16.12.2004 00:40

Cytat:

Napisany przez memorando
to nie memo a memcia

hmm... rozdwojenie jazni? ;)

memorando 16.12.2004 00:21

Cytat:

Napisany przez ZiP
Dla panów reputki, dzięki :)
Niestety nadal nie jestem pewien dlaczego akurat utwór został nazwany "Pan Tadeusz"? Tekst który zamieścił Predi nie wyjaśnia tego do końca, opisuje on jedynie przyczyny i okoliczności powstania utworu. A mnie zależy przede wszystkim na interpretacji tytułu, nie na genezie całego utworu. Z tego co napisał Memorando, wnioskuję tylko, że poprzez nawiązanie do postaci młodego Tadeusza, Mickiewicz chciał również nawiązać do okresu swojej młodości.

s.i.c

memorando 16.12.2004 00:20

Cytat:

Napisany przez Air
nie czepiaj się bo znowu odejdzie ;p

witam memo :>

to nie memo a memcia

ZiP 15.12.2004 23:14

Dla panów reputki, dzięki :)
Niestety nadal nie jestem pewien dlaczego akurat utwór został nazwany "Pan Tadeusz"? Tekst który zamieścił Predi nie wyjaśnia tego do końca, opisuje on jedynie przyczyny i okoliczności powstania utworu. A mnie zależy przede wszystkim na interpretacji tytułu, nie na genezie całego utworu. Z tego co napisał Memorando, wnioskuję tylko, że poprzez nawiązanie do postaci młodego Tadeusza, Mickiewicz chciał również nawiązać do okresu swojej młodości.

Air 15.12.2004 22:26

Cytat:

Napisany przez mr_spock
memorando-zamartwychwstanie ?

nie czepiaj się bo znowu odejdzie ;p

witam memo :>

mr_spock 15.12.2004 21:38

memorando-zamartwychwstanie ?

Predi 15.12.2004 19:17

Ilość załączników: 1
zoloze sie ze jest tego w chole*e na sciaga.pl itd itp

memorando 15.12.2004 18:49

Cytat:

Napisany przez ZiP
Mam za zadanie napisać na jutro wypracowanie na temat genezy/interpretacji tytułu dzieła Adama Mickiewicza "Pan Tadeusz". Tzn. dlaczego akurat autor wybrał taki tytuł a nie inny....
Proszę o pomoc.

Genezą jest próba powrotu Mickiewicza do lat młodeńczych. Jest to próba odwrócenia umysłów polaków od ciężkich przeżyć związanych z powstaniem. Weź pod uwagę zachowania Pana Tadeusza to już nie jest czlowiek romantyczny ale człowiek mającego nadejść Pozytywizmu. Tyle tylko pamiętam:) sorrki:)

ZiP 15.12.2004 18:43

"Pan Tadeusz" - geneza, interpretacja tytułu powieści Mickiewicza

Mam za zadanie napisać na jutro wypracowanie na temat genezy/interpretacji tytułu dzieła Adama Mickiewicza "Pan Tadeusz". Tzn. dlaczego akurat autor wybrał taki tytuł a nie inny....
Proszę o pomoc.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:18.