Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Kopiwanie filmów DVD i inne... (https://forum.cdrinfo.pl/f13/kopiwanie-filmow-dvd-inne-44615/)

Senser 15.12.2004 22:56

Kopiwanie filmów DVD i inne...

Wiem, wiem wątek był poruszany ale nie w zakresie, który by mnie usatysfakcjonował w 100%, dlatego zwracam się do expertów...

1. Powiedzcie, czy mogę skopiwać film DVD (taki z wypożyczalni, tylko nie nawiązujcie tu do kwestii prawnych :mruga: ). Po pierwsze to czy muszę (jak?) sprawdzić czy Płyta DVD z wypoż. jest dual czy nie?? Jeśli jest nagrana w Dualu to mogę/muszę nagrać ją również na dwuwarstwowej czy też mogę na dwóch DVD-R?? Chodzi mi o taką opcję kopiowania, która zapewni 100% jakości oraz zawartości z oryginałem.

2. Jeśli chodzi o jakość kopii w w/w pojęciu to jakiego softu użyć??
Jaki soft radzi sobie z zaawansowanymi zabezpieczeniami płyt DVD??
Na jakie rzeczy zwracać uwagę, podczas kopiowania filmu DVD (nie mam tu na myśli kopiowania 1:1 tylko np. z dualnej na zwykłą, czyli nie ze wszystkimi folderami/plikami aby nie skopać płyty?? Słyszałem, że można skopać płytę, kiedy to się kopiuje puste foldery, które to właśnie mają na celu uniemożliwienie skopiowania płyty??

3. Jeśli wykasuje niechciane/niepotrzebne ścieżki dźwiękowe, to co się wtedy dzieje z menu?? Czy "przyciski" pod którymi wcześniej były te ścieżki bedą nieaktywne czy niewidoczne??

4. Ile może zająć film na płycie skopiowany w n/w specyfjikacji (przy zał. że trwa 2 godz.): jedna ścieżka w DD 5.1 oryginalna + jedna ścieżka DD 5.1 w jęz. polskim + jedna ścieżka w DTS oryginale...moje pytanie zmierza do tego, czy da rade przeciętnie coś takiego zmieścić to na zwykłych płytach DVD-R 4,7GB, rozumiem (czy właściwie??) że pliki z napisami to są śladowe ilości (w MB)

eddy.wawa 15.12.2004 23:30

ja takie z wypozyczalni kopiuje clone dvd 2 lub jesli chce przerobić na avi uzywam super dvd ripper 2 .

posiadam obydwa i jesli potrzebujesz to moge ci wysłac mailem napisz w razie potrzeby eddy.wawa@interia.pl

Reetou 16.12.2004 01:28

ad. 1 Możesz nagrać na 2 dvd-r.
ad. 2 Soft sobie radzi :) O kopaniu nic nie wiem. Jakie puste foldery znowu?
ad. 3 Menu pozostaje bez zmian.
ad. 4 Film zajmuje tyle, na ile go skompensujesz... tzn wszystko co napisałeś możesz wrzucić na 4,3GB. Ale im więcej ścieżek dźwiękowych, tym gorsza jakość obrazu. Dlatego raczej osobno DTS i osobno 2xDD. Jak wrzucisz wszystkie, to sam dźwięk zajmie ok 1GB i trochę mało zostanie na obraz.

dolas 16.12.2004 07:25

Expertem jeszcze nie jestem ale może uda mi się w jakiś sposób pomóc
TUTAJ MASZ W SKRÓCIE OPISANE CO I JAK.

Senser 16.12.2004 09:53

Cytat:

Napisany przez Reetou
ad. 1 Możesz nagrać na 2 dvd-r.

:spoko:
Nie no...nie sądziłem, że nie można...chodzi tylko o poprawnie działanie takiej składanki w stacjonarnym odtwarzaczu DVD...a z tym pewnie byłyby kłopoty...

Senser 16.12.2004 09:56

Cytat:

Napisany przez Reetou
ad. 4 Film zajmuje tyle, na ile go skompensujesz... tzn wszystko co napisałeś możesz wrzucić na 4,3GB. Ale im więcej ścieżek dźwiękowych, tym gorsza jakość obrazu. Dlatego raczej osobno DTS i osobno 2xDD. Jak wrzucisz wszystkie, to sam dźwięk zajmie ok 1GB i trochę mało zostanie na obraz.

Zaraz zaraz...nie mówiłem o kompresji tylko o wiernej kopii. Czy sugerujesz, że jeśli użyje czegoś takiego jak np. Clone DVD i skopiuje w/w ścieżki to on mi z "automatu" skompresuje obraz ze względu na małą ilość miejsca na płycie??

richi 16.12.2004 09:58

Cytat:

Napisany przez Senser
:spoko:
Nie no...nie sądziłem, że nie można...chodzi tylko o poprawnie działanie takiej składanki w stacjonarnym odtwarzaczu DVD...a z tym pewnie byłyby kłopoty...

Spoko :spoko:

knydel 16.12.2004 10:25

Cytat:

Napisany przez Senser
Zaraz zaraz...nie mówiłem o kompresji tylko o wiernej kopii. Czy sugerujesz, że jeśli użyje czegoś takiego jak np. Clone DVD i skopiuje w/w ścieżki to on mi z "automatu" skompresuje obraz ze względu na małą ilość miejsca na płycie??

No jeśli chcesz z duala zrzucić na DVD5 to zaużmy, że sam film zajmuje koło 5,5Gb więc chąc nie chąc, żeby wcisnąć jeszcze dźwięk na zwykłą płytkę będziesz musiał to zrobić kosztem obrazu

richi 16.12.2004 10:56

Cytat:

Napisany przez Senser

Wierna kopia do DVDDecrypter 3.5.1.0 do ripowania i zapisu oraz płytka DVD+R DL.

Reetou 16.12.2004 11:50

Cytat:

Napisany przez Senser

Zaraz, zaraz... Pytałeś, czy to da się zmieścić na DVD5. Nie spotkałem jeszcze oryginalnego DVD z 3 ścieżkami dźwiękowymi (w tym DTS) którego wydano by na DVD5. Więc albo kompresja, albo dzielenie. A do kompresji i tak lepiej wyrzucić coś z audio.

Senser 16.12.2004 17:20

Nie widziałeś DVD5 z 3-ma ścieżkami??
DD 5.1 Ang
DTS Ang
DD w jakimś innym języku..ale widziałem...nie pamiętam filmu...
No ale nie ważne...
A DD z DTS się zmieści??

Senser 16.12.2004 18:10

A jeszcze inna kwestia...
Podczas tworzenia nowej DVD-Video pod Nero, odpala mi się w menadżerze po lewej stronie podstawowa struktura jak rozumiem płyty DVD z filmem. Czyli widzę dwa foledery:
Audio_TS
Video_TS
W sumie widać to tak jak to pokazałem powyżej...Dlaczego domyślnie folder Video_TS jest na czerwono??

Po prawej mam menadżera z płytą DVD, którą to akurat chcę skopiować, lecz tak, aby mi się zmieściła na zwykłej 4,3GB a w oryginale ma 5,3GB (DVD5).
Film ma dwie ścieżki dźwiękowe:
DD5.1 Ang oraz DD5.1 Polski Lektor
Nie wiem dlaczego ale folder na płycie Audio_TS jest pusty (dlaczego??), natomiast w folderze Video_TS są następujące pliki:
Video_ts.bup
Video_ts.ifo
Video_ts.vob
Vts_01_0.bup
Vts_01_0.ifo
Vts_01_0.vob
Vts_01_1.vob
Vts_02_0.bup
Vts_02_0.ifo
Vts_02_0.vob
Vts_02_1.vob
Vts_02_2.vob
Vts_02_3.vob
Vts_02_4.vob
Vts_02_5.vob
Vts_03_0.bup
Vts_03_0.ifo
Vts_03_0.vob
Vts_03_1.vob
Vts_04_0.bup
Vts_04_0.ifo
Vts_04_0.vob
Vts_04_1.vob
Vts_05_0.bup
Vts_05_0.ifo
Vts_05_0.vob
Vts_05_1.vob
Vts_06_0.bup
Vts_06_0.ifo
Vts_06_0.vob
Vts_06_1.vob

Wiem, że są dwie ścieżki...jakie napisałem wyżej...ale do jasnej cholery, co tu jest czym?? Jakie pliki z w/w spisu powinny się znaleźć w nowym DVD Video, żeby to poszło dobrze, razem z menu na odtw. stac??
Za co są odpow. w/w pliki?? Co onzaczają rozszerzenia .vob .bup .ifo ??
I te kolejne numery??
Czy jeśli zdecyduje skopiować jedną ścieżkę Ang DD5.1 to gdzie będę polskie napisy??
Dlaczego na płycie folder Audio_TS jest pusty?? czy na nowej płycie ten folder też musi pozostać pusty??
Jakie to zakręcone...to nie CD-RW :-)

PawelM 18.12.2004 14:09

Zamień tego Nero na np. CloneDVD2 i zaznacz odpowiednie ścieżki które chcesz skopiować.
Nero sie do tego nie nadaje.

jakubek2002 24.08.2005 00:20

Cytat:

Napisany przez eddy.wawa
ja takie z wypozyczalni kopiuje clone dvd 2 lub jesli chce przerobić na avi uzywam super dvd ripper 2 .

posiadam obydwa i jesli potrzebujesz to moge ci wysłac mailem napisz w razie potrzeby eddy.wawa@interia.pl

dopiero dziś trafiłem na twojego posta, ale też byłbym zainteresowany tym clonem dvd2. miałem kiedyś ten programik ale mi "ktoś" usunął z kompa bo się inne "ważne" rzeczy nie mieściły. będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam - jakubek2002@wp.pl

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:29.