![]() |
Czy M$ Office 2003 dla uczniów/nauczycieli wymaga aktywacji?
Pytanie: Czy ktoś miał kontakt z M$ Office 2003 w wersji dla uczniów/nauczycieli?
Chodzi mi o to czy wymaga on aktywacji u M$ po zainstalowaniu. Kolega chce go teraz kupić, ale za parę miesięcy będzie całkowicie wymieniał komputer. Rzecz w tym, czy program da się ponownie zainstalować na zupełnie innym kompie, i czy kolega nie trzeba musiał długo (i zapewne bezskutecznie) udowadniać Małemu Miękkiemu, że nie jest wielbłądem. Ponadto istotne jest, że program zostałby od razu zainstalowany na trzech różnych komputerach w domu (zgodnie z licencją), więc nie pozostałaby żadna "rezerwowa" instalacja. Z góry dziękuję za wszelkie informacje! |
oj ktos sie bardzo przejmuje licencja :>
|
Oj, tak! Niektórzy się przejmują! I wcale nie dlatego, że muszą, bo firma, itd.
|
no to bez takiej przesady :)
az tak nie nalezy sie nia przejmowac jest to super - jestes (kolega) jest posiadaczem orginalu to super :) edit: a to zmienia postac rzeczy - to nie wiem jak firma |
Chodzi mi o to, że niektórzy przejmują się nie dlatego, że mają firmę, tylko dlatego, że po prostu chcą mieć legalne oprogramowanie. Zresztą licencja na wersję akademicką nie pozwala na jakiekolwiek wykorzystanie komercyjne w jakiejkolwiek firmie.
Ale do rzeczy: czy ktoś wie, czy ta wersja wymaga aktywacji u M$? |
MS Office 2003 w kazdej wersji wymaga aktywacji!
Opcja zmiany komputera w firmie i ponownej instalacji i aktywacji Offica raczej -moim zdaniem bedzie utrudniona. MS zada potwierdzenia z serwisu dowodu wymiany plyty glownej. I dopiero wowczas zezwala na reczna aktywacje (przez telefon - konsultant). W tej wersji - tez. Tym bardziej, ze wersja uczniowska, z tego co wiem nie ma licencji na instalowanie w firmach! wylacznie do uzytku domowego i szkolnego! czyli w instytucjach typu szkola - uczelnia - wylacznie. |
Cytat:
|
Cytat:
Zastanawia mnie to, bo licencja akademicka nie jest licencją OEM, a więc nie powinna być przywiązana do jakiegoś konkretnego sprzętu. A więc może inaczej postawię pytanie: Skoro nie jest to licencja OEM przywiązana do sprzętu, to czy M$ odmówi aktywacji po przeniesieniu oprogramowania na całkowicie inny komputer? W jakiś czas po zakupie jeden z komputerów na którym będzie zainstalowana będzie wymieniany całkowicie, a to oznacza, że program będzie domagał się aktywacji, której zapewne M$ odmówi. Jak napisałem wcześniej, NIE chodziło o instalację programu na komputerach firmowych, bo wiemy doskonale, że licencja akademicka tego nie dopuszcza. Oprogramowanie zostanie zainstalowane na dopuszczonych przez licencję trzech różnych komputerach domowych, przy czym po pewnym czasie jeden z nich zostanie wymieniony na nowy. A więc: czy po wymianie tego komputera będą problemy z aktywacją programu na nowym komputerze? |
wybierz aktywacje przez telefon - naprawde latwo i przyjemnie to idzie, wystarczy byc milym (jesli automat odmowi aktywacji i bedziesz gadal z ludzikiem) i nie podawaj za duzo szczegolow ;)
|
Cytat:
|
Ja mam Office 2003 wersji dla uczniów/nauczycieli :) legala i aktywacja jest :) pozatym udało mi się bez problemu aktywować tego Office na 5 różnych komputerach :)
|
Przy wymianie sprzetu bedzie prosil ponownie o aktywacje. Ale to nie boli! Aktywuje bez problemu!
|
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi! To właśnie chciałem wiedzieć.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:59. |