![]() |
nie mogę nagrać danych - o co tu chodzi?
Witam.
Niedawni opisywałem moje kłopoty z LiteOnem LTR 48246S. W końcu zdiagnozowano - stay litek padł. Sptrawiłem sobie nowego - SOHR 5238S i tera tak - bez problemu wykonuje kopie płyty. Za zadne skarby nie mogę nagrać danych - nawet jednego zdjęcia - słychac tylko tak jakby ruszał płytą (jakby była bardzop porysowana) po czym wyświetla się komunikat - nie można wykonac polecenia zakończŚcieżkę zapis nie powiódł się. Mam Nero 6.6.0.3 zainstalowane ForceASPI no i Service Packa 2 Co zrobić? ratuuunku/ |
U mnie to samo, tylko z LDW-451.
Może to SP2? |
niewielka pociecha!
|
Ha, zainstalowałem CDRW LG x32
i takie same objawy.
Na innym komputerze nagrywa bez problemu. Co jest grane? ??? |
Czy ktoś nam pomoże!!!!!!!!!!!!
|
na początek sprawdż czy idzie nagrać innym programem, niż NERO.
|
Sprawdziłem pod Nero i Sonic DVD
To samo - nie może zakończyć prawidłowo płyty.
Chociaż u mnie na płycie są pliki ale większość nie daje się odczytać. Help! |
Niestety inne programy też zawodzą.
Próbowałem CDBurnerXP Pro 3 i niestety efekt ten sam - rozpoczyna się zapis płyty po czym błąd I/O i to by było na tyle. Buuuuuuuuuuuuuuuuu.................... nie chce mi się formatować dysku i instalować wszystkiego od początku. |
Coś podobnego miałem na moim Litku 52327S
1. Uaktualnij BIOS w MOBO 2. Uaktualnij BIOS w nagrywarce 3. Nowe sterowniki do MOBO 4. Force ASPi 1.7 - zawsze lepiej mieć ;) 5. Użyj innych płyt Niech zgadne, że użyć wynalazków typu Hawk, Datex itp. ;) |
Cytat:
zobacz jak będzie ...na IDE2 Secondar jako master...samą. |
Pewnie, że podłączona bo bardzo, ładnie działa jako CD-Rom i bardzo ładnie kopiuje płyty nie chce tylko nagrywać moich kompilacji ***8211; kiedy chcę zgrać zdjęcia na CD ***8211; nie jest już taka posłuszna.
|
Wygląda na to, że jest zła komunikacja z dyskiem ?
Sprawdz DMA na dysku ;) Może coś z taśmą IDE :) ostatnio ktoś miał na forum za długą ta taśme (znaczy odbiegającą od standardów) - standart chyba 47cm, ale nie jestem pewien. Zrób to co napisałem wyżej ;) Spróbuj przeskanować kompa Ad-aware, Spybot, NOD32 (lub innym antywirem) Pozdro Piterniel |
sił już nie mam
BIOS MOBO - nowiutki
system załadowany na nowo (WIN XP SP2) nagrywarka nówka - więć chyba nie ma potrzeby instalowania nowego BIOSu i nadal nie chce nagrywać nie może wykonac polecenia ZakończŚcieżkę co teraz mam począć |
sprawdż na innym kompie, może jednak cos z nagrywarką.
|
A jednak winnym jest SP2.
Przeinstalowałem XPka i póki co nie instalowałem SP2 - no i nagrywarka dział jak należy. Aż się boję zainstalować SP2. Czy wogóle to robić? A może jakaś inna metoda pomoże? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:25. |