![]() |
napedy combo vs cd-rw
od razu zaznaczam ze jestem poczatkujacym uzytkownikiem. Chcialem sobie kupic naped combo czyli nagrywarka cd-rw i czytnik dvd w jednym. Kompa sklada mi znajomy ktory dodatkowo prowadzi firme komputerowa i on odradza mi taki zestaw. Mowi ze nie jest dobrym wyjsciem brac 2 w 1. Ja nie wiem o co mu chodzi :( w kazdym razie roznica w cenie pomiedzy combo a cd-rw jest rzedu 40zl a chyba mozliwosci duzo wieksze... nachodza mnie wiec watpliwosci czy powodem dla ktorego chce on mi sprzedac cd-rw nie jest to ze po prostu mu zostalo cd-rw i nikt juz tego nie kupi wiec chce mi to wcisnac... czy ktos z Was ma combo i ma z nim jakiekolwiek klopoty.
Ps. od razu zaznaczam ze nie bede uzywal tego do jakichs profesjonalnych rzeczy. Raz w miesiacu moze nagram plyte i co jakis czas obejrze jakiegos divxa/dvd/pogram w gre to wszystko ;) |
Lepiej kup nagrywarę DVD np. Toshiba DVD+/-RW SD-R5372B bulk za 329 zł lub NEC DVD+/-RW ND-3500A bulk za 307 zł a jeżeli nie to jednak combo zostanie Ci mejsce na DVD-RW w przyszłości. Kupno CD-RW i DVD-ROM oddzielnie to już absurd.
W ostateczności wolałbym sam DVD-rom np. DVD Toshiba x16/x48 SD-M1912 za 103 zł i dozbierać w przyszłości na nagrywarę DVD niż topić pieniądze w CD-RW. Pamiętaj też że obecnie wszystkie napędy mają 2 lata gwarancji. ceny z www.komputronik.pl |
Combo - wylacznie jako naped przejsciowy do nagrywarki DVD.
Na 2-3 miesiace. Albo czekac na nowe DVD SATA, albo nawt na HDVD. Lepiej combo, niz CDRW+DVD bo taniej, a chodzi tak samo. |
sint - twoj kolega pamieta stare czasy - gdy faktycznie kupowanie oddzielnie mialo sens bo uzadzenie byly duzo lepsze
na dzien dzisiejszy - nie masz sianka - kup combo, jesli dodatkowa stowka nie spowoduje zalamanie sie domowego budzetu to kupuj dvdrw i to i to polecam litka (dobry stosunek jakosc cena i ogromne mozliwosci przerobek - prozaicznie latwych a przydatnych), ale firma to juz kwestia preferencji i ... szczescia ;) |
zawsze mieć lepiej dwa niż jeden ...:)
hehe..jeśli ktoś kopiuje na szybko w locie tzn. z płyty na płytę to musi mieć dwa napędy. ale najlepszym rozwiązaniem teraz...to jest kupno nagrywarki DVD i masz wszystko w jednym. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:16. |