![]() |
Dzielenie neta
internet jest z chello i podlaczony przez modem kablowy skretka (karta sieciowa zintegrowana z plyta) do komputera nr.1
a ze w domu byly dwa komputery to zrobilem tak: dokupilem jeszcze jedna karte sieciowa i wsadzilem do komputera nr.1 kabel skretka crossowany do komputera nr.2 (do karty sieciowej zintegrowanej z plyta glowna) na komputerze nr.1 wlaczylem udostepnianie polaczenie internetowego. ALE.... dostep do lacza jest na zasadzie "kto pierwszy ten lepszy" i to rozwiazanie nie jest zbyt wygodne. chcialem dokupic "router", czy jest do tego jeszcze potrzebny jakis "switch", czy cos w tym rodzaju ?? prosze o podanie w miare mozliwosci szkieletu konfiguracji sieci na 2 komputery z takimi urzadzeniami Dzieki |
a masz zewnętrzne IP???
obawiam się że nie podzielisz tego neta na dwa kompy bez interwencji administratora który udostępni ci połączenie na drugi komputer (przynajmniej tak jest w wiekszości kabluwek) aha możesz coś wiecej napisać o chello (jak chodzi ,jaki masz abonament ,czy jest możliwość wykupienia zew. IP itd.) bo teraz mam neostrade ale w styczniu konczy mi sie umowa!!mam kablowke z UPC i po nowym roku ma byc u nas chello - i tak sie zastanawiam czy pozostac przy neo czy zmienic na chello (interesowala by mnie opcja 3 MB/s przy ktorej podobno sa udostepniane trzy zewn. IP) pozdro |
Cytat:
i bez problemu dzielisz neta i nie ma znaczenia czy masz wew czy zew ip |
Net dzielisz bez problemu niezależnie od tego jaki masz rodzaj ip. Oczywiście połączenie na kompie nr 2 będzie dostępne tylko wtedy, gdy komp nr 1 będzie włączony.
|
a co do routera to wystarczy sam router. Sa 2 rodzaje routerów bridge i switch, bridge jest dla 1 uzytkownika a switch dla wiekszej liczby uzytkownikow.
|
Cytat:
@Ufil123 za wiele to ci nie powiem bo to jest u mojego ojca w domu a on ma chello Austria (Wieden) co do administratora to tez przez telefon pier******, ze sie nie da, jak sie CHCE i ma sie jakies podstawy to sie wszystko da ;) @ZiP zgadza sie, tak wlasnie jest ale nie w tym tkwi problem: @kizio tzn. ze spokojnie moge kupic ten switch do niego podlaczyc te skretke co idzie z modemu kablowego na "IN" a w "OUT1" skretka do karty sieciowej w kompie nr.1 w "OUT2" skretka do karty sieciowej w kompie nr.2 a router sam przydzieli nr. IP dla kompow i odpowiednio rozdzieli lacze ?? btw. skretka wychodzaca z "OUT" ma byc normalna?? (nie crossowana) |
czyli rozumie ze chello dziala podobnie jak neo gdzie dzielenie będzie przebiegało nastepująco
chello (net) -> router ->wyjście na kompy ale jeżeli ktoś ma połączenie z osiedlowego netu to nie może go podzielić na dwa kompy (tam juz jest przypisywane ip dla karty sieciowej i myslalem ze w chello jest podobnie - ale ogromnie sie ciesze ze dziala to jak neo/bo mozna dzielic ) pozdro |
kasztan417 - kupujesz router-switch (ok 300zł) i podpinasz kabelek telefoniczny! do tego i pozniej skretki. Router sam przydzieli IP i podzieli lacze 50/50. Z routerów polecma Thomson ST510v4 lub Planet ADE-4200
|
Cytat:
Po pierwsze primo - kabelek telefoniczny to możesz sobie wsadzić... do modemu. Po drugie primo - co ma kabelek telefoniczny do chello? Po trzecie primo - są dwie opcje. Albo switch (za grosze) i jeden komp udostępnia net (musi być włączony), albo router ze switchem (zwykły, z WAN RJ-45, żaden kabel telefoniczny, czyli RJ-11) - da się kupić już za 100-150PLN |
Cytat:
|
Cytat:
PS. odpowiedalem nie widzac posta Wawelskiego |
Ja mówie jak miałem z neo. a te routery co podalem to sa modemo-routero-switche.
|
Cytat:
to jest modem zewnętrzny z interfejsem Ethernet Switch http://www.neostrada.pl/tpsa/run?n=h_info_tekst&p1=1447 |
@Maciej Własnie tak!
|
Cytat:
ale ten modem chyba działa tylko z neo . |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:45. |