Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dzielenie neta (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dzielenie-neta-44759/)

kasztan417 18.12.2004 12:13

Dzielenie neta

internet jest z chello i podlaczony przez modem kablowy skretka (karta sieciowa zintegrowana z plyta) do komputera nr.1

a ze w domu byly dwa komputery to zrobilem tak:

dokupilem jeszcze jedna karte sieciowa i wsadzilem do komputera nr.1

kabel skretka crossowany do komputera nr.2 (do karty sieciowej zintegrowanej z plyta glowna)

na komputerze nr.1 wlaczylem udostepnianie polaczenie internetowego.

ALE....

dostep do lacza jest na zasadzie "kto pierwszy ten lepszy" i to rozwiazanie nie jest zbyt wygodne.

chcialem dokupic "router", czy jest do tego jeszcze potrzebny jakis "switch", czy cos w tym rodzaju ?? prosze o podanie w miare mozliwosci szkieletu konfiguracji sieci na 2 komputery z takimi urzadzeniami

Dzieki

Ufil123 18.12.2004 13:08

a masz zewnętrzne IP???

obawiam się że nie podzielisz tego neta na dwa kompy bez interwencji administratora który udostępni ci połączenie na drugi komputer (przynajmniej tak jest w wiekszości kabluwek)

aha możesz coś wiecej napisać o chello (jak chodzi ,jaki masz abonament ,czy jest możliwość wykupienia zew. IP itd.) bo teraz mam neostrade ale w styczniu konczy mi sie umowa!!mam kablowke z UPC i po nowym roku ma byc u nas chello - i tak sie zastanawiam czy pozostac przy neo czy zmienic na chello (interesowala by mnie opcja 3 MB/s przy ktorej podobno sa udostepniane trzy zewn. IP)

pozdro

Turboni 18.12.2004 13:24

Cytat:

Napisany przez Ufil123
a masz zewnętrzne IP???

obawiam się że nie podzielisz tego neta na dwa kompy bez interwencji administratora który udostępni ci połączenie na drugi komputer (przynajmniej tak jest w wiekszości kabluwek)

aha możesz coś wiecej napisać o chello (jak chodzi ,jaki masz abonament ,czy jest możliwość wykupienia zew. IP itd.) bo teraz mam neostrade ale w styczniu konczy mi sie umowa!!mam kablowke z UPC i po nowym roku ma byc u nas chello - i tak sie zastanawiam czy pozostac przy neo czy zmienic na chello (interesowala by mnie opcja 3 MB/s przy ktorej podobno sa udostepniane trzy zewn. IP)

pozdro

w chello jest zewnetrzne IP tylko zmienne
i bez problemu dzielisz neta i nie ma znaczenia czy masz wew czy zew ip

ZiP 18.12.2004 13:29

Net dzielisz bez problemu niezależnie od tego jaki masz rodzaj ip. Oczywiście połączenie na kompie nr 2 będzie dostępne tylko wtedy, gdy komp nr 1 będzie włączony.

kizio 18.12.2004 13:34

a co do routera to wystarczy sam router. Sa 2 rodzaje routerów bridge i switch, bridge jest dla 1 uzytkownika a switch dla wiekszej liczby uzytkownikow.

kasztan417 18.12.2004 13:57

Cytat:

Napisany przez Turboni
w chello jest zewnetrzne IP tylko zmienne
i bez problemu dzielisz neta i nie ma znaczenia czy masz wew czy zew ip

zgadza sie, jest dokladnie tak jak napisales

@Ufil123
za wiele to ci nie powiem bo to jest u mojego ojca w domu a on ma chello Austria (Wieden)

co do administratora to tez przez telefon pier******, ze sie nie da, jak sie CHCE i ma sie jakies podstawy to sie wszystko da ;)

@ZiP
zgadza sie, tak wlasnie jest

ale nie w tym tkwi problem:
@kizio
tzn. ze spokojnie moge kupic ten switch do niego podlaczyc te skretke co idzie z modemu kablowego na "IN"

a w "OUT1" skretka do karty sieciowej w kompie nr.1

w "OUT2" skretka do karty sieciowej w kompie nr.2

a router sam przydzieli nr. IP dla kompow i odpowiednio rozdzieli lacze ??

btw. skretka wychodzaca z "OUT" ma byc normalna?? (nie crossowana)

Ufil123 18.12.2004 17:08

czyli rozumie ze chello dziala podobnie jak neo gdzie dzielenie będzie przebiegało nastepująco

chello (net) -> router ->wyjście na kompy

ale jeżeli ktoś ma połączenie z osiedlowego netu to nie może go podzielić na dwa kompy (tam juz jest przypisywane ip dla karty sieciowej i myslalem ze w chello jest podobnie - ale ogromnie sie ciesze ze dziala to jak neo/bo mozna dzielic )

pozdro

kizio 18.12.2004 17:13

kasztan417 - kupujesz router-switch (ok 300zł) i podpinasz kabelek telefoniczny! do tego i pozniej skretki. Router sam przydzieli IP i podzieli lacze 50/50. Z routerów polecma Thomson ST510v4 lub Planet ADE-4200

Wawelski 18.12.2004 17:22

Cytat:

Napisany przez kizio
kasztan417 - kupujesz router-switch (ok 300zł) i podpinasz kabelek telefoniczny!

Ale kręcisz.
Po pierwsze primo - kabelek telefoniczny to możesz sobie wsadzić... do modemu.
Po drugie primo - co ma kabelek telefoniczny do chello?
Po trzecie primo - są dwie opcje. Albo switch (za grosze) i jeden komp udostępnia net (musi być włączony), albo router ze switchem (zwykły, z WAN RJ-45, żaden kabel telefoniczny, czyli RJ-11) - da się kupić już za 100-150PLN

Turboni 18.12.2004 17:26

Cytat:

Napisany przez Ufil123

ale jeżeli ktoś ma połączenie z osiedlowego netu to nie może go podzielić na dwa kompy (tam juz jest przypisywane ip dla karty sieciowej i myslalem ze w chello jest podobnie - ale ogromnie sie ciesze ze dziala to jak neo/bo mozna dzielic )

pozdro

jak masz tak jak ja mam ip (wew) przypisane do kart sieciowej i zmienie ja to net nie bedzie chodzil wiec wtedy musze zadzwonic do kablowki oni czyszcza dane i po 2 godzinach ip przypisuje sie do nowej karty i tak samo ja reuter/switch zamontujesz go dzwonisz do kablowki oni ci czyszcza dane i po 2 godzinach masz dzialajacy net przez switch :) bo ip przypisze sie do switcha

pawelblu 18.12.2004 17:29

Cytat:

Napisany przez kizio
kasztan417 - kupujesz router-switch (ok 300zł) i podpinasz kabelek telefoniczny! do tego i pozniej skretki. Router sam przydzieli IP i podzieli lacze 50/50. Z routerów polecma Thomson ST510v4 lub Planet ADE-4200

Do rutera nie podepnie sie kabla telefonicznego jak nie ma wbudowanego modemu, wiec uzywamy modemu o ktorym pisze autor i podpinamy wychodzacy z niego kabel ethernetowy do routero-switcha i dalej podpinamy do niego klilentow sieci kablem niescrosowanym (podobnie jak cala reszta kabli uzywana w tym rozwiazaniu).

PS. odpowiedalem nie widzac posta Wawelskiego

kizio 18.12.2004 17:42

Ja mówie jak miałem z neo. a te routery co podalem to sa modemo-routero-switche.

Maciej 18.12.2004 17:52

Cytat:

Napisany przez kizio
Ja mówie jak miałem z neo. a te routery co podalem to sa modemo-routero-switche.

wiem co masz na myśli...
to jest modem zewnętrzny z interfejsem Ethernet Switch
http://www.neostrada.pl/tpsa/run?n=h_info_tekst&p1=1447

kizio 18.12.2004 17:54

@Maciej Własnie tak!

Maciej 18.12.2004 17:59

Cytat:

Napisany przez kizio
@Maciej Własnie tak!

no własnie..
ale ten modem chyba działa tylko z neo .

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:45.