Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   ASUS A7V880 - bardzo długi start (https://forum.cdrinfo.pl/f5/asus-a7v880-bardzo-dlugi-start-44803/)

TolBoy 18.12.2004 22:55

ASUS A7V880 - bardzo długi start

Witam, kupiłem ostatnio w/w płyte oraz procesor Barton 2500 i pamięć 512MB pracująca w trybie dual channel i mam taki problem.
Podczas załączania komputera pokazuje mi sie jaki jest procersor puzniej pamiec nastepnie dyski twarde i dalej nastepuje przerwa ok 20 sek obraz robi sie caly czarny i komputer stoi w miejscu po 20 sekundach zaczyna sie uruchamiac system.
Co moze być przyczyną tego stanu ?
kto posiada taką samą płytę główną ?
gdzie w biosie jest regulacja FSB ?

bakupl 18.12.2004 22:57

Cytat:

Napisany przez TolBoy
Witam, kupiłem ostatnio w/w płyte oraz procesor Barton 2500 i pamięć 512MB pracująca w trybie dual channel i mam taki problem.
Podczas załączania komputera pokazuje mi sie jaki jest procersor puzniej pamiec nastepnie dyski twarde i dalej nastepuje przerwa ok 20 sek obraz robi sie caly czarny i komputer stoi w miejscu po 20 sekundach zaczyna sie uruchamiac system.
Co moze być przyczyną tego stanu ?
kto posiada taką samą płytę główną ?
gdzie w biosie jest regulacja FSB ?

Ja mam tą mobo.. u mnie all ok...;| reinstal win ;) fsb sie zmienia w juper settings :D

TolBoy 18.12.2004 23:09

System został zainstalowany na nowo po formacie.
U mnie regulacja FSB jest tylko w zakładce JumperFree Configuration > Ai Overclock Tuner i mam do wyboru 5%, 10%, 20%, 30% nie mam mozliwości płynnej regulacji FSB co 1MHz

Jak masz ustawione w biosie Plug And Play ??? ja mam No
co to za funkcja w biosie Discard Changes ?

Podkręciłem FSB o 20% czyli do Athlona 3200 ale komputer podczas ładowania systemu sie restartuje ???

bakupl 19.12.2004 10:10

Cytat:

Napisany przez TolBoy
U mnie regulacja FSB jest tylko w zakładce JumperFree Configuration > Ai Overclock Tuner i mam do wyboru 5%, 10%, 20%, 30% nie mam mozliwości płynnej regulacji FSB co 1MHz

Podkręciłem FSB o 20% czyli do Athlona 3200 ale komputer podczas ładowania systemu sie restartuje ???

Cytat:

Napisany przez TolBoy

Zmień na MANUAL i pojawi się regulacja FSB i mnożnika..

Cytat:

... niewiem jak mam ustawione...

Discard Changes... to wyjście bez zapisywania zmian :|

Cytat:

Nie podkręciłeś FSB o 20% raczej tylko cały system wiec moze masz fsb 160 a to podkręcasz all i tak to jest nie zdrowo, weź manual... i daj mu FSB na 200mhz i napewno wstanie! :) Jak masz odblokowany mnoznik to próbuj do 2700mhz :)

TolBoy 19.12.2004 13:57

System długa się uruchamia bo dwa dyski które sa podłączone do pierwszego kanału mają aktywne partycje, bios szuka z którego dyusku wystartować. Odłączyłem jeden dysk i system odrazu rusza czyli OK!!.
Ale ze mnie baran z tym FSB, przełączylem na Manual i ustawiam ile che :|
Tylko ciekawe jak podkrecilem do 200 FSB to przy 3DMarku2001 system sie wiesza ?

Jak zdeaktywowac aktywna partycje ???

bakupl 19.12.2004 14:00

Cytat:

Napisany przez TolBoy
System długa się uruchamia bo dwa dyski które sa podłączone do pierwszego kanału mają aktywne partycje, bios szuka z którego dyusku wystartować. Odłączyłem jeden dysk i system odrazu rusza czyli OK!!.
Ale ze mnie baran z tym FSB, przełączylem na Manual i ustawiam ile che :|
Tylko ciekawe jak podkrecilem do 200 FSB to przy 3DMarku2001 system sie wiesza ?

Jak zdeaktywowac aktywna partycje ???

... qfa... ;\ To masz ****aną serie procka ;D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:29.