![]() |
Witam i pytam.
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam problem z moim LTR-52327S, po wypaleniu około 10% przerywa nagrywanie zwracając błąd. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, miałby jakieś sugestie? Będe bardzo wdzięczny, za wszystkie pomysły, zniszczyłem już 12 płyt na testy i próby :smutny: Nagrywarka była sprawdzana na dwóch różnych komputerach i różnych płytach (TDK oraz HAWK). Nagrywarka jest z listopada 2003, nie mam pojęcia jaki mam bios. Dziękuje za wszyskie sugestie. Pozdrawiam |
Nienapisałeś, że nagrywarka była sprawdzana na innych komputerach ale nie napisałeś czy na innych działała. Nienapisałeś jakim programem wypalasz i jaki masz windows.
Wersje biosu wyczytasz za pomocą programu InfoTool Czy jak robisz symulację nagrywania to są takie same objawy. 1) Wylącz wszystkie zamulacze i programy działające w tle (programy antywirusowe, winampy itp). 2) Włącz tryb DMA. 3) Zainstaluj ForceAspi 1.7. 4) Zrób defragmęntacje dysku. 5) Wyczyść optykę. 6) Poszukaj na forum ponieważ temat się powtarza |
Na innych komputerach także niedziała (również pojawia się błąd po około 10%).
Używam NeroExpress 5.5.10.53 bundled System to WinXP bez SP2. Symulacja przebiega bez problemów. Tryb DMA mam włączony. Optykę wyczyściłem. Podczas testów wszystko co było w tle wyłączyłem. Pozdrawiam |
Wersja biosu to QSOC
Zainstalowałem ForceAspi 1.8 i teraz błędy pojawiają się już podczas symulacji (przynajmniej nie niszcze płyt). Zapis log z Nero: 13:59:01 #20 MMC -1135 File Writer.cpp, Line 333 Write error 13:59:02 #21 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 222 all writers idle, stopping conversion 13:59:02 #22 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 216 conversion idle, stopping reader 13:59:02 #23 CDR -201 File WriterStatus.cpp, Line 153 Invalid write state 13:59:02 #24 TRANSFER -18 File WriterStatus.cpp, Line 153 Could not perform EndTrack 13:59:05 #25 Phase 34 File dlgbrnst.cpp, Line 1655 Simulation failed at 16x (2*400 KB/s) 13:59:05 #26 Text 0 File Scsicmd.cpp, Line 406 SCSI not using temporary buffers 20 out of 20 temporary buffers allocated Pozdrawiam |
wgraj nowe firmware...QS0E i sprawdż na innych - lepszych płytkach.
...wyczyściłes cały układ lasera, czy tylko ruchomą soczewkę ? zobacz...http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...86&postcount=2 ,,, też może być, że już nagrywarka pada. |
Dostosowałem się do wszystkich rad. Niestety błąd zapisu nadal się pojawia, chociaż jest lepiej ponieważ teraz proces symulacjii dociera do 60% (testowane na płycie Verbatim) Czy można jeszcze coś zrobić, czy w tych nagrywarkach można zwiększyć siłę lasera i czy to coś pomoże??
|
Podepnę się pod ten temat, bo nie chcę zakładać nowego... :D
Otóż mój LTR-52327S nagrywa płytę 700 MB prędkością 52x w ponad 8 minut... Wcześniej robił to o wiele szybciej. Podczas nagrywania płyty zamiast na nagrywarce palić się tylko czerwona dioda, to świeci się raz czerwona, a raz pomarańczowa... Prędkość odczytu też bardzo spadła... Płyty odczytuje max prędkością 10x... Dodam, że problem ten występuje, odkąd pierwszy raz na tej nagrywarce użyłem overburningu... Co z tym zrobić?? Oddać nagrywarkę do serwisu?? Pozdro :spoko: |
Zobacz czy DMA włączone :) Możliwe że proc nie wyrabia, ponieważ nagrywarka przełączyła się w tryb PIO :(
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:58. |