Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Najwięksi wynalazcy i ich wynalazki :) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/najwieksi-wynalazcy-ich-wynalazki-44934/)

mr_spock 24.12.2004 16:46

ja bym napisal o wynalazcy prezerwatywy ;)

knydel 24.12.2004 16:35

Ten od tego zderzaka to niejaki Łagiewka - tylko imienia nie pamiętam.

forest 21.12.2004 21:45

Wśród polskich to jeszcze Kazimierz Funk- witamina, K.Olszewski Z.Wróblewski skroplili tlen jak dobrze pamiętam. No i Łukasiewicz frakcjonował rope naftową i znalazł zastosowanie dla nafty.

Predi 21.12.2004 21:13

dobra, to zamieszczam do calego artykulu:

http://www.nawidelcu.pl/?mod=article...f23e4364291168

i sie wszystko wyjasni :)

a co pracy do szkoly to bym nie zamieszczal :D ja tylko chcialem potwierdzic slowa 47-go, bo tak z pytajnikami to napisal ;)

Ormianin 21.12.2004 19:25

Cytat:

Napisany przez 47
To ja troszki z innej beczki:Kto wynalzał piwo?? Egipcjanie??
Pozdro

pochodzi prawdopodobnie znacznie wczesniej... zanim uksztalltowalo sie panstwo, neolityczne spolecznosci ktore tam zamieszkiwaly wyrabialy juz ten wspanialy trunek,... tyle ze ze slodu, nie z chmielu jak dzis :)

Posłany 21.12.2004 19:03

Koło? Ogień?

Serio mowie!

mr_spock 21.12.2004 18:24

Cytat:

Napisany przez Predi
:taktak: Historia piwa sięga prawdopodobnie czasów sumeryjskich albo jeszcze wcześniejszych. Istnieją archeologiczne dowody na to, że już ponad 5 tys. lat temu piwo składano w ofierze ówczesnym bóstwom. W starożytnym Babilonie surowo karano nierzetelnych producentów piwa, a Egipcjanie byli prawdziwymi smakoszami tego napoju ***8211; znali kilka jego rodzajów, wysoko cenili za walory smakowe i zdrowotne. Ponad 4 tys. lat temu piwo produkowano także po drugiej stronie globu ***8211; w Chinach, gdzie traktowano je przede wszystkim jako dar dla duchów przodków, należało go więc spożywać tylko w niewielkich ilościach.

Z tymi sumerami to chyba jadnak niebardzo
To byla taka cywilizacja i na tyle malo o niej wiemy, ze przypisuje sie im sporo rzeczy
Niedlugo ktos powie, ze piramidy na marsie tez sumerowie budowali ;)

wg mnie to piwo jakie znamy powstalo w miescie Pilsno

epol 21.12.2004 18:12

Cytat:

Napisany przez Predi
:taktak: Historia piwa sięga prawdopodobnie czasów sumeryjskich albo jeszcze wcześniejszych. Istnieją archeologiczne dowody na to, że już ponad 5 tys. lat temu piwo składano w ofierze ówczesnym bóstwom. W starożytnym Babilonie surowo karano nierzetelnych producentów piwa, a Egipcjanie byli prawdziwymi smakoszami tego napoju ***8211; znali kilka jego rodzajów, wysoko cenili za walory smakowe i zdrowotne. Ponad 4 tys. lat temu piwo produkowano także po drugiej stronie globu ***8211; w Chinach, gdzie traktowano je przede wszystkim jako dar dla duchów przodków, należało go więc spożywać tylko w niewielkich ilościach.

Dobre :> Tylko czy to wypada umiescic w pracy do szkoly? Z drugiej strony badzo mnie to kusi.

michal_zb 21.12.2004 16:05

Da Vinci i po sprawie.... w necie znajdziesz full jego wynalazków

Predi 21.12.2004 01:59

47 21.12.2004 01:47

To ja troszki z innej beczki:Kto wynalzał piwo?? Egipcjanie??
Pozdro

Predi 20.12.2004 23:26

Cytat:

Napisany przez marek przywózki
słyszałem coś o jakimś gościu dokładnie polaku który zrobił jakąś masę podobną trochę do plasteliny jeżeli się nią oblepi np. zderzak samochodu i jak się zderzą te dwa samochody z tą substancję na zderzakach to te samochody nie ulegnę wypadkowi ta mas przejmie całą energię ze zderzenia. Ten facet chciałe swój wynalazek opatentować ale nie zgodzili się na to ci ludzie od opatentowywania różnych rzeczy. Ten wynalazca się wkurzył i zostałe chodowcą świń. facet miał bardzo dobry pomysł

a nie naogladaliscie sie za duzo pewnego programu pt "nie do wiary" ktory od biedy sprawia wrazenie prawdziwego? :>

maj3 20.12.2004 23:15

Nobel-dynamit

epol 20.12.2004 22:54

Cytat:

Napisany przez Maciej
może nie taki ważny ,,,ale to polski wynalazek.
Ignacy Łukasiewicz - wynalazca lampy naftowej.

Polak :spoko: znajdzie sie dla rodaka miejsce.

Cytat:

Napisany przez Berion
Nicolai Tesla -> za całokształt twórczości :D

O nim to na pewno napisze. Jego to akurat mialem w planach.

To mam jeszcze max 3 miejsca wolne :)
Bede musial jutro sobie powolutku i uwaznie poczytac o nich. A potem wybrac najodpowiedniejszych.

A co do Edisona to on nie zaplacil Tesli za robote :)

MacGyver 20.12.2004 22:46

Cytat:

Napisany przez marek przywózki
słyszałem coś o jakimś gościu dokładnie polaku który zrobił jakąś masę podobną trochę do plasteliny jeżeli się nią oblepi np. zderzak samochodu i jak się zderzą te dwa samochody z tą substancję na zderzakach to te samochody nie ulegnę wypadkowi ta mas przejmie całą energię ze zderzenia. Ten facet chciałe swój wynalazek opatentować ale nie zgodzili się na to ci ludzie od opatentowywania różnych rzeczy. Ten wynalazca się wkurzył i zostałe chodowcą świń. facet miał bardzo dobry pomysł

To nie ja :cisza:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:22.