![]() |
ja bym napisal o wynalazcy prezerwatywy ;)
|
Ten od tego zderzaka to niejaki Łagiewka - tylko imienia nie pamiętam.
|
Wśród polskich to jeszcze Kazimierz Funk- witamina, K.Olszewski Z.Wróblewski skroplili tlen jak dobrze pamiętam. No i Łukasiewicz frakcjonował rope naftową i znalazł zastosowanie dla nafty.
|
dobra, to zamieszczam do calego artykulu:
http://www.nawidelcu.pl/?mod=article...f23e4364291168 i sie wszystko wyjasni :) a co pracy do szkoly to bym nie zamieszczal :D ja tylko chcialem potwierdzic slowa 47-go, bo tak z pytajnikami to napisal ;) |
Cytat:
|
Koło? Ogień?
Serio mowie! |
Cytat:
To byla taka cywilizacja i na tyle malo o niej wiemy, ze przypisuje sie im sporo rzeczy Niedlugo ktos powie, ze piramidy na marsie tez sumerowie budowali ;) wg mnie to piwo jakie znamy powstalo w miescie Pilsno |
Cytat:
|
Da Vinci i po sprawie.... w necie znajdziesz full jego wynalazków
|
:taktak: Historia piwa sięga prawdopodobnie czasów sumeryjskich albo jeszcze wcześniejszych. Istnieją archeologiczne dowody na to, że już ponad 5 tys. lat temu piwo składano w ofierze ówczesnym bóstwom. W starożytnym Babilonie surowo karano nierzetelnych producentów piwa, a Egipcjanie byli prawdziwymi smakoszami tego napoju ***8211; znali kilka jego rodzajów, wysoko cenili za walory smakowe i zdrowotne. Ponad 4 tys. lat temu piwo produkowano także po drugiej stronie globu ***8211; w Chinach, gdzie traktowano je przede wszystkim jako dar dla duchów przodków, należało go więc spożywać tylko w niewielkich ilościach.
|
To ja troszki z innej beczki:Kto wynalzał piwo?? Egipcjanie??
Pozdro |
Cytat:
|
Nobel-dynamit
|
Cytat:
Cytat:
To mam jeszcze max 3 miejsca wolne :) Bede musial jutro sobie powolutku i uwaznie poczytac o nich. A potem wybrac najodpowiedniejszych. A co do Edisona to on nie zaplacil Tesli za robote :) |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:52. |