![]() |
kompresja muzy
witam
przepraszam że zakładam topic który już zapewne był wielokrotnie, zależy mi jednak na szybkiej odpowiedzi a musze robić cos innego teraz i nie mam czasu szukać w archiwum - tak więc: 1. czy lepszy jest STAŁY bitrate 320kbs czy jednak --alt-preset extreme ?? a jeśli stały to jaka jest komenda do jego uzyskania?? 2.jaki jest w miarę dobry format BEZSTRATNY/MAŁOSTRATNY (jest taki w ogóle?)? chodzi mi o jakość, objętość nie ma większego ZNACZENIA (ale bez przesady) - generalnie chodzi mi o to aby po ripownaiu można było z tego wypalić cd i coby jakość nie była dołująca (teraz sobie przypomniałem że jest .mpc, .ape ale nie wiem co i jak) 3. czym najlepiej kompresować do formatów innych niz mp3 - chodzi mi o owe .mpc, .ape i inne zachwalane za iformacje będę mocno zobowiązany, pozdrawiam, marcin |
2. a nie mozesz tego wykorzystac wav'ów ? nawet mozesz skompresować do formatu mp3 wykorzystując bitrate 320kbs i na pewno jakosc po wypaleniu na płytke nie bedzie dolujaca...
|
no właśnie wavy sa stanowczo za duże!!
|
ja tam zawsze kompresuje to mp3 [bitrate 320kbs] i nie narzekam... choć w sumie aż tak wielkich wymagań nie mam...
ps. radze Ci przeszukac archiwum bo teraz i tak raczej Ci nikt nie pomoze, bo kazdy spi... |
mp3 to porażka.
Do niskich bitrate - ogg do wyższych - mpc (eac bardzo ładnie z nim współpracuje i ma gotowe szablony ustawień). Do bezstratnej - flac albo monkey audio (APE). A jak kompresować? Masz dwie możliwości - albo EAC i bezpośrednie kompresowanie do wybranego formatu. Albo ściągnięcie do wava (oczywiście eac) i dopiero kompresja. Ja preferują płytki w jednym wave + cue (jak chcesz nagrać masz dokładnie to, co było na płycie, w razie potrzeby EACem zawsze możesz pociąć). Tak czy inaczej wchodzisz na stronę wybranego formatu (google) ściągasz soft i albo używasz ich gui (ewentualnie pogooglaj w poszukiwaniu innego frontendu), albo podpinasz pod EAC. Poczytaj faq na stronach twórców kodeków. |
@wawelski
w 100% sie z toba zgadzam jezeli stratna to TYLKO MPC (no chyba ze chcesz sluchac na stacjonarce to MP3 -kompatybilnosc- , a jezeli juz mp3 (sic!) no to komenda na najlepsza mozliwa jakosc to --alt-preset insane oczywiscie lame v3.90.3) bezstratna APE lub FLAC http://www.saunalahti.fi/~cse/EAC/ link do prawidlowej konfiguracji i obowiazkowa strona!!! http://www.hydrogenaudio.org (FAQ) |
Cytat:
dlaczego akurat TA wersja?? |
bo ta przeszla NAJWIECEJ testow odsluchowych (blind test) i jest rekomendowana
takze nie zawsze najnowsza=najlepsza |
Cytat:
|
Cytat:
jedyny plus tego formatu to obsluga przez multum urzadzen i na tym koniec :ysz: |
dlaczego EAC nie widzi napędów fizycznych, tylko wirtuale [jak wyłącze wirtualne to zadnego nie widzi]... dziwi mnie bo inne programy widzą...
|
Cytat:
|
dzięki, pomogło...
|
.mp3 - chała
.mpc - marzenie nie mam wiecej komentarzy! |
mam pytanie czy przy kompresowaniu do formatu mpc jakie są najlepsze ustawienia ?
--- btw. przeszukuje huby na dc++ i tam prawie nikt nie ma muzyki w mpc :| |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:23. |