![]() |
Błąd podczas wgrywania firmware. POMOCY!!
Witam! Podczas, gdy chce wgrać firmware do mojej nagrywarki LG GCE-8480B programem MTKFLASH w dosie, to wyskakuje taki komunikat: "ERR: fail to initial IDE port, please reboot PC!". Dodam że robiłem wszystko co było napisane w poradniku z CDRInfo.pl. Proszę o pomoc!!
|
To do której w końcu? Do 8480 czy 8481? Ten drugi to mam. Jak chcesz to podaj meila to Ci wyśle :)
|
Ja już mam biosy, ale jak chcesz to wyślij (ten do 8481B, bo moja nagrywarka jest padnięta i jakbym ten zastosował to mogą się polepszyć osiągi, tak przeczytałem na stronie) bo nie wiem czy to co mam to jest to co powinienem mieć. Bo ściągnołem ze strony cdrinfo.pl biosy i rozpakowałem i wziąłem ten plik *.hex jako bios. Ale jak napisałem powyżej, wstępuje błąd podczas próby wgrania biosu.
|
robisz w/g tego opisu ///?
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/p...robki-lg48.php tam nie trzeba użyać MTKFLASH , a tylko program flashujący je6 który nie sprawdza co jest podpięte pod taśmą. |
Tak nie robiłem, narazie nie mam czasu żeby się bawić, więc napisze jak spróbuje wgrać.
|
Na początek powiem że z moim napędem nie można uruchomić kompa, no to wykorzytałem wskazówke z innego artykułu, czyli odłączyłem taśme a zostawiłem zasilanie i gdy program wystartował podłączyłem taśme ale program nie wykrył napędu i nic nie zdziałał. Prosze o następne pomysły.
|
Cytat:
|
ale jak włączam ten program w dosie to sie pyta czy kontynuować i w tedy coś tam robi (gdybym miał podpięty napęd to by pewnie zmienił firmware) i wyskakuje że nie znalazł nagrywarki, więc po pierwsze to bym musiał mieć drugą taką samą nagrywarke i wiedziec kiedy zmienić taśme, a to nie byłoby takie łatwe. Kolega wymyślił coś co by sie napewno sprawdziło ale raczej jest nie wykonywalne, przynajmniej dla mnie. Otóż zaproponował wyjąć kość z biosem i włożyć go do czytnika i przez to urządzenie wgrać poprawny bios. może i bym to zrobił gdybym miał taki czytnik, ale przecież jak wyjąć taką kość z nagrywarki nie uszkadzając jej przy okazji?? Coś mi sie zdaje że sprzedam nagryware na allegro jako uszkodzoną. Ale jak ktoś ma pomysł to niech gada. Myślałem też żeby iść do serwisu, ale czy oni by mi pomogli??
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:34. |