![]() |
Dlaczego tak wolno ?
Witam wszystkich !!! (Athlon (Barton)2500+, 256MB DDRAM, dwie nagrywarki: zwykła ASUS CRW-5232AS i DVD LiteOn 1213s) Reszta raczej nie ma znaczenia. Iteraz sedno. Po reinstalacji sysyemu ( win XP Professional + SP1 )
obie nagrywarki śmigają na max tj. ASUS x52, LiteOn x48. Po kilkunastu dniach i instalacji kilku programików można wypalać co najwyżej x 24. Przy większej prędkości siada bufor. W czasie prób wyłączone wszystkie programy działające w tle. Jakiś sposob jest napewno - oczywiście poza reinstalacją systemu. Co wyczyścić ? gdzie posprzątać ? Wypalam w NERO 6.3 i Alcochol 120%. Pozdrawiam Wszystkich i z góry dziękuję za wszystkie posty. |
Sprawdź czy dma włączone :)
|
Przepraszam bo widać zielony jestem: gdzie w XP można włączyć/wyłączyć DMAnie ?
|
Jak masz wyłączone to trzeba zrobić mała sztuczke z odinstalowywaniem kanału IDE na którym jest spawara :)
Aby sprawdzic czy włączone: Mój komputer> zakładka sprzęt> menedzer urządzeń> i IDE/ATAPI controller> zazwyczaj pomocniczy kanał i właściwości jego>ustawienia zaawansowane. Tam będzie pisać :P |
Dobra. Urządzenie podrzędne na pomocniczym szło na PIO. Odinstalowałem no i teraz ciągle pisze, że nie może zainstalować sterownika bo nie jest on przeznaczony dla tej platformy. I co dalej ?
|
Cytat:
Ale jest jeszcze sposób: odinstaluj alcohola i w menedrzeze urzadzen odinstaluj wszelkie kontrolery SCSI. Powinno pomóc.(koniecznie wyłącz wirtualny napęd jak masz) PS Jak nie pomorze to nie wiem....:\ |
Pomogło. Nawet bardzo. System przyjął sterowniki ( wniosek - system XP pod wpływem alcocholu jest nierozpoznawany przez własne sterowniki). Wszystkie kanały IDE chodzą z DMA. Teraz pozostało wypalic małe conieco i sprawdzić jak tam bufor. Narazie WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC
|
Cytat:
Masz szczęście, że się kanały zainstalowały :) |
To nie ma nic wspólnego ze szczęściem - fachowa porada i tyle . WESOŁYCH ŚWIĄT !!!
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:20. |