Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   hig id i low id w emule (https://forum.cdrinfo.pl/f5/hig-id-low-id-emule-45195/)

Wawelski 25.02.2005 19:30

Żeby mieć high id trzeba mieć zewnętrzne IP lub przekierowane porty.
Niektóre serwery kłamią - niby nadają high ID, ale i tak nie możesz się połączyć z ludzikami z low id i pozostają inne ograniczenia lowid. Łatwo sprawdzić, czy nadane high id jest prawdziwe:
IP = A.B.C.D
ID = A + 256*B + 256^2*C + 256^3*D
Możesz też poszukać programiku który to automatycznie przeliczy.

bemol 25.02.2005 19:13

Cytat:

Napisany przez Damianos L
hej
wiecie moze dlaczego jak lacze sie w emulu do serwerow to mam na jednym high id a na innym low id ?? np na jednym mam ip:port: nieznany i wtedy low id a na innym normalnie podany jest ip i high id

nie wiem czym to jest spowodowane

mam lacze radiowe i jestem za firewallem...

Ja mam firewall
High ID uzyskalem po tym jak zalatwilem sobie zewnetrzne IP.
Proste, chyba?

Piterniel 25.02.2005 19:02

PS - Czyli POWER SHARE powoduje to, że ludzie dostają się na samą góre kolejki bez kredytów itp.
Więc jeżeli chcesz sobie kredyty zbierać to tą opcje odznacz - chyba, że chcesz coś szybko udostępnić tzn. robisz Release.

Co do HighID "fałszywego" jest ono o wiele gorsze od LowID bo można trafić na czarną liste serwerów :(

Pozdro Piterniel

qfir 25.02.2005 18:49

Cytat:

Napisany przez Air
Co to znaczy PS release??

PS release = power share release
wlaczenie tej opcji dla danego pliku powoduje, ze praktycznie tylko ten plik jest uploadowany

Air 25.12.2004 15:36

Cytat:

Napisany przez luminat
I dlatego filmy sciagam tylko torrentem, nawet przy malej ilosci zrodel sa kosmiczne transfery. Jeszcze jedna zaleta torrenta jest mala ilosc uszkodzonych danych w przeciwienstwie do emula.

ja też tak zazwyczaj robię ale tego filmu nigdzie na torrentach nie ma a dodatkowo suprnova umarła :(

Co to znaczy PS release??

luminat 25.12.2004 13:55

Cytat:

Napisany przez Air
czy pobierał może ktoś "efekt motyla" z osloskopa w wersji DVD??

Jeśli tak, proszę udostępniajcie bo praktycznie nie ma źródeł!!

I dlatego filmy sciagam tylko torrentem, nawet przy malej ilosci zrodel sa kosmiczne transfery. Jeszcze jedna zaleta torrenta jest mala ilosc uszkodzonych danych w przeciwienstwie do emula.

zender 25.12.2004 12:58

Wiem, ze firewall, a takze musisz odznaczyc we wlasciwosciach "połączenia sieciowe" zapore połaczenia sieciowego i wtedy wiem ze sie zmienia z low id na high id.

Air 25.12.2004 12:28

czy pobierał może ktoś "efekt motyla" z osloskopa w wersji DVD??

Jeśli tak, proszę udostępniajcie bo praktycznie nie ma źródeł!!

Weron 25.12.2004 12:07

Cytat:

Napisany przez Damianos L
moje ip jest stale.. Chyba bede musial sie przejsc do admina zeby mi porty przekierowal. Słyszalem ze wtedy ma sie High ID...

....zgadza sie.Ja mam przekierowane i dlatego mam high.Gdyby nie przekierowanie to mialbym low.

Damianos L 25.12.2004 11:58

moje ip jest stale.. Chyba bede musial sie przejsc do admina zeby mi porty przekierowal. Słyszalem ze wtedy ma sie High ID...

Edwardo 24.12.2004 23:57

a jakie masz IP? jak masz publiczne to nic nie szkodzi zeby byc Active.
jak masz maskowanie, to zawsze bedziesz passive.

Weron 24.12.2004 23:02

Nie wiem jak jest do konca z low id bo sam mam high i nie wiem dlaczego masz ip nieznane byc moze jest to spowodowane przez to low.
Napewno ktos bedzie sie bardziej orientowal i ci dokladniej wytlumaczy.
Transfer za to nie ma nic do rzeczy.High i low roznia sie tylko mozliwosciami pobierania.Majac high laczysz sie z uzytkownikiem high i low a majac low tylko ciagniesz od high.Po prostu jest mniej zrodel no i oczywiscie sa problemy z dostaniem sie na te lepsze serwery.

Damianos L 24.12.2004 22:54

A czemu ip pokazuje nieznane? A na tym serwerze co "niby"mam high id jest ip i port podany.
Ikonka mulka w pasku zadan tez jest bez przepaski.
Wtedy mialem caly czas 10 kb\s z tamtego serwera a teraz mam 3kb\s...

Weron 24.12.2004 22:50

Z tego co tam sie orientuje to przez firewall masz low id.
A to, ze masz na innym high to zwykle przeklamanie.
Zreszzta wejdz na jakis wiekszy serwer jak razorback2 i tam zobacz czy dostaniesz high.Zapewne nie.

Damianos L 24.12.2004 22:17

hig id i low id w emule

hej
wiecie moze dlaczego jak lacze sie w emulu do serwerow to mam na jednym high id a na innym low id ?? np na jednym mam ip:port: nieznany i wtedy low id a na innym normalnie podany jest ip i high id

nie wiem czym to jest spowodowane

mam lacze radiowe i jestem za firewallem...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:52.