Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pytanie odnosnie wersji Windows'a 2003 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pytanie-odnosnie-wersji-windowsa-2003-a-45197/)

pablocoo 03.02.2005 16:32

Cytat:

Napisany przez zuk4u

Dokladnie :spoko:
Nigdy tego niemoge znalezc, kiedy jet potrzebne ;)
Dzieki :piwo:

DreamCrusher 03.02.2005 15:38

Cytat:

Napisany przez pablocoo
Co trzeba wyrzucic z pliku msi, zeby gry zainstalowac gre na Windows 2003?

http://xp.net.pl/art/win2003gf.html

o to chodzi?

pablocoo 03.02.2005 13:23

Co trzeba wyrzucic z pliku msi, zeby gry zainstalowac gre na Windows 2003?

Pierwszy 03.01.2005 11:42

Jakiś czas temu podłączałem kierownicę (z pedałami i dźwignią zmiany biegów) do win2k3.
I już myślami buszowałem w necie za sterownikami do niej, a tu ku memu zdziwieniu win2k3 rozpoznał ją prawidłowo, zainstalował sobie, narzędzie do kalibracji kierownicy jest...
System - w nazwie server - posiada sterowniki do kierownicy, hmm...

nimal 03.01.2005 11:27

uzywam win 2k3 od bardzo dawna, dluzej nie ziwkeszosc ludzi w polsce - bylem jednym z beta testerow w testach otwartych (nie zamknietych dla ludzi spoza braznzy)
na kompie zluzobowym mam winxp (niestety musialem sie przesiasc z win2k - wywalal mi partycje na dysku... kwestaia stabilnosci przy danej konfiguracji - o czym juz tu bylo), w domciu tez testowalem, wiec porozwnanie mam
i ciezko znalesc zastosowanie w ktorym xp bedzie szybszy (znam takie JEDNO! i nie wynika z optymalizacji systemu tylko z ignorancji programistow pieknej i kochnej firmy adobe ktora regularnie sie stacza IMHO), a nie problem znelsc takie gdzie to wlasnie 2k3 wykaze miazdzoaca przewage
wole szybszy sytem - dodatkowe pol godziny poswiecone na przerobke przy instalacji zwracaja sie z nawiazka, zreszta xp tez wymaga przerobki - ma tyle uslug niebezpiecznych i totalnie zbdnych wlaczonych domyslenie ze glowa boli!

a propos gier - jeszcze nie znalazlem takiej ktorej nie uruchomilem pod 2k3 a dziala pod xp - i ani razu nie przerabialem instalatora ;)

Zetoxa 03.01.2005 10:48

Ilość załączników: 1
... jak zwykle Sid mnie ubiegł, więc nie będę się rozpisywał, mimo, że nie mam najsłabszego kompa (athlon 1.2 Ghz, 256 Ramu), Win 2003 jest wyraźnie szybszy od XP, choćby samo uruchomienie, ale nawet takie zwykłe Wordy czy Corele pracują szybciej, nic na to nie poradzę. Po co mam pracować na wolniejszym systemie, kiedy mogę na szybszym. A że się nazywa server, mój Boże, może się dla mnie nazywać "gówienko w sreberku" i jeśli jest lepszy to go będę używał. Jest też jeszcze jeden powód, moj win2003 to moja nagroda w konkursie M$, miałem do wyboru XP lub 2003, wybrałem ten drugi i cieszę sie.
@Ciapek, przeszedłem na Standard, bo do mojego Realteka nie było sterów w Enterprise.

pawelblu 02.01.2005 23:18

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
bawi mnie postawa niektórych, skądinąd całkiem rozsądnych userów - 'wk2k3 NIE BO NIE! i koniec!'

bawi, bawi, bawi... nazwa? a kogo obchodzi nazwa w systemie operacyjnym?

...

przyznam, że i w tej dyskusji ciężko oprzeć się podobnemu wrażeniu, że jednak większość forumowych userów poleciała na ten system przez numerek i magię - a tylko nieliczni przetestowali tego triala solidnie i postanowili przy 2k3 pozostać, mi winde załatwiła uczelnia, wybrałem 2k3 i nie żaluję i nie żałowałem ani sekundy [a XP miałem prawie rok, 2k ponad półtora - zdążyłem poznać alternatywy]

No widzisz tak sie sklada ze ja wlasnie ostatnio szukalem systemu operacyjnego M$ do laptopa i moglem wziac win98SE, XP pro, 2003 server i rowniez moglem je wziasc na licencji edukacyjnej z uczelni i 2003 server zdyskwalifikowalem od razu ze wzgledu na nazwe sadzac (moim zdaniem po nazwie slusznie) ze jest to system do zarzadzania serwerem. Tak wiec nazwa zrobila swoje. Niestety nie przewidzialem tego ze marketingowcy z M$ nazwa nowe oprogramowanie 'Server' mimo iz domyslnie nie pelni on roli serwera, a staje sie nim dopiero po doinstalowaniu jakis tam modulow.

Cytat:

jeszcze jedno - 2k3 nie jest skierowany do szarego usera, nigdy nie był.. nie rozumiem teraz tylko czemu ten szary user nie może go używać jeśli się nagle okazało, że działa lepiej niż szarouserowy XP? gdyby każdy kierował się takimi kryteriami to do dziś dynamit byłby używany tylko w kopalniach [może i lepiej by było...]

No wlasnie - moze lepiej ... :)

Zreszta jestem raczej zwolennikiem metody poznaj cos sredniego dobrze, niz cos lepszego pobieznie. Nie wnikam tu czy win2003 jest lepszy bo do koniecznosci zmiany systemu mnie to kompletnie nie interesuje. Zreszta na przegladzie dystrybucji M$ znam sie kiepsko, bo mialem tylko wybrane, zwykle polecane przez innych dystrybucje, ktorych uzywalem zwykle dlugo - mniej wiecej po 5 lat oczywiscie z reinstalkami (choc w XP obylo sie narazie bez reinstalek, ale ze 2 dyski padly i trzeba bylo po prostu zaczynac od nowa). Rowniez trudno mi powiedziec czy znam system dobrze. Moze nawet nie znam go bezwzglednie dobrze, ale wszystko co chcialem zeby dzialalo, dziala - choc wieka wiedza poki co do tego nie byla potrzebna.

Cytat:

ps. skoro serwer w nazwie systemu komuś przeszkadza, to czemu nie przeszkadza temu komuś słowo professional w nazwie chyba wszystkich programów jakie są teraz na rynku? nawet wygaszacz ekranu można teraz kupic profesjonalny...

To tez przeszkadza ale rozmowa jest o win2003 :) Zreszta przeszkadza mi duzo wiecej innych zjawisk nawet w samej informatyce, ale przeciez to temat o win2003 :)

W kazdym razie dobrze ze z tej dyskusji dowiedzialem sie tego ze win2003 server wcale nie jest systemem dedykowanym pod serwer tylko mozna go uzywac z powodzeniem jako oprogramowanie klienckie. Gdy stane przed nastepnym dylematem wyboru systemu pewnie wezme go pod uwage.

B@rtek 02.01.2005 22:25

W PCWK Pro jest teraz wersja Enterprise PL w wersji trialowej (180 dni) :D

Weron 02.01.2005 22:12

Cytat:

Napisany przez rosol
....ale chociaz system mam legalny i sie z tego bardzo ciesze :peace: :)

I to jest sluszna postawa obywatelska :)
Pozdrawiam.

-Sid-The-Rat=> 02.01.2005 21:52

bawi mnie postawa niektórych, skądinąd całkiem rozsądnych userów - 'wk2k3 NIE BO NIE! i koniec!'

bawi, bawi, bawi... nazwa? a kogo obchodzi nazwa w systemie operacyjnym? może mieć tam napisane Windows for dummies czy nawet 'Ghay Window' - jak długo działa dobrze i robi to czego od niego oczekuję to nazwa mnie serdecznie WALI - robienie z tego jakiegokolwiek powodu do dyskusji jest.. bez komentarza

bardzo wiele w temacie 2k3 zrobili userzy-amatorzy, tacy którzy zawsze rzucają się na najnowszą wersję programu, zawsze twierdzą, że jest bezpieczniejsza i stabilniejsza [a co to tak naprawdę znaczy? czy ktokolwiek z was zastanawiał się nad tym co mówi w kwestii stabilności? bo się nie zawiesił przez 5h? głupio to mówić, ale nawet winme, którego wszyscy nienawidzą [a zainstalować pewnie zainstalowało 10%, co nie przeszkadza pozostałym 90% go oceniać] można zrobić tak że przez 20-30 dni chodzi i się nie zwali.. trzeba tylko umieć, a stabilność mierzona w godzinach użytkowania, niezbyt intensywnego użytkowania trzeba dodać [p2p, www, gg, gry - jak sądzę spora część tutaj] to gówno a nie stabilność...]

przyznam, że i w tej dyskusji ciężko oprzeć się podobnemu wrażeniu, że jednak większość forumowych userów poleciała na ten system przez numerek i magię - a tylko nieliczni przetestowali tego triala solidnie i postanowili przy 2k3 pozostać, mi winde załatwiła uczelnia, wybrałem 2k3 i nie żaluję i nie żałowałem ani sekundy [a XP miałem prawie rok, 2k ponad półtora - zdążyłem poznać alternatywy]

w2k3 zajmuje mniej ramu nie dlatego że jest XPekiem z powyłączanymi usługami - on po prostu nie jest XPekiem.. to inny, osobny system, podobny do XP w niektórych rejonach, w innych na pewno krańcowo różny - to porównanie też narobiło temu systemowi problemów - i tak, 2k3 ma wiele usług wyłączonych - dźwięk, akc. grafiki, pierdy typu skanery czy cyfrowe aparaty, inne usługi ma napisane lepiej - było nie było to prawie 3 lata na usprawnienia, innych nie ma wogóle bo były zbędne [np starych sterowników, których nikt się nie spodziewa użyć w serwerze]
dzięki temu 2k3 chodzi znacznie płynniej niż nawet rasowany xp, a może chodzić jeszcze płynniej jak się [poza włączeniem dźwięku i grafiki co jest oczywiste i niezbędne] go podrasuje

ciapek ma rację mówiąc, że 2k3 chodzi lepiej na słabszych kompach - wywalenie śmieci dość znacząco obniża startowy pułap zajęcia ramu, lepiej działa też mechanizm prefetchingu, winda chętniej przechodzi na swap, żeby zwolnić ram dla programów, chętniej i szybciej zwalnia nieużywane zasoby - to na kompie klasy ~500mhz 256 ram widać i czuć na każdym kroku a i na mocniejszych widać - zwłaszcza przy grach które się w ramie nie mieszczą a takich, nie mieszczących się w std. 512mb jest coraz więcej [jeśli gramy z teksturami na maks]

jeszcze jedno - 2k3 nie jest skierowany do szarego usera, nigdy nie był.. nie rozumiem teraz tylko czemu ten szary user nie może go używać jeśli się nagle okazało, że działa lepiej niż szarouserowy XP? gdyby każdy kierował się takimi kryteriami to do dziś dynamit byłby używany tylko w kopalniach [może i lepiej by było...]

ps. skoro serwer w nazwie systemu komuś przeszkadza, to czemu nie przeszkadza temu komuś słowo professional w nazwie chyba wszystkich programów jakie są teraz na rynku? nawet wygaszacz ekranu można teraz kupic profesjonalny...

ps2. bardzo dużo można powiedzieć o systemie po jego 'zobaczeniu', naprawdę dużo..

pawelblu 02.01.2005 21:46

Cytat:

Napisany przez rosol
Win2003 ma w nazwie serwer bo zawiera rowniez uslugi sieciowe (sa one powylaczane bo nie w kazdym serwerze sa one potrzebne) i skoro jest sie poczatkujacym uzytkownikiem komputera lepiej ich nie instalowac...

Ale czy nie tak samo jest przypadkiem z WinNT i Win2k ?? Te systemy nie maja w nazwie 'Server', a moga z powodzeniem dzialac jako serwery. Zreszta inne systemy w ktorych "mozna" dodac elementy serwerowe, ale nie sa one standardem czyli: Debian, PLD, Mandrake, jakos nie maja w nazwie 'Server', mimo to ze Debianowy 'nieserwer' jest pewnie duzo czesciej (stosunek uzytkownikow konfigurujacych serwer do wszystkich uzytkownikow systemu) uzywany jako serwer niz 'serwerowy' Win 2003 Server.

Dla mnie slowo Server w nazwie tego systemu jest mylaca.

rosol 02.01.2005 21:32

To dlaczego tak wszyscy daza do legalnosci swojego oprogramowania, skoro wszystko moga sobie sciagnac z internetu?? I w tym jest wlasnie problem, bo kazdy sobie moze sciagnac gre, czy jakies inne oprogramowanie z neta za darmo ... po co placic gruba kase za system skoro mozna miec go za darmo?

Masz racje malo mam legalnych programow jak kazdy gdyz nie spie na pieniadzach [chyba wiekszosc forumowiczow posiada bardzo malo legalnych aplikacji], ale chociaz system mam legalny i sie z tego bardzo ciesze :peace: :)

Weron 02.01.2005 20:48

Cytat:

Napisany przez rosol
Win2003 mam zainstalowany dlatego, ze jest to system stabilniejszy od XP

To nie jest prawda.Jesli juz to jest stabilniejszy na Twojej konfiguracji sprzetowej.Nijak ma sie to do ogolu.
Cytat:

Napisany przez rosol
Przez pol roku moge sie cieszyc z dzialania legalnego systemu [a nie jak pewnie wieksza czesc forumowiczow jedzie na pirackim XP-ku] a po okresie 6 miesiecy robie kopie ustawien i wszystkich dokumentow i znowu instaluje na pol roku ...

I w tym momencie. Przynajmniej z moralnego punktu widzenia. Takze posiadasz system "piracki"
A nawet jesli bylby taki legalny to jestem ciekawy ile takich nielegalnych rzeczy mozna by bylo u Ciebie znalezc. Co podwazalo by sens instalacji takiegoz systemu.

rosol 02.01.2005 20:37

Win2003 ma w nazwie serwer bo zawiera rowniez uslugi sieciowe (sa one powylaczane bo nie w kazdym serwerze sa one potrzebne) i skoro jest sie poczatkujacym uzytkownikiem komputera lepiej ich nie instalowac.

Win2003 mam zainstalowany dlatego, ze jest to system stabilniejszy od XP, mam nad nim jakby wieksza kontrole, a poza tym jest to system darmowy. Przez pol roku moge sie cieszyc z dzialania legalnego systemu [a nie jak pewnie wieksza czesc forumowiczow jedzie na pirackim XP-ku] a po okresie 6 miesiecy robie kopie ustawien i wszystkich dokumentow i znowu instaluje na pol roku ...

pawelblu 02.01.2005 19:59

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
może to będzie teraz wypowiedź prostaka, ale...
zwałe mam dosłownie z Twojej wypowiedzi, pieje z tego ^_^ ^_^
Przeczytaj sobie opinie używkowników chociażby tego forum. Choć sam nie wierze, że ich nie czytałeś bo długo już jesteś na forum.
Jakbyś to na złość napisał.

Podstawowa sprawa - użycie pamięci/procesora. Zainstaluj sobie win 2003 i win XP na słabszym kompie. Zobaczysz zasadniczą różnice.
Ja z moim Celeronem 566 zasadniczo dziękuję XP, a win 2003 zapewnia mi to samo co XP, a nawet więcej przy mniejszym wykorzystaniu zasobów.

Nie bój się i tak XP będzie/jest najpopularniejszym systemem.

Czyli to sie zgadza z druga czescia mojej wypowiedzi ze 'Serwer' to jest z nazwy, a nie z dzialania, skoro zuzywa mniej pamieci i ma wiekszosc uslug powylaczanych. To tak samo jakby zwyklego Mandrake nazwac Serwer i rozprowadzac pod ta wlasnie nazwa.

A dyskusji na temat roznic miedzy 2003 Server a XP narazie nie czytalem bo mnie to poki co nie interesuje - nie mam zamiaru zmieniac systemu na zadnym kompie. Wiem tylko ze jak sie na produkcie pisze 'Server' i to jeszcze jako czesc nazwy produktu, to z zasady nie powinien to byc produkt skierowany do szarego usera - klienta sieci. W ten sposob wprowadza sie zamet, bo taki zwykly uzytkownik widzac ze ma system 'Server' moze wpasc na pomyl zainstalowania sobie serwera www, serwera poczty no i obowiazkowo serwer FTP zeby mogl sciagac, surfowac i odbierac poczte i zeby jego oprogramowanie bylo kompatybilne z systemem 'Server'. Oczywiscie jest to przyklad skrajny, ale rowniez jest to paranoja, nazywac cos serwerem skoro docelowo (czyli pewnie tak dla 80% odbiorcow, luzno szacujac - od dolu oczywiscie) ma to byc system i oprogramowanie klienckie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:54.