![]() |
Zdaję sobie sprawę że takie coś mi nie powie jednoznacznie czy procesor jest sprawny czy nie. Mam dwa durony 1.3, które chciałbym sprawdzić, jednak nie mam zamiaru ich testować w swoim komputerze w obawie o płytę główną. A o możliwości sprawdzenia takich procesorów za pomocą miernika wyczytałem u samego producenta, więc można chyba mu częściowo zaufać. Po takim sprawdzeniu nie będę raczej wiedział czy procek jest sprawny, ale będę miał pewność, że nie uszkodzi mi płyty głównej.
|
Fajny temat Sprawdzanie uszkodzonych procesorów AMD omomierzem.... bo tych nieuszkodzonych bym nie sprawdzał.
Omomierzem nie da się sprawdzić elementów znajdujących się w układzie a sam procesor składa się z durzej ilości elementów tranzystorów itp... (niestety niejesteś w stanie każdego z osobna sprawdzić) Procesory mają zasilanie z rzędu 3.3V i mniej a niektóre omomierze dają nawet większe napięcie |
No właśnie... wszystko byłoby fajnie gdybym wiedział JAK i GDZIE to sprawdzić :D
|
Jako elektryk (za dychę) wydaje mi się, że omomierzem procka raczej nie uszkodzisz, łyka on całkiem spore prądy (mierzone w kilkunastu/kilkudziesięciu amperach) i jakoś wesoło sobie pracuje... No ale jeszcze się ucze i fachowcem nie jestem więc mylić się moge tak jak każdy człowiek :)
I na koniec: nie próbujcie tego w domu :) |
ja bym mial obawy, opor mierzy sie przyplywajacym pradem, a jak trafisz na jakis delkiatny element...
tak samo nie powinno sie podchodzic do kompa w elektryzujacych rzeczach, zanim wsadzisz rece do srodka to trzeba sie zlapac czagos na chwile (np obudowy, kaloryfera) |
Sprawdzanie uszkodzonych procesorów AMD omomierzem....
Jak sprawdzić za pomocą omomierza, czy procesor AMD jest spalony? Kiedyś czytałem o tym w artykule pdf ze strony AMD, ale teraz za nic nie potrafię tego znaleźć - a sposób jest prosty, wystarczy ponoć sprawdzić czy jest przejście chyba między jakimiś pinami albo mostkami na laminacie.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:35. |