![]() |
Jaki program: NGhost 9, TImage 8 czy PHDM ?
Witam
Chcialem zapytac o najlepszy i nabradziej przyjazny program do zrobienia obrazu partycji. Chodzi o system XP oraz dysk NTFS. Przy wyborze najlepiej kierowac sie: - prostota oblsugi - mozliwosc tworzenia obrazu z poziomu windows - proste tworzenie plyty bootowalnej - proste odtwarzanie obrazu z plyty lub dysku Sa 3 programy do tego celu. 1. Norton Ghost 9-ale slyszalem ze w nowej wersji sa jakies problemy z tworzniem plyty, ze jest inny format obrazu. Tak apropo czy wersja Ghosta 2003 obsluguje NTFS ?????????? 2. Acronis True Image 7 lub 8. 3. Paragon Hard Disk Manager 5.6 - tego uzywam ostatnio,ale nie zawsze prosi mnie o restart kompa i robi mi obraz bez restartu. Niby jest bez problemow, ale mam obawy czy pozniej nie okaze sie ze jest cos skopane. Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz w tej kwestii. Jesli tez ktos podalby link do opisu tworzenia obrazu w True image ;-) Pozdrawaim |
Cytat:
|
@Patrix uzywam go. Oczywiscie wersji trial ;) Program jest bardzo latwy w obsludze, pod winda mozna dokonac backupu partycji jak i jej pozniejszego przywrocenia. Oczywiscie jak przywracamy kopie partycji systemowej to trzeba bootowac kompa z plytki.
Pozatym program jest bardzo szybki. wiec polecam ;) W najnowszym CHIPie bylo porownanie kilku programow do robienia obrazkow partycji i dysku. Pozdro |
True Image ;)
|
mój prywatny ranking:
1.True Image 8.0 corporate 2.True Image 8.0 home 3.Ghost 2003 4.Ghost 8.0 broń Boże Ghost 9.0 czy Drive Image 7.0 porażka na całej linii tu jest instrukcja w pdf-ie do True Image http://www.acronis.arpex.pl/products...php?s=download ghost 2003 obsługuje NTFS |
czy wie ktos czy obsluguja one dyski SATA ????
|
Bezapelacyjnie TrueImage Corporate Workstation 8.0
|
Ilość załączników: 1
w styczniowym numerze Chipa wygrał TrueImage 8.0
|
Ja ostatnio się woziłem z notebookami IBMa - Ghost 8.0 poległ (system nie chciał wstać po odzyskaniu - kwestia ukrytej partycji serwisowej i softu w MBR). 9.0 poradził sobie bez pudła.
Do tego te notebooki nie mają flopka - w 8.0 nie udało mi się zrobić płyty bootowalnej (a potrzebowałem, żeby było trudniej, z obsługą USB bo na zewnętrznym dysku tak podpiętym były robione backupy). Generalnie, wbrew opiniom przeczytanym na tym forum, Ghost 9.0 jak dla mnie to znaczący postęp w porównaniu do 8.0. |
Cytat:
|
tu możesz kupić polską wersję
http://www.acronis.arpex.pl/products/trueimage.php a tu jest anglojęzyczna wersja retail i tylko pozostaje zakupić seriala :cool: http://download.acronis.com/trueimage8.0_s_en.exe |
Cytat:
|
zrobić możesz, ale go nie postawisz, bo cóż by to było za demo :) 8 )
|
ja mam wersję demo ze strony acronisa i właśnie nie robi mi obrazków na hdd
|
Dobra i ja wreszcie przetestowałem Trueimage 8 i oto efekty:
System zaraz po zainstalowaniu (goły XP SP2) Trueimage czas 4 minuty 20 sekund i plik o pojemności 658 334 przy największej kompresji Ghost 2003 czas 2 minuty 37 sekund i plik o pojemności 693 618 przy największej kompresji Ghost ma 3 stopnie tj. bez kompresji ,średnia i max, natomiast true image ma 4 stopnie i jest łatwiejszy w obsłudze i ładniejszy :) Nie wiem jak sie ma kompresja max w jednym i w drugim ale czas przemawia jednak za Ghostem 2003 a pojemność za true image to tyle - jak było u was ? ps. Zetoxa dzięki za pomoc |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:53. |