![]() |
Lite-On LTR-52327S zawiesza XP-ka do bluescreen'u podczas nagrywania
Witam!
Nagrywarka Lite-On LTR-52327S podczas nagrywania zawiesza XP-ka do bluescreen'u (krytyczne zatrzymanie, ktore uszkadza mi system). Pod Win 98 bufor nagrywarki i uzycie bufora skacza jak zwariowane przy predkosci powyzej 16x,a przy nizszej predkosci skacze tylko bufor nagrywarki co w rezultacie daje zapis nie do odczytu. Mam wlaczone DMA pod win 98 (pod xp niewiem gdzie sie to wlacza), firmware QSOE5A, niewiem czy jest to wypalara z epromem czy nie, ale chyba tak, podlaczona jest na secondary master. Wszystko bylo dobrze pod win 2000 i 98. Jak sflashowalem i zmienilem systen na xp sa problemy. Prosze o pomoc |
DMA w xp - właściwości mojego kompa > sprzęt > menedżer urządzeń > Kontrolery IDE/ATA/ATAPI > podstawowy kanał > ustawienia zaawansowane > DMA jeżeli dostępne, wpisz nagoogle treść blue screena to powinieneś się czegos dowiedzieć, sprawdz tasiemki
|
Lite-On LTR-52327S DMA Wlaczone i jeszcze szybcie sie zawiesza
Tasmy sa spoko. Pomozcie mi bo jestem zalamany :smutny:
|
To sprawdz co oznacza twój blue screen, powinno to Cię nakierować :)
|
Za kazdym razem jest cos innego np.: PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA, IRQC_NOT_LESS_OR_EQUAL, itp. To jest jakis konflikt sprzetowy. Niewiem czy to mozliwe, zeby stara plyta ECS K7VZA ze swoim starym biosem kolidowala z nowym firmwarem nagrywarki. Moze wgrac nowy bios na plyte?, ale z drugiej strony bardzo potrzebuje kompa i nie moge sobie pozwolic na uszkodzenie plyty a moze nawet calego sprzetu mimo, ze juz jest dosc stary.
|
:buu: POMOCY !!!
|
ECS ...to płyty bardzo problemowe szczególnie z WindowsXP ;)
zrób update biosa płyty. winą mogą być także pamięci, sprawdż na innych. |
Dzieki Maciej
Update plyty pomogl. :) |
ale overburning nie dziala :(
|
mam ten sam problem co ty ! ale jak nagrywarka jest na primary slave to nagrywa idealnie - tasmy sprawdzone ,dma i all ok !!! a na drugim kanale nawet jak podpiolem tam drugi dysk to przykopiowaniu wywalal sie komp ((
mam plyte Shuttle Ak12 bios chyba najnowszy dla tej plyty ak12s020 (ale na tym biosie kiedys nagrywanie bylo ok) dlatego to mnie bardzo dziwi - czyżby płyta padła ??? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:13. |