![]() |
Problem z plikami audio
Witam,
Posiadam nagrywarke LG (combo). Od pewnego czasu nagrywa pliki audio z bledami. Po wlozeniu plyty do sprzetu audio przeskakuje po kilu minutach odtwarzania, chwilowo przestaje i znowu. Ma to miejsce przy zgrywaniu z mp3 jak i przy kopii CD. Kiedy nagrywam na CD grafike, film nie mam problemow z odtwarzaniem. Oprogramowanie Nero. Co moze byc przyczyna? pozdr Pawel |
To typowy objaw zbyt dużej prędkości przy nagrywaniu. Wypalaj płytki audio z prędkością x8 (max x16) powinno być OK. Jeśli to nic nie da sprawdz płytkę innej firmy.
|
miałem kiedyś ten problem. u mnie rozwiązaniem okazało sie przestawienie w nero metody zapisu z "disk at once" na "track at once". niby oczywiste a nie wiedziałem. no i prędkość nie większa jak 6 x
|
z tego co pamietam nagrywam na 16. jeszcze sprawdze.
i dlaczego to wystapilo dopiero po kilkunastu miesiacach uzywania nagrywaki? wczesniej nie bylo problemow nawet prz x32 dzieki Pawel |
Cytat:
Ogólnie polecam aby dane nagrywały się w trybie CLV, wtedy im dalej końca płytki nie zwiększa się prędkość nagrywania (co może powodować problemy w odczycie). Dla większości napędów maksymalną prędkość w tym trybie to x16. Naturalnie można sobie nagrywać wolniej ale już dawno nie trafiłem na płytkę, która by źle działała nagrywana na prędkości 16. Zależy to jednak od wielu czynników, więc jak coś nie działa to warto zwolnić. Cytat:
Cytat:
- trafiłeś na płytkę, której nie trawi Twój stacjonarny CD lub nagrywarka, - zabrudzenie lasera w tym lub tym, - fizyczne zużycie lasera CD lub CDRW (starość nie radość) - zanik światła lasera spowodowany przelatującym w pobliżu UFO :D jak już mówiłem powodów może byc mnóstwo, ale nie ma co wpadać w panikę, tylko spokojnie wszystko sprawdzić ... |
przyznam, ze nie wiem co to ten tryb CLV, ale poszukam w Nero (ewentualnie prosze o podpowiedz).
problem przegladam od kilku miesiecy. i probowalem na wielu plytach (kilka juz zmarnowalem) - najczesciej to Hawk lub Platinum. Wczesniej tez zgrywalem na takie i problemow nie bylo. Wykluczam odtwarzacz(sprzet audio) bo bez problemu gra muzyka z plyt zgranych ostatnio na innych kompach. W ostatnim czasie przeinstalowalem Nero, rowniez system. Problem wciaz wystepuje. Moze i zużycie lasere nagrywaki, ale dlaczego problem wystepuje tylko przy plikach audio? Dostosuje sie do Waszych sugestii. Zakupie lepsze CD jakiegos TDK i bede testowal. no i oczywiscie UFO tez biore pod uwage... :) pozdrawiam Paweł |
Cytat:
Cytat:
- nagrać płytę innym softem np.: EAC - świetny program do zgrywania i wypalania audio (http://www.cdrinfo.pl/software/strona.php?page=cdr-eac), lub czymkolwiek innym - widzę, że używasz raczej tańszych płytek, spróbuj więc może wypalić coś na nieco droższych np.: Verbatim czy TDK (chociaż z Platinum też nie powinno być kłopotów) - nagraj płytkę z prędkością nie x16 a x8 jeśli to nie pomoże to czarno to widzę ... możliwe, że napęd odchodzi w niebyt Cytat:
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:48. |