Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   [pomysł] HDD movie recorder (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pomysl-hdd-movie-recorder-45815/)

Wawelski 05.01.2005 15:55

Hyba profesjonaliści będą mieli lepsze, tańsze, cichsze i ładniejsze rozwiązanie. Dedykowany chip kompresujący do mpeg2 lub divx.
Cytat:

How about a standalone DVD recorder that not only knows how to encode to MPEG-2, but also supports DivX? LSI Logic's new DiMeNsion 3 is the first DivX certified single chip DVD recorder that not only plays DivX content, but also records to the DivX format. The chipset can also handle SACD and DVD Audio.
News z doom9

Turboni 04.01.2005 16:56

karte tv kodujaca sprzetowo material do mpeg2 mozna kupic okolo 500 zeta wiec taki procek wystarczy do tego

andrzejj9 04.01.2005 11:08

Cytat:

Napisany przez JacoM
Poza tym takie urzadzenia sa wystarczy poszukac odtwrzacza DVD z HDD , np jakis tam model KISS'a ma wbudowany HDD i kazdy ma funkcje nagrywania z TV

Dokładnie. Z tym, że jeszcze do niedawna to był koszt rzędu 4 tysięcy. Teraz pewnie potaniały, ale swoje raczej dalej kosztują.

JacoM 04.01.2005 02:30

Poza tym takie urzadzenia sa wystarczy poszukac odtwrzacza DVD z HDD , np jakis tam model KISS'a ma wbudowany HDD i kazdy ma funkcje nagrywania z TV

Wawelski 04.01.2005 02:23

To karta ma mieć dekoder, czy koder?
Bo kodowanie _do_ mpeg2 to mają profesjonalne karty i AIW - ceny obydwu rozwiązań są droższe, niż szybki procek.

Generalnie i sprzętu i softu jest do tego sporo. Jak chcesz stacjonarny - to nie ma sensu. Funkcjonalność mniejsza a cena ta sama co PCta.

Posłany 03.01.2005 22:57

Cytat:

Napisany przez adixo
Za słaby procek :nie:

Nie - e :)
Przeciez komp running at Linux && karta z układem kodującym do MPEG-2 w locie :)

adixo 03.01.2005 22:54

Za słaby procek :nie:

Turboni 03.01.2005 22:46

czyli wszystko jasne juz :)

Posłany 03.01.2005 22:45

Cytat:

Napisany przez Turboni
baku jak karta tv ma wbudowany dekoder mpeg2 to proc wystarczy taki bo karta bedzie kodowala obraz

Właśnie miałem to pisać ;]

Bede sobie niedługo karte kupował a może od braciaka kupie starego kompa (celek 400Mhz, bez grafy ;( ) jak to bedzie sie "oplacac" ;] To juz bym mial kompa ;]

bakupl 03.01.2005 22:44

Cytat:

Napisany przez Turboni
baku jak karta tv ma wbudowany dekoder mpeg2 to proc wystarczy taki bo karta bedzie kodowala obraz

O to mi chodziło, może źle się wyraziłem...

Turboni 03.01.2005 22:22

maj3 03.01.2005 22:21

imho
nie da rady do mpeg-2
na takim procu
tak wiec dalsze rozwazania:sciana:

bakupl 03.01.2005 22:18

Cytat:

Napisany przez Posłany
Witam!

Tak sobie mój Ojciec wpadł na pomysł a ja go rozwinąłem... A więc istnieją nagrywarki DVD, magnetowidy do nagrywania filmów z TV... A czy istnieje takie coś co by nagrywało na HDD filmy ;] Moja początkowa wizja to:
-Karta TV z dekoderem MPEG-2
-Słaby komp klasy Intel Celeron ~400Mhz (moze nawet mniej)
-Dysk twardy
-Karta graf. z wyjsciem TV
-Linux

Polegałoby to na tym że, np ustawiasz kiedy chcesz nagrac film, jak w magnetowidzie, komp sie wlacza o danej godzine(lub jesli to nie bedzie do wykonania(bo to od BIOSu zalezy) 5 minut przed nagrywaniem, laduje system, automatycznie loguje i o danej godzinie zaczyna nagrywac film na dysk... A my potem sobie "wybieramy" ten film z listy wyswietlanej na TV i ogladamy z HDD ;]

Oczywiscie w malej obudowie i wogole :)

I mam w związku z tym kilka pytań:
1. Czy można łatwo obsłużyć TV-OUT w Linuxie...
2. Czy Linux obsluguje karty TV
3. Czy linux obsluguje wyswietlacze LCD (te co na Allegro sa na ukladzie HD......)
4. Co o tym myślicie?

Pewnie byś chciał żeby to mało zajmowało... to musi odrazu kompresować, a na takie coś taki procek nie styknie...i jak chcesz dźwięk to .. hmm.. karta dźwiękowa ;)

Bez kompresji to z 20 gb jeden film :) Chyba że karta TV ma odrazu taki kodeczek :D

Posłany 03.01.2005 22:15

[pomysł] HDD movie recorder

Witam!

Tak sobie mój Ojciec wpadł na pomysł a ja go rozwinąłem... A więc istnieją nagrywarki DVD, magnetowidy do nagrywania filmów z TV... A czy istnieje takie coś co by nagrywało na HDD filmy ;] Moja początkowa wizja to:
-Karta TV z dekoderem MPEG-2
-Słaby komp klasy Intel Celeron ~400Mhz (moze nawet mniej)
-Dysk twardy
-Karta graf. z wyjsciem TV
-Linux

Polegałoby to na tym że, np ustawiasz kiedy chcesz nagrac film, jak w magnetowidzie, komp sie wlacza o danej godzine(lub jesli to nie bedzie do wykonania(bo to od BIOSu zalezy) 5 minut przed nagrywaniem, laduje system, automatycznie loguje i o danej godzinie zaczyna nagrywac film na dysk... A my potem sobie "wybieramy" ten film z listy wyswietlanej na TV i ogladamy z HDD ;]

Oczywiscie w malej obudowie i wogole :)

I mam w związku z tym kilka pytań:
1. Czy można łatwo obsłużyć TV-OUT w Linuxie...
2. Czy Linux obsluguje karty TV
3. Czy linux obsluguje wyswietlacze LCD (te co na Allegro sa na ukladzie HD......)
4. Co o tym myślicie?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:53.