Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Czy można nagrać płytę DVD DL na nagrywarce DVD nie DL? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/czy-mozna-nagrac-plyte-dvd-dl-nagrywarce-dvd-nie-dl-45839/)

swietne 04.01.2005 11:35

Czy można nagrać płytę DVD DL na nagrywarce DVD nie DL?

Chodzi o to, czy mając stary typ nagrywarki DVD, która nie obsługuje formatu Dual Layer, można nagrać płytę DL przynajmniej na jednej warstwie, czy ktoś robił taką próbę?

icemac 04.01.2005 11:46

podstawowe pytanie

czy nagrywarka rozpozna ci ta plytke ??

moim zdaniem NIE

swietne 04.01.2005 13:11

Tego właśnie nie wiem, choć też mam wątpliwości czy rozpozna. Z technicznego punktu widzenia, teoretycznie jest szansa, skoro na zwykłej płycie DVD zapisuje na wewnętrznej warstwie, więc dlaczego nie może wykonać takiego zapisu na płycie DL ale właśnie tylko na wewnętrznej warstwie.
Może ktoś próbował i napisze mi o tym.

Bartez 04.01.2005 13:48

Cytat:

Napisany przez swietne
Tego właśnie nie wiem, choć też mam wątpliwości czy rozpozna. Z technicznego punktu widzenia, teoretycznie jest szansa, skoro na zwykłej płycie DVD zapisuje na wewnętrznej warstwie, więc dlaczego nie może wykonać takiego zapisu na płycie DL ale właśnie tylko na wewnętrznej warstwie.

Nie działa. Nagrywarka bez DL nawet nie tknie takiej płytki. Próbowałem :)

imola 04.01.2005 15:12

Cytat:

Napisany przez swietne

A po co psuć płytkę DL, żeby nagrać tylko jedną warsywę, z ciekawości pytam.
Szkoda płyty, szkoda kasy, chyba że to takie doświadczenie naukowe.
Tak jak pisał Bartez, nagrywarka nie rozpozna nośnika i będzie wołać o inną płytę.

Turboni 04.01.2005 15:33

Cytat:

Napisany przez Bartez
Nie działa. Nagrywarka bez DL nawet nie tknie takiej płytki. Próbowałem :)

@bartez a mi lykal bez zajakniecia (rozpoznaje) litek 812 i dvd-rom lg tez lyka dl bez zajakniecia :>

wiec sadze ze powinien lytkac dl do szczytania

imola 04.01.2005 15:58

Cytat:

Napisany przez Turboni
@bartez a mi lykal bez zajakniecia (rozpoznaje) litek 812 i dvd-rom lg tez lyka dl bez zajakniecia :>

wiec sadze ze powinien lytkac dl do szczytania

Odczytać to powinien, łaski nie robi, ale koledze chodzi o nagranie tylko jednej warstwy na płycie dwuwarstwowej na nagrywarce bez DL. Po co ??? Nie wiem, ale bardzo bym chciał wiedzieć

Turboni 04.01.2005 16:02

kolega troche nie jasno opisal co chce zrobic i mozna to roznie zinterpretowac :)

swietne 07.01.2005 12:11

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi, oczywiście chodziło o eksperyment, bo zgadzam się, że szkoda płyty. Wniosek wyciągam taki, że starszy typ nagrywarki DVD bez nagrywania na DL w ogóle nie zobaczy płyty DL i nie da się na niej nagrać.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:49.