Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   fizyka ;/ po raz kolejny (https://forum.cdrinfo.pl/f5/fizyka-po-raz-kolejny-45851/)

sayan 04.01.2005 16:18

fizyka ;/ po raz kolejny

Witam !
No wielu z was pewnie po polibudzie, wiec jak zawsze licze ze u was znajde pomoc.

No wiec zadania sa na poziomie 1 klasy lo, prosze o wytłumaczenie, bo 3 miesiące olewalem fizyke .. a jutro ide na poprawe i trzeba coś umiec.

no wiec

1. na jaką wysokosc doleci piłka kopnieta pod kątem 60 stopni do poziomu z predkością 40 m/s

2. ile niutonów wskaże umieszczona w windzie waga sprezynowa na której zawieszono cialo o masie 10kg gdy winda porusza w sie w góre z przyspieszeniem 1/5 g

3. do wprowadzenia w ruch ciala o masie 100g należy użyc siły 0,1 N. oblicz współczynnik tarcia statycznego.

wiecej dopisze jak cos znajde ;/

epol 04.01.2005 17:38

Zad. 2.
F=m*g
g~10
F=10*1/5g=10*2=20 [N]

Reszte postaram sie napisac pozniej, bo nie jestem ich pewny. Musze je sprawdzic.

michal_zb 04.01.2005 18:19

w zadanku 3 wyszło mi 0,1 ale chyba coś pokręciłem :/
poczekam na odpowiedzi mądrzejszych :)

pawelblu 04.01.2005 19:49

Zad. 2.
F=m*g
g~10
F=10*(1+1/5)g=10*12=120 [N]

Joe_Doe 04.01.2005 19:51

Cytat:

Napisany przez epol
Zad. 2.
F=m*g
g~10
F=10*1/5g=10*2=20 [N]

Ja bym sie klocil...
Wzor, ktory podales okresla sile F dzialajaca na cialo o masie m przy "ziemskim" przyspieszaniu g=9.81... ~10
Tymczasem... winda porusza sie w gora z przespieszaniem a=1/5g.
Zatem:
F=m*(g+a)
F=10*10.2=102[N]

Jesli sie myle to nie bijcie. :bicz:

Predi 04.01.2005 19:55

zad 1:
hmax= (v * sin^2x)/2g ( wysokosc max jest rowna predkosc razy sinus kwadrat kata) przez 2g

pawelblu 04.01.2005 19:55

Zad 1. Chyba 60 m.

trzeba uzyc

s= -1/2 * g * t^2 + V * t

postawiamy, liczymy pochodna, okazuje sie ze pochodna zeruje sie dla t = 2 sqrt (3) i liczymy wartosc s dla tego argumentu.

michal_zb 04.01.2005 21:53

@sayan, masz kilka możliwych wersji drugiego zadania... wybierz na oko najbardziej prawdopodobną :D Ja bym strzelał na 102[N] :)

P.S.
spytam się kogoś i może będziesz miał czwartą wersję :D

pawelblu 04.01.2005 23:15

Cytat:

Napisany przez michal_zb
@sayan, masz kilka możliwych wersji drugiego zadania... wybierz na oko najbardziej prawdopodobną :D Ja bym strzelał na 102[N] :)

P.S.
spytam się kogoś i może będziesz miał czwartą wersję :D

W wersji 102 jest dosc trywialny blad...

(g + a) przy a = 1/5 g wynosi

6/5g czyli 12.0 a nie 10.2

Druss 04.01.2005 23:37

Epol dobrze napisal, waga bedzie wskazywala cieżar ciała Q=20N. Do kazdego zadania rysujcie rysunek i potem piszcie. Jak dane jest a=1/5g to co wy jeszcze kombinujecie z dodawaniem g.

W Zad.3. klania sie znajomosc statyki, w statyce chodzi o to zeby dzialajace sily na to cialo sie znosily tak aby pozostalo ono w miejscu. Czyli bedzie -T+F=0 . T=ugm (u - mi nie mam na klawiaturze tego znaku powinien wygladac jak mikro). Po przeksztalceniach i obliczeniu wyjdzie u=0,1. T - tarcie , u - wspolczynnik tarcia.

W Zad.1. chodzi o rzut ukosny. Oszczedze wam wyprowadzenia wzorow, dla chetnych prosze sobie poszukac. Wysokosc poczatkowa jest H=0 wiec odpada nam ten czlon bo kopiemy pile z ziemi. wzor do obliczenia Hmax = v^2sin^2alfa/2g . Po podstawieniu pila wzniesie sie na Hmax=60m.

Predi 05.01.2005 01:45

Cytat:

Napisany przez Druss
Hmax = v^2sin^2alfa/2g

jakby co to ten wzor napisalem poprawnie wyzej ;) pomyliles troche chyba z zasiegiem s=(v^2 * sin^2 x) / g

Druss 05.01.2005 12:43

Cytat:

Napisany przez Predi
jakby co to ten wzor napisalem poprawnie wyzej ;) pomyliles troche chyba z zasiegiem s=(v^2 * sin^2 x) / g

Nie napewno dobrze napisalem, wyprowadz sobie dokladnie z skladowej x i y, potem pozbadz sie czasu t. Musi byc v poczatkowe do kwadratu. Na zasieg wzor jest postaci z= v^2sin2alfa/g . Wyprowadz dokladnie wzory predi lepiej ci wtedy w glowie sie utrwali jak to dziala :)

pawelblu 05.01.2005 14:03

Cytat:

Napisany przez Druss
Epol dobrze napisal, waga bedzie wskazywala cieżar ciała Q=20N. Do kazdego zadania rysujcie rysunek i potem piszcie. Jak dane jest a=1/5g to co wy jeszcze kombinujecie z dodawaniem g.

Dokladnie - trzeba rozrysowac i wtedy sie widzi ze trzeba to dodac bo przyspieszenie jest wartoscia WEKTOROWA. Tak wiec na cialo w windzie dziala przyspieszenie zwiazane z przyspieszeniem ziemskim [plus] przyspieszenie zwiazane z przyspieszeniem windy z przeciwnym znakiem (wynika to z sily nacisku na podloge ktora rownowazy sile nacisku "prouszajacej sie z przyspieszeniem podlogi" na stopy pasazera).

Prosty przyklad - jak jedziesz winda bez przyspieszenia (a=0) to wazysz 0 (w sensie ciezaru) czy m*g ??

A jak winda porusza sie w dol to waga ma wartosc ujemna czy po prostu jest o tyle mniejsza od wagi zwyklej ??

Cytat:

Napisany przez Predi

To jakim cudem tobie "poprawnie" wychodzi przuniecie w sekundach a drussowi "niepoprawnie" w metrach ??

Predi 05.01.2005 14:04

hehe lol, :D rozbawiles mnie bo ja tych wzorow nie wyprowadzielm tylko zywcem z ksiazki :D (konkretnie jeziorski, kolodka, sieranski - skrypt "wzory i prawa z objasnieniami cz1" str 23

edit: tak to jest jak sie nie chce samemu wyprowadzac..... fakt ma byc tak jak mowicie przy wysokosci max, czyli ymax= (v^2sin^2x)/2g, a co do zasiegu to podajemy przeciez ten sam wzor...... (edit2: ups chyba jednak nie, ten ^ po sinusie to literowka)

ps. i co ja teraz z tym skryptem zrobie? :bicz:

michal_zb 05.01.2005 16:53

Cytat:

Napisany przez Druss
Zad.3. (...) Po przeksztalceniach i obliczeniu wyjdzie u=0,1 (...) u - wspolczynnik tarcia.

czyli w tym zadaniu niczego nie pokręciłem :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:43.