![]() |
Formowanie Akumulatorków NI-MH
...Czy konieczne jest formowanie nowych akumulatorków R6-AA Ni-Mh 2400mAh ?
jeśli tak ,,,to ile razy przeprowadzić proces rozładowania i ładowania? |
Cytat:
używasz, aż padnie i ładujesz 12 godzin... potem już normalnie |
ja trzy razy ładowałem i roładowywałem całkowicie.
Trzymają bardzo dobrze |
no bez przesady ... NiMh nie trzeba 'formowac' posiadaja pamiec ...
przy NiCd trzeba bylo sie pilnowac z ladowaniem dlatego co niektore ladowarki posiadaja funkcje resetowania/zerowania przed ladowaniem - wydluzalo to zywotnosc ogniw btw ... najlepiej do NiMh kupic porzadna ladowarke procesorowa/impulsowa - mikroprocesor mierzy napiecie akumulatorka przed i po impulsie zasilajacym i porownuje te napięcia ... EDIT: baterie LiIon posiadaja pamiec ladowania ... NiMh nie |
ja jestem w trakcie w 4 słuchawkach AEG tylko trzeba wszystkich ganiać bo jak zapiszczy to na ładowarkę :) z doświadczenia wiem, że trzy razy to jest lux a poten co jakiś czas dać zdechnąć i na całą noc (12 godzin jak ktoś wyżej pisał)
|
Cytat:
wszystko prawda ale łopatologicznie podejść nie zaszkodzi. ja mam takie podejście i mam akumulatory w tel. kom. 3 lata (choć po 2 wymieniam aparaty nie licząc rozwałek) |
Cytat:
Ale co do NiMHi - to niezupełnie :nie: NiMH także w końcu padają przy doładowywaniu Tyle, że czas ten jest relatywnie dłuższy w stosunku do Ni-Cd :mruga: Z tego co wiem całkowicie pozbawione efektu pamięci są na pewno ogniwa litowo - jonowe (Li-Ion) Np. TU :czytaj: i TU :czytaj: |
o Vizzard masz racje litowo - jonowe tak nie posiadaja efektu pamieci :)
a reszta to niestety posiada mniejszy lub wiekszy wiec trzeba ostroznie czyli standartowo jak z komorkami |
VIZZARD@ hello fellow ... :D
masz racje ... troche sie zagolopowalem zwracam honor 8 ) baterie litowo jonowe posiadaja pamiec ... |
Cytat:
|
Cytat:
Nikt nie jest nieomylny :mruga: I dlatego między innymi dobrze, że są takie fora :jezyk: :czar: |
Cytat:
ze jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :) |
z tego co czytalem litowo jonowe najelpiej nalodowac do full, potem doladowywac co jakis czas tak, by nie ulegly calkowietemu rozladowaniu, a i nie ladowac zawsze do konca, najlepiej 80%.
no i raz na jakis czas rozladowac i naladowac na full. skad takie info? duzo czytalem o iPodzie, a on ma wlasnie wbudowane lijon, zalecaja wlasnie ladowanie 80% i raz na 3-4t tygodnie rozladowac porzadnie i naladowac na full. czytalem rowniez na "Akademi Baterii" jak znajde stronke to podesle... |
Cytat:
|
Litowo-jonowe mają ale znikomy efekt pamięci, za to litowo-polimerowe juz nie. ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:19. |