Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   "Warrnig" nie do usunięcia (https://forum.cdrinfo.pl/f13/warrnig-nie-usuniecia-45937/)

Salem 05.01.2005 21:02

"Warrnig" nie do usunięcia

Ilość załączników: 2
Witam
Mam oto taki dziwny problem, otóż robie sobie kopie zapasowe swoich filmów DVD. Jak do tej pory obrabiałem je bez większych problemów. Od jakiegoś czasu do takiej obróbki używam DVDReMake-a, całkiem dobry program do usuwania niechcianych rzeczy. Aż tu nagle pojawia mi się "dziwny warrnig", którego nie mogę usunąć, w każdym bądź razie DVDReMaka go nie widzi. Początkowo myślałem, że może ja go przeoczyłem , ale niestety nie.
Spróbowałem, wyciągnąć sam film+napisy w DVD Shrinku i zrobić re-authoring. Niestey po uruchomieniu filmu w playerze, "warrning" jest nadal. Kurde jak to możliwe.... Uruchomiłem VoBratora, przeszukałem wszystkie Vob ID i nic nigdzie nie ma, więc dlaczego po uruchomieniu w playerze "warrning" jest?
Tak łatwo się nie poddaje. Zrobiłem Re-authoring jeszcze raz, tym razem bez żadnych napisów i okazało się, że "warrnig" zniknął. Zrobiłem jeszcze raz, ale już z napisami tyle, że z francuskimi, "warrning" zniknął. Myślę co jest grane...
Doszedłem do wniosku, że ten "warrnig" jest jakoś powiązany z polskimi napisami, tylko jak się go pozbyć, oto jest pytanie?
Zastanawiam się, że możeby jakoś przyciąć początek filmu, ale przyznam się, nie musiałem tego robić wcześnie i nie bardzo wiem jak. Z drugiej strony, jeżeli te napisy są jakoś powiązane z tym "warrningiem" to czy nie będzie póżniej złej synchronizacji.

Jeżeli macie jakieś sugestie to będę wdzięczny

Salem

PS. Załączam te cholerne warrningi, może ktoś się znimi już spotkał :

1stwasp 05.01.2005 21:10

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=41408

tam znajdziesz moją odpowiedź na Twoje pytanie...

Pozdrawiam!

Salem 06.01.2005 15:40

Dzięki za link, kiedyś go nawet czytałem, ale nie pamiętałem. Odpisałbyn już wczoraj ale chciałem wszystko dobrze sprawdzić. Niestety pewnie czgoś nie dopatrzyłem, "warning" jest dalej. Możliwe, że źle wycinam ten nieszczęsny początek (albo wogóle nie wycinam tylko tak mi się zdaje). Rzadko używam Shrinka więc pewnie dlatego. Więc może coś bliżej na temat ustawienia w Shrinku , gdzie dokładnie zaznaczam początek filmu i kończący się warning. Skoro tobie to wychodzi i innym to znak, że ja coś robię nie tak.

Salem

1stwasp 06.01.2005 17:52

Cytat:

Napisany przez Salem
Dzięki za link, kiedyś go nawet czytałem, ale nie pamiętałem. Odpisałbyn już wczoraj ale chciałem wszystko dobrze sprawdzić. Niestety pewnie czgoś nie dopatrzyłem, "warning" jest dalej. Możliwe, że źle wycinam ten nieszczęsny początek (albo wogóle nie wycinam tylko tak mi się zdaje). Rzadko używam Shrinka więc pewnie dlatego. Więc może coś bliżej na temat ustawienia w Shrinku , gdzie dokładnie zaznaczam początek filmu i kończący się warning. Skoro tobie to wychodzi i innym to znak, że ja coś robię nie tak.

Salem

Taaa... Twój film, żeby dobrze wyświetlić taki warning, musi być z początku nieco dłuższy - czyli przez jakieś kilka sekund musi "iść" czarny ekran a dopiero później czołówka...
Tak więc weź DVD Shrinkiem w opcji Reauthor usuń z początku filmu wszystko to co na podglądzie będzie czarnym ekranem, czyli ustaw suwak na początku czołówki tudzież początku właściwego filmu i daj Backup.

Wytnie się wtedy i ten nieszczęsny napis i ten czarny początkowy fragment...

I to w zasadzie będzie na tyle...

Pozdrawiam!

Salem 06.01.2005 18:41

No nie wiem jak w twoim przypadku to zadziałało. Ustawiam na początki czołówki, a i tak po Backup-ie mam dalej te warning. Spróbowałem też też ustawić suwak w połowie filmu, żeby sprawdzić co się stanie. Niestety zamiast połowy filmu i tam zrzuca mi cały. Więc hmm... tracę pomysły.
Tak sie zastanawiam ten warning prawdopodobnie jest w polskich napisach i pożniej jest nakładnany na początek w momencie kiedy jest czarny obraz. Być może wystarczy wyciągnąć jakimś softem te napisy i wyciąć początem tam gdzie jest to "ostrzeżenie" i wrzucić zpowrotem. Tylko musze poszukac jakiegoś softu do tego.

1stwasp 06.01.2005 18:55

Cytat:

Napisany przez Salem
No nie wiem jak w twoim przypadku to zadziałało. Ustawiam na początki czołówki, a i tak po Backup-ie mam dalej te warning. Spróbowałem też też ustawić suwak w połowie filmu, żeby sprawdzić co się stanie. Niestety zamiast połowy filmu i tam zrzuca mi cały. Więc hmm... tracę pomysły.

To dziwne - chyba u Ciebie nie działa DVDShrink w ogóle...
Ale po kolei:

Otwierasz Shrinka
Wczytuje się film
Naciskasz Reauthor
Przeciągasz title z filmem do lewego okienka
Naciskasz takie 2 strzałki u góry w lewym oknie
i pojawia się okienko Set Start/End Frames
W górnej części okinka łapiesz za suwak i przesuwasz go w prawo usuwając początek (dokładniej możesz doregulować lewą i prawą strzałką z klawiatury)
po tym naciskasz OK
i Backup w głównym oknie
MUSI WYCIĄĆ!!
NIE MA SIŁY!!

Cytat:

Napisany przez Salem
Tak sie zastanawiam ten warning prawdopodobnie jest w polskich napisach i pożniej jest nakładnany na początek w momencie kiedy jest czarny obraz. Być może wystarczy wyciągnąć jakimś softem te napisy i wyciąć początem tam gdzie jest to "ostrzeżenie" i wrzucić zpowrotem. Tylko musze poszukac jakiegoś softu do tego.

Tak jest na pewno!! O tym piszemy...
Możesz wyciąć te napisy, np. wykorzystując ten sposób,
potem w pliku sst wyciąć te 2 mapy bitowe i zmuksować ponownie, ale to trochę strzelanie do muchy z armaty :)

Pozdrawiam!!

Salem 06.01.2005 19:17

Cytat:

Napisany przez 1stwasp
MUSI WYCIĄĆ!!
NIE MA SIŁY!!

No tak człowiek całe życie się uczy, wycieło, wycieło.
Ja cały czas ustawiałem suwak na podglądzie na dole z lewej strony, zamiast te strzałki u góry.
Przynajmniej czegoś nowego dowiedziałem się do Shrinku.
Jest jeszcze jedna sprawa. Czasami zostawiam menu. Rozumię, że i w tym przypadku modę się posłużyć Twoją gdyby wystąpiłu podobne waringi?

Dzięki
Salem

PIOTR34 06.01.2005 19:30

Tu masz opis jak usunąć fragment filmu za pomocą DVDShrink'a http://www.nrg.to/robs/guides/cut/index.htm lub ten http://www.nrg.to/robs/guides/skip/index.htm

Salem 06.01.2005 19:41

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
Tu masz opis jak usunąć fragment filmu za pomocą DVDShrink'a http://www.nrg.to/robs/guides/cut/index.htm lub ten http://www.nrg.to/robs/guides/skip/index.htm

Dzięki za linki

1stwasp 06.01.2005 19:43

Cytat:

Napisany przez Salem
...Czasami zostawiam menu. Rozumię, że i w tym przypadku modę się posłużyć Twoją gdyby wystąpiłu podobne waringi?

niestety nie :(... działanie na filmie z menu i ingerencja w film, który jest z tym menu powiązany przeważnie kończy się tym, że coś przestaje działać a czasami wszystko...

Wtedy to już jest "większa fantazja" ocierająca się o reauthoring... niestety...

Ciesze się, że się udało wyciąć warningi...

Pozdrawiam!!

Salem 06.01.2005 20:12

Cytat:

Napisany przez 1stwasp
niestety nie ... działanie na filmie z menu i ingerencja w film, który jest z tym menu powiązany przeważnie kończy się tym, że coś przestaje działać a czasami wszystko...

Wtedy to już jest "większa fantazja" ocierająca się o reauthoring... niestety...

No coż zobaczymy jak się zderzę z tym problem. Co raz częściej dochdzę do wniosku, że wiele rzeczy jest możliwe tylko kwestia wiedzy i doświadczenia.

Dzięki za pomoc
Salem

Salem 11.02.2005 14:15

Cytat:

Napisany przez Salem
No coż zobaczymy jak się zderzę z tym problem. Co raz częściej dochdzę do wniosku, że wiele rzeczy jest możliwe tylko kwestia wiedzy i doświadczenia.

Dzięki za pomoc
Salem

No i właśnie zderzyłem się z tym problemem. Na początku filmu występuje te warrning. Jest on chyba częścią polskich napisów. Jeżeli ktoś usuwał tego typu warrning niech da znać jak to robił. Ze swojej strony będę próbował, ale może wcześniej ktoś mnie naprowadzi na rozwiązanie tego problemu.

Z góry dzięki za wszystkie porady

Salem

1stwasp 11.02.2005 14:20

Cytat:

Napisany przez Salem
No i właśnie zderzyłem się z tym problemem. Na początku filmu występuje te warrning. Jest on chyba częścią polskich napisów. Jeżeli ktoś usuwał tego typu warrning niech da znać jak to robił. Ze swojej strony będę próbował, ale może wcześniej ktoś mnie naprowadzi na rozwiązanie tego problemu.

Z góry dzięki za wszystkie porady

Salem

Przepraszam, za moze głupie pytanie, ale czy w tym poście nie ma przypadkiem odpowiedzi jak to zrobić... :)

Pozdrawiam!

Salem 11.02.2005 15:22

Cytat:

Napisany przez Salem
Jest jeszcze jedna sprawa. Czasami zostawiam menu. Rozumię, że i w tym przypadku modę się posłużyć Twoją gdyby wystąpiłu podobne waringi?

Chodziło mi o to.

Cytat:

Napisany przez 1stwasp
niestety nie ... działanie na filmie z menu i ingerencja w film, który jest z tym menu powiązany przeważnie kończy się tym, że coś przestaje działać a czasami wszystko...

To była twoja odpowiedź.

Chodzi o to, że chcę zostawić menu wraz z filmem, a występuje warrning na początku, który jest częścią składową polskich napisów. Prawdopodobnie trzeba wyciągnąć napisy, wyciąć początkowy fragnent i wrzucić powtórnie. Pytanie, czy ktoś robił już takie coś z podobnym warrningiem?
Teraz chyba jaśniej.
Salem

ideJ 10.03.2005 14:12

Cytat:

Napisany przez 1stwasp
niestety nie :(... działanie na filmie z menu i ingerencja w film, który jest z tym menu powiązany przeważnie kończy się tym, że coś przestaje działać a czasami wszystko...

1stwasp nie strasz ^_^ W pewnych sytuacjach może się to co najwyżej skończyć wadliwym działaniem wyboru scen. Totalny pad jeszcze mi się nie zdarzył ^_^
Cytat:

No w tym trochę racji jest... czasem trzeba się troszkę namęczyć ^_^

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:08.