![]() |
wszystko sie da
http://www.helpscreen.com.au/index.p...3810606&cid=15 ale moze byc problem z zabootownaiem, wiec http://support.microsoft.com/kb/q223188/ |
Nie ma możliwości zmiany litery partycji bootowalnej :(
|
niestety chlopaki przy raid0 to nie dziala
nie ma nawet takiej mozliwosci zmiany na partycjach d:/system/ czy c:/stuff/ "System Windows nie moze zmodyfikowac litery dysku woluminu systemowego lub rozruchowego." |
Cytat:
po reinstalu dam znac ... bedzie wszystko jasne :D |
mozliwe - wtedy wystarczy zwolnic pierwsza litere jaka ma miec systewmowy i restartnoc kompa
litery sa przypisywane przy kazdym starcie wiec zmieni sam (przechowywnene jako wpis rejestru przypisujacy identyfikator do litery) czyli to co pisal Shuma :) |
Nie zmienisz litery dysku systemowego.
|
Cytat:
Sposób Shuma02 wydaje sie najlepszy. |
tak mozna, wiem bo dzieki pomocy kolegi Nimal'a zrobilem to za sprawa programu Partition Magic. Opisujac proces.... pierw zrobilem dyskietke systemowa, i dyskietke z plikami Partition Magic. Startujesz kompa z dyskietki systemowej, puzniej uruchamiasz PM z drugiej dyskietki... i w PM wybierasz sobie jaka kolwiek opcje chcesz. (Resize, Merge...)
Jak pisalem w pierwszym poscie mialem 25g na system, i reszte (51g) na 'stuff'. Dzieki PM zmniejszylem system na 10g i powiekszylem 'stuff' do 66g. Wszystko to bez formatowania... no i jesli mi sie udalo, komus kto nie lubi sie bawic z dyskami bo juz swoje zepsulem... to kazdemu sie pewnie uda hehe. Jeszcze raz Wielkie Dzieki ida ku Nimal'owi... PS. Nie specjalnie kumam o co chodzi z partycja na 'pliki wymienne'. Czytalem cos o tym w ...benchmark.pl ale dalej pustka... o co w tym chodzi ? No i czy jest to az tak potrzebne lub czy faktycznie poprawia to sprawnosc systemu? ...nigdy tego nie mialem. |
zarzadzanie dyskami/zmien litere dysku
zreszta litera jest i tak tylko wpisem w rejestrze i nie ma znaczenia dla danych czy kolejnosci partycji czy czegokolwiek litery sa przyznawane przy kazdym uruchomieniu systemu jesli nie maja odpowiednich wpisow wiec pomysl shumy na 99% zadziala :) mozna tez odrazu recznie zmienic w zarzadzniu dyskami (dla zamiany dwoch dyskow literami ronisz trzy operacje - c -> cokolwiek, d -> c, cokolwiek ->d , ale tyle to pewnie sam wymysliles :) nie da sie tak zrobic zeby zapisac jakos to przed reinstalka i po reinstallce zeby odrazu tak bylo - winda ma swoje priorytety w przyznawaniu liter (jasno okreslone, kiedys czytlaem, ale to na pewno nie wiedza przydatna zeby ja pamietac ;p ) troque - tylko partycje niesystemowe klikasz prawym na moj komputer i masz zarzadznei dyskami jak chcesz grzebac we wszystkich partycjach to w przypadku partycji nie LBA (ponize 137GB) mozesz uzyc dosowej wersji PM8, w przypadku wiekszych oprogramowania firmy acronis |
slyszalem że można podzielić lub zjednać patrycje bez ponownego instalowanie windy i to że to można zrobić w winXP czy to przwda i jak to można zrobić powiedzcie proszę
|
tez mi sie cos takiego wczoraj przy instalacji stalo; a tu jest co zrobilem po czym wszystko wrocilo do normy.
zmienilem litere 'stuff' na co kolwiek innego byle by nie C: po restarcie kompa system sie sam nazwal C:, i teraz sobie zmieniasz 'stuff' na jaka kolwiek litere chcesz... tak przynajmniej sie stalo u mnie wczoraj... |
to ja sie podepne pod dyskusje ....
problem - moze ktos zna rozwiazanie: byl sobie system XP na raid0 c:/system/ i d:/stuff/ po przeinstalowaniu zastajemy d:/system/ i c:/stuff/ czym zmienic litere dysku boot'ujacego w WinXP ... albo jak przeinstalowac winde by litery przypisane partycjom pozostaly bez zmian |
Ja tam nie uważam aby zabawa w krawca miała jakiś sens. No, chyba, że głeboko ukryty...
U mnie: 160GB system a drugi HDD (80GB) dane. Swap przy 1GB RAMu mnie nie interesuje. 8 ) |
Ja mam 80 podzielona w następujący sposób:
Systemik 3 GB - trochę mało bo windows jak każde stworzonko rosnie bardzo szybko ale ma to również i zalety a mianowicie zmusza do regularnego wyrzucania śmieci i pozostałości po progsach - myślę że ok 5 GB wystarczy. Tylko Programy 10 GB w zupełności wystarcza. Filmy i inne - Reszta zawsze brakuje. ;) @nimal kwadraciki Ci sie nie mieszczą :) |
Piort - przeciez nie chodzi o partycje na dane tylko o partycje na plik wymiany (normalnie w windach jest on na c:, w unixach i pochodnych ma wlasna partycje)
faktycznie fat16 jest najszybszym rodzajem systemu plikow obslugiwanych przez obecne systemy pctowe, z drugiej sterony wykorzystanie pliku wymiany przy obecnych cholendarnych pojemnosciach pamieci instalowanych w kompach jest minimalne najlepszy numer jaki mozna zrobic to przykierowanie pliku wymiany na partycje wirtualna uruchamiana w ramie ;p to jest dopiero predkosc || tylko troche to malo zaczyna miec sensu :D |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:11. |