![]() |
18 Lat... i?
Witam!
Mam takie pytania: Co jest potrzebne do zlozenia wniosku o dowód osobisty i kiedy najwczesniej mozna to zrobic? (Ur. mam pod koniec marca tego roku) To samo z prawem jazdy...kiedy mozna isc na kursy? i co jest potrzebne( Z prawem jazdy mi sie nie spieszy, troche czasu jeszcze musi minac, mimo ze lubie i mozna powiedziec ze potrafie jezdzic to i tak nie wiedzialbym jak sie zachowac we wszystkich sytuacjach na drodze typu posligi i inne - do tego trzeba dorosnac i wiedze zdobyc - takze to pozniej) Mi mówią ze na dowod - miesiac przed urodzinami, inni mowia ze dopiero jak bede mial 18. Z prawem j. mowia ze 3 miechy przed moge na kursy isc... |
Fakt. Jeśli chodzi o prawko to możesz iść na 3 miesiące przed urodzinami. A jeśli chodzi o dowód to ja miałem tak, że złożyłem papiery przed urodzinami (nie pamiętam dokładnie ile) i przy odbiorze dowodu okazało się, że jest on ważny tylko przez 5 lat. Jak złożyłbym papiery po 18 to miałbym na 9 lat :ysz: Wiem, że wcześniej tak nie robili. I czemu takie coś wprowadzili to nie mam zielonego pojęcia, a wiadomo, że jeśli nie wiesz o co chodzi to chodzi o pieniądze.
|
Na dowód wystarczy mieć 30zł... zapamietac pesel, a reszte to się ma w głowie wiec z wypełnieniem formularza nie bedzie problemów. Ja byłem gdzieś miesiąc po 18 a siostra nawet pół roku ;). A z prawkiem to nie wiem.
|
|
Cytat:
Tak, ale tylko za zgodą rodziców. |
Ja teraz robie (właściwie to już kończe) robić prawko. Egzamin można mieć najwcześniej w dniu 18 urodzin, a zapisać się można 3 miesiące wcześniej. Chociaż z tymi zapisami też są troche przekręty, na upartego, jakby się pogadało z kim trzeba to by można było się zapisać nawet 4 miesiące wcześniej, tylko w sumie po co, skoro 3 miesiace to czas w sam raz do spokojnego skonczenia kursu.
|
dowod - wypelniasz nawczesniej w dzien 18 tych urodzin, prawko - mozesz zaczac kurs 3 miechy przed, ale egzamin musi byc juz po 18-stce
|
ale tez nie zapomnij o fotkach :)
|
Cytat:
w koncu kobieta w archiwum musiala sprawdzac |
Cytat:
@Turboni racja jeszcze sa potrzebne fotki ;) |
już za niedługo prawko będzie kosztować około 2000 (oczywiście żeby zrównać z UE i wtedy może się skończy że byle gówniarz jeździ autem z dokumentem).
dowód osobisty do niczego niepotrzebny, może jeżeli nie masz paszportu to do przekraczania granicy. Ostatnio dowiedziałem się że w UK wogóle nie ma dowodów osobistych, to prawda?? |
Cytat:
|
Cytat:
|
A ja mam 15 lat już prawie 16 bo 12.01 mam urodziny :) i idę w przyszłym tygodniu po dowód :D
@Eliasz ty masz przecież 15 (16) lat i już robisz prawko :> |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:12. |