Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Plusy i minusy zew. IP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/plusy-minusy-zew-ip-46098/)

yahol 10.01.2005 23:40

Cytat:

Napisany przez dejmag
Nie jest.
... i wynajmiesz adwokata....

Chyba jestes bardziej Demagogiem niz Dejmagiem :D
Ale ladnie napisales, naprawde.
Wydajesz sie bardzo przejety.
Ale tak naprawde, to w Polsce i w UE, obowiazuja prawa UE i Polskie.
Nie amerykanskie.
Serio.
I warto o tym pamietac.
Nawet piszac o IP.
A szczegolnie o HighID.

Wawelski 10.01.2005 20:38

Zewnętrzne IP nie gwarantuje HighID - ISP zawsze może blokować porty związane z P2P (czy jakiekolwiek inne).
Ale jężeli masz wewnętrzne IP to nie wystarczy, żeby admin nie blokował portów - musi jeszcze przekierować jakiś do usera, żeby tem mógł mieć highID.

Co do Antywira i Firewalla - oczywiście ich nie stosowanie, to jak uprawianie seksu z prostytutką bez zabezpiecznia. Przy zewnętrznym IP na pewno jesteś atakowany (tylu domorosłych hakerów ze skanerami plącze się po sieci, że głowa mała). Dużo mniej zmulony jest komp z dobrym FW niż bez (za to notorycznie odpowiadający na zapytania).

Co do NAV - najbardziej zmulający kompa antywir, jaki miałem.
Co do ZA - najberdziej zasobożerny, zmulający kompa i wieszający połączenie (zwłaszcza przy większej ilości połączeń - co jest niezbędne w P2P) Firewall jakiego miałem. Jedyna zaleta, to prostota konfiguracji.

Polecam nod32 i Kerio (ewentualnie Outpost).

Co do przejmowania odpowiedzialności - niby dlaczego sprzedawca miałby odpowiadać za użycie przez Ciebie narzędzia niezgodnie z prawem (niezależnie od tego, czy masz zewnętrzne czy wewnętrzne IP)??
Czy przyszłoby Ci pozwać do sądu sprzedawcę młotka za to, że ktoś Cię nim uderzył?

dejmag 10.01.2005 13:40

Nie jest.
Czy masz zewnętrzne czy wewnętrzne IP, maile tego typu zawsze trafią do administratora. Podobno (z lektury informacji w sieci) jest to krótka notka że taki a taki użytkownik udostępnił w tym dniu, o tej godzinie chroniony prawami autorskimi plik, program, grę XYZ. Notka zawiera żądanie zaprzestania procederu. Kilka takich notek i ich następstwem może być pozew do sądu, gdyż admin ma obowiązek udostępnienia danych użytkowników łąmiących prawo (kradnących włąsność intelektualną). Tak to się odbywa (podobno) na świecie.
Żali się ? Gdybym był odpowiedzialnym adminem i dostawał kilkadziesiąt maili dziennie od największej organizacji ochrony praw autorskich na świecie to bym się chyba trochę przejął i tego typu informacje przesyłałbym użytkownikom, z prośbą o zaprzestanie itd itp. po prostu po to by być krytym.
Miałem te same obawy jeśli chodzi o RIAA, nadal trochę boję się admina (nie reaguje, za głupi czy nie chce reagować?). W celu ochrony w sieci P2P używam blocker'a o nazwie Protowall (protokoły TCP i UDP), PeerGuardian nie obsługuje protokołu UDP. No i przede wszystkim BlocklistManagera potrafiącego aktualizować i przesyłać listę adresów podejrzanych o współpracę z organizacjami typu RIAA do dowolnego firewall'a czy klienta P2P.

Wracając do pytania o niedogodnośći --- nie, dopóki admin będzie to brał na siebie udając przed RIAA głupa lub sądząc (słusznie poniekąd) że w Polsce to jeszcze długo nie będzie w tym zakresie takich prób egzekucji prawa jak na świecie. Cóż, kiedyś się to zmieni. Moze nie będzie to ciągłe, ale jakieś okresowe fale pozwów tak dla zasady i postrachu... Zawsze jest drugie wyjście -- jak odetną sygnał zmienisz dostawcę internetu.... i wynajmiesz adwokata....

M@X 09.01.2005 22:54

Podepne sie pod temat z czysto hipotetycznym pytaniem ;D jakie nurtuje chyba wielu ludzi decydujacych sie na zewnetrzne IP. Mianowicie moj operator internetu (jest nas ponad 3000 w sieci) zali sie ze odbiera dziennie kilkanascie majli od organizacji typu RIAA itp. Zatem pytam ; czy obdarowanie nas zewnetrznym ipkiem nie jest zrzuceniem odpowiedzialnosci na nas - uzytkownikow. Slowem - czy nie bede mial z tego tytulu niedogodnosci uzywajac P2P?

Edwardo 09.01.2005 12:27

ja mam public IP i jakos nie doswiadczam atakow itp...
a nic nie siedzi mi w tray'u
od czasu do czasu robie tylko scan panda antyvir i Lavasoft Ad-Aware SE Personal

to mi w zupelnosci styka...
a od 2 lat mialem chyba tylko blastera i pare downloadtrojans jak kumple po poronosajtach chodzili u mnie na necie...

minusy zewnetrznego ip sa takie, przynajmniej u mnie, ze nie widze reszty osob z wewnetrznym ip, niby admin cos kreci zeby wszytko dzialo (bo zrobili nam na lokalu torrent trackera) ale jakos doczekac sie nie moge...

Predi 08.01.2005 23:38

tzn 112.x.x to moje id,
ip mam na 157.x.x.x

yahol 08.01.2005 23:01

eMule-Ustawienia-Serwer-reconnect.
Aha i jeszcze jedno:
112.x.x. nie jest (wg. mnie) zewnetrzym IP!!!
Chyba ze sie myle, to niech mnie ktos wyprostuje. :D

Predi 08.01.2005 21:58

mam 112.x.x i low id a ta opcja gdzie jest?

yahol 08.01.2005 21:45

Cytat:

Napisany przez Predi
ja mam zew i low id :podbite: - zalezy od amina i sieci

Bujasz!
Nie mozesz miec LowId przy zewnetrznym, bo jest to niezalezne od admina. Tylko twoj hash sie zmienia i dostajesz po IP nowy hash (ID).
Jak masz np. 62.x.x.x. to twoj ID jest High.
Jak masz np. 212.x.x. to masz Low ID.
Wlacz opcje reconnect lowID.

kodziu 08.01.2005 21:31

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Co do firewalla to sam używam Sygate Personal Firewall Pro + Symantec Antivirus i jest :spoko:

A ja nic nie używam i też jest :spoko:

PS Firewalle to dla mnie zamulacze kompa ale taki AV NOD 32 chodzi extra :)

3|\/|3$s 08.01.2005 21:29

tez uzywam Sygata i puki co spisuje sie na 5!
co do AV to polecam : NOD32

MacGyver 08.01.2005 21:18

Co do firewalla to sam używam Sygate Personal Firewall Pro + Symantec Antivirus i jest :spoko:

3|\/|3$s 08.01.2005 21:08

Zone Alarm testowalem kiedys..prosty i przejrzysty firewall z podstawowymi funkcjami
co do avast to nie wiem nawet co to jest ;P

Stef 08.01.2005 20:43

a czy zone alarm + avast sa wystaczajace do obslugi komputera w biurze? chodzi o to ze obydwa sa darmowe,ale czy nalezycie spelniaja swoje funkcje?

3|\/|3$s 08.01.2005 20:14

zgadza sie firewall + dobry AV to podstawa

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:17.